Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/3/2024 21:28:23Επισκέπτες Online: 415


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΒΡΑΔΥΝΑ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ
03-08-2011
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΒΡΑΔΥΝΑ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ

Γύριζα αργά τις προάλλες στο Λαγκαδά και είδα κόσμο πολύ και νεολαία να απολαμβάνει τη ζεστή βραδιά με ένα ποτό στο χέρι, σχεδόν όλα τα μαγαζιά γεμάτα με νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια που ως χτές τα έβλεπες στο χέρι των γονιών τους και τώρα ξεπεταγμένα ζαρκαδάκια, με την ορμή και την φόρα της νιότης να προσπαθούν νε γεμίσουν ώρες κενές και χρόνο που δεν θα τον έχουν σε λίγα χρόνια, όταν κι αυτά γίνουν υπήκοοι της ΚΡΙΣΗΣ .

Θυμήθηκα ξαφνικά τα δικά μας, πριν 40-45 χρόνια που η πόλη μας ήταν ακόμη ένα μεγάλο χωριό, τότε που ο μόνος ασφαλτοστρωμένος δρόμος ήταν η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου, και γύρω όλη η πόλη πάλευε με τους χωματόδρομους και τη σκόνη, την οποία με φιλότιμες προσπάθειες προσπαθούσε να καταστείλει η ‘’καταβρεχτήρα του Δήμου Λαγκαδά’’, καθώς κάθε απόγευμα του καλοκαιριού γύριζε τις γειτονιές και τα σοκάκια και δρόσιζε τη γη από τον κουρνιαχτό και τη σκόνη, και η πιστιρικαρία, με τα κοντά παντελονάκια και ξυπολυταρία, να τρέχει πίσω από τη καταβρεχτήρα για να βρέξει τα πόδια της.

Σαν δρόσιζε έβγαιναν και οι γυναίκες στην κάθε γειτονιά, για το βραδινό μουχαμπέτι και την κοινωνική κριτική, άλλοι έπαιρναν το δρόμο για την αγορά, όπου οι μυρωδιές από τα ταβερνάκια τρυπούσαν μύτες στην κυριολεξία, άλλοι στα ζαχαροπλαστεία του Λάτσιου και του Ζαχαρά κι άλλοι όδευαν προς τους θερινούς κινηματογράφους της πόλης. Ναι τότε ο Λαγκαδάς διέθετε 3 θερινούς νικηματογράφους, και 2 χειμερινούς, έναν στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το ΚΑΦΕ του Αχ. Παπαχαρίτου, έναν άλλον δίπλα στον υπάρχοντα κλειστό σινεμά, πίσω από την ταβέρνα Φυλάκη και έναν ακόμη πίσω από την Ευαγγελική εκκλησία και στο σημείο που είναι σήμερα το κατάστημα Κανελόπουλου. Χώροι απλοί με ξύλινες καρέκλες, σε στυλ σκηνοθέτη, περιφραγμένοι με καστανιές και γιασεμιά, αγιοκλήματα και κισσό, πνιγμένοι στα χρώματα των λουλουδιών και των κατηφέδων, με γιγαντοαφίσσες ζωγραφισμένες από τον κυρ-Γιάννη Μαρμαρά και τον επίσης καλλιτέχνη στο είδος τον κυρ-Θανάση Τζιταμίδη, που ήταν και οι ιδιοκτήτες των κινηματογράφων. Σπόρια ,στραγάλια, φυστίκια, γκαζόζες και μπυράλ, το μοντέρνο ποτό της εποχής,Ναλλά και φυσικά λεμονάδες και πορτοκαλάδες Λαγκαδά από το ποτοποιείο ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Όλα μέσα σε κουβάδες με πάγο τεμαχισμένο, από το παγοποιείο ΚΑΡΥΟΦΥΛΗ, για να προσφέρουν δροσιά στην εκλεκτή πελατεία.

Το σινεμά του Μαρμαρά, μερικές φορές το καλοκαίρι έφερνε και παλαιστές που έκαναν αγώνες πάλης και πυγμαχίας, με πρώτο και καλύτερο τον γιγαντόσωμο συμπατριώτη μας τον Αργύρη τον Σταμπουλή, που διέπρεπε στην ελληνορωμαϊκή πάλη και την πυγμαχία. Πέρασαν έτσι από τον Λαγκαδά ο Τζιμ-Λόντος, ο Τζίμ- Άνταμς, ο Τρομάρας και άλλοι γνωστοί του είδους. Όταν τελείωνε η παράσταση έβγαινε κάποιος κύριος με ένα πιατάκι, για το σχετικό φιλοδώρημα στους παλαιστές και πυγμάχους. Η αγορά γεμάτη με κόσμο που κρατούσε από ένα χωνάκι εφημερίδας με σπόρια ή φυστίκια και πήγαινε πάνω - κάτω για ώρες ολόκληρες από το Α΄ Δημοτικό ως το Γυμνάσιο, παλαιότερα η βόλτα ήταν μέχρι τη γέφυρα, αλλά μετά την ανατίναξη της γέφυρας από τους Γερμανούς το 1944, δεν ήθελαν οι Λαγκαδιανοί να βλέπουν τραυματισμένη τη γέφυρα, γιατί τους πλήγωνε αυτή η εικόνα, και έτσι περιορίστηκε η βόλτα σημαντικά.

Όταν το βράδυ γύριζες στο σπίτι, όλο και θα άκουγες καμιά παρέα να σιγοτραγουδά, ή άλλον μερακλή να σφυρίζει κάποιο τραγούδι αγαπημένο, για …’’κάποια μάτια, για κάποιο δείλι’’, κι όλη αυτή η νυχτερινή διαδρομή ήταν μέσα από σοκάκια και γειτονιές, που σε έπνιγε το γιασεμί και ο βασιλικός. Άλλα χρόνια, άλλες εποχές, άλλοι τρόποι ζωής, όμως οι αναμνήσεις, θα είναι πάντα αναμνήσεις που θα συνοδεύουν τη θύμησή μας αλλά και τη ζωή.


Γράφει ο ΜΥΓΔΟΝΑΣ

mygdonia-newspaper.blogspot.com 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium