Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/4/2024 23:14:43





















Επισκέπτες Online: 748


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Ένας 16χρονος μαθητής από τον Λαγκαδά στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft
07-06-2022
Ένας 16χρονος μαθητής από τον Λαγκαδά στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft
 

Η κλίση του στην Πληροφορική τον οδηγεί στην... Καλιφόρνια - Ο 16χρονος Χρήστος θα προσπαθήσει να πάρει το χρυσό μετάλλιο σε διαγωνισμό της Microsoft!

Αν και μόλις 16 χρόνων ο Χρήστος Λέτσιος ασχολείται με την πληροφορική και τον προγραμματισμό από... μικρή ηλικία. Ο μαθητής της Α' Λυκείου από το Κολχικό του δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, κατέκτησε πρόσφατα το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία του Power Point στον ετήσιο πανελλήνιο πρωτάθλημα Microsoft Office Specialist και σύντομα θα βρεθεί στο Άναχεϊμ της Καλιφόρνιας, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό πληροφορικής Microsoft Office Specialist Championship.

Ο Χρήστος πήρε τις πρώτες του πιστοποιήσεις στο ECDL στην τετάρτη δημοτικού, σε ηλικία μόλις 8 ετών και όταν έμαθε ότι υπήρχαν και πιστοποιήσεις της Microsoft, αποφάσισε να τις αποκτήσει κι αυτές. Ήξερε, όπως εξηγεί στη Voria.gr, ότι υπήρχαν διαβαθμίσεις και ότι αν έφτανε στο επίπεδο «expert», θα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει σεμινάρια της Microsoft και να γίνει Professional Trainer, ώστε να μπορεί μετά ο ίδιος να διδάσκει όλα όσα έχει μάθει. Αυτός ήταν τελικά και ο λόγος που αποφάσισε να μπει στη διαδικασία να εντρυφήσει στα προγράμματα της Microsoft Office.

Ήρθε σε επαφή με το εκπαιδευτικό κέντρο Technokids Agia Paraskevi για να πάρει τις πιστοποιήσεις και όταν ο καθηγητής του, Δημήτρης Βέργος, είδε ότι οι αποδόσεις του μαθητή του ήταν τόσο καλές που μπόρεσε να περάσει στην τελική φάση του πανελλήνιου διαγωνισμού, του πρότεινε να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα Microsoft Office Specialist. Πέρυσι, ο Χρήστος κατέκτησε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία του Word και φέτος, ακόμα πιο δυνατός, κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία του Powepoint.

«Δεν μπορείς να το περιγράψεις αυτό το συναίσθημα όταν κερδίζεις, είναι απίστευτο. Ακόμα δεν ξέρω αν το έχω συνειδητοποιήσει ότι σε δύο μήνες θα πάω στο Λος Άντζελες. Είναι χαρά, είναι τρέλα, είναι όλα τα συναισθήματα μαζί. Δεν μπορώ να το περιγράψω», τονίζει ο γεμάτος ενθουσιασμό μαθητής της Α' Λυκείου.

Οι τρεις φάσεις του παγκόσμιου διαγωνισμού

Το πανελλήνιο πρωτάθλημα Microsoft Office Specialist διοργανώνει η ACTA (Aristotle Certification - Training and Assesment) και τα παιδιά που διακρίνονται διαγωνίζονται στις τρεις εφαρμογές του Office, το Word, το Excel και το PowerPoint στην έκδοση Microsoft Office 2019. Οι τρεις πανελλήνιοι πρωταθλητές που αναδείχθηκαν φέτος, ο 16χρονος Χρήστος Λέτσιος, ο 17χρονος Ραπάνης Νικόλας, μαθητής σχολείου από το Ηράκλειο Κρήτης καθώς και ο 20χρονος Ανδρέας Ναλμπάντης από την Καβάλα, φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής στο ΑΠΘ, θα ταξιδέψουν με όλα τα έξοδα πληρωμένα στο Άναχεϊμ της Καλιφόρνιας, για να λάβουν μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό που θα διεξαχθεί από τις 24 έως 27 Ιουλίου.

«Κάνουμε συνεχώς προετοιμασία», εξηγεί ο Χρήστος και προσθέτει ότι με τον καθηγητή του, τον κ. Βέργο, εξασκείται σε δυσκολότερες ασκήσεις ενώ παράλληλα προσπαθεί να βελτιώσει και τον χρόνο του, καθώς είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάδειξη των νικητών στον διαγωνισμό.«Υπάρχει άγχος γιατί εμείς σαν χώρα δεν έχουμε βγάλει πολλές φορές παγκόσμιο πρωταθλητή και ξέρω ότι υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός από χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία. Οπότε, σίγουρα υπάρχει ένα άγχος, άλλο το καλό άγχος. Είναι ήδη μεγάλο αυτό που έχουμε καταφέρει, είμαι ευχαριστημένος», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Χρήστος.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Microsoft Office Specialist διενεργείται σε τρεις φάσεις: Στην πρώτη, στα προκριματικά κάθε χώρας, διαγωνίζονται οι υποψήφιοι, με στόχο να αξιολογηθούν με όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό βαθμολογίας, που θα τους εξασφαλίσει τη συμμετοχή στους τελικούς κάθε χώρας. Στη δεύτερη φάση, διαγωνίζονται οι καλύτεροι κάθε χώρας με στόχο την ανάδειξη του εθνικού πρωταθλητή. Στην τρίτη και τελευταία φάση, οι πρωταθλητές των χωρών διαγωνίζονται για την ανάδειξη του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Κάθε χρόνο λοιπόν επιλέγονται μέσα από προκριματικές διαγωνιστικές διαδικασίες (που διενεργούνται στις κατά τόπους εκπαιδευτικές δομές σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας) οι 100 καλύτεροι μαθητές, φοιτητές ή σπουδαστές από όλη την Ελλάδα. Από τους 100 που συμμετέχουν, επιλέγοντα, πάλι μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία, οι τρεις πρώτοι που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό.

Περισσότερες από 1.300 συμμετοχές διεκδίκησαν φέτος μια θέση στους 100 καλύτερους στη χώρα, ανακοίνωσε ο Άγης Βεντούρης, υπεύθυνος ανάπτυξης και υποστήριξης της ACTA AΕ.

Η στήριξη των γονέων και των καθηγητών

«Οι γονείς μου πάντα ό,τι κι αν έλεγα ότι ήθελα να κάνω, με στήριζαν. Είναι από πίσω και τρέχουν μαζί μου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χρήστος στη Voria.gr, αναδεικνύοντας πόσο σημαντική είναι η στήριξη των γονέων, αλλά και των καθηγητών, για την ενασχόληση των παιδιών με την εκπαίδευση STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Ο μαθητής της Α' Λυκείου ασχολείται αρκετά χρόνια και με την εκπαιδευτική ρομποτική και, όπως εξηγεί, μέχρι πέρυσι ήταν και project manager σε μία ομάδα ρομποτικής, η οποία απαρτιζόταν από τον ίδιο μαζί με άλλους δύο μαθητές.

Όσον αφορά το σχολείο του, το 3ο Γυμνάσιο Λαγκαδά-Λυκειακές τάξεις, ο Χρήστος σημειώνει ότι οι καθηγητές του τον ενθαρρύνουν να ακολουθήσει την κλίση του στον τομέα της Πληροφορικής, ενώ παράλληλα μέσω του σχολείου του έχει συμμετάσχει και σε διαγωνισμούς φυσικών επιστήμων. «Έχω πάρα πολύ στήριξη από το σχολείο και από τους καθηγητές μου, οι οποίοι με αφήνουν να εκφράσω την αγάπη μου και το ταλέντο μου. Μάλιστα, υπό την εποπτεία μίας καθηγήτριας, έχω φτιάξει από την αρχή την ιστοσελίδα του σχολείου μας και έχω επισκευάσει και τους υπολογιστές του σχολείου μας. Με αυτά τα θέματα με αφήνουν να βοηθάω, όσο γίνεται», αναφέρει ο μαθητής και προσθέτει ότι οι καθηγητές «πάντα με στηρίζουν, όσο μπορούν».

Τα όνειρα για το μέλλον και την... ξενιτιά

Όπως πολλά παιδιά της ηλικίας του, έτσι και ο Χρήστος είναι γεμάτος όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον. Ένα μέλλον που, ιδανικά, δεν θα είναι στην Ελλάδα. Ο Χρήστος αναφέρει πως θα του άρεσε να εργαστεί στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ή στις Τηλεπικοινωνίες, αν και δεν έχει ακόμα κατασταλάξει. Το καλύτερο σενάριο, βέβαια, θα ήταν αυτό που οδηγεί στο εξωτερικό, και όπως εξομολογείται, οι επόμενες βλέψεις του θα είναι οι σπουδές εκτός Ελλάδας.

voria.gr




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium