Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/5/2024 05:57:28Επισκέπτες Online: 362


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Στο Συνήγορο του Πολίτη οι κάτοικοι της Λητής για το νερό
06-07-2022
Στο Συνήγορο του Πολίτη οι κάτοικοι της Λητής για το νερό
 

Μετά από την αγνόηση του αιτήματος προς Δήμο Ωραιοκάστρου, Κοινότητα Λητής και ΔΕΥΑΩ για το θέμα του νερού της Λητής και μη έχοντας κανέναν άλλον δίαυλο επικοινωνίας, πρωτοβουλία των κατοίκων απευθύνθηκε στο Συνήγορο του Πολίτη για το πρόβλημα με το νερό στη Λητή καθώς και τη μη σύνδεση της Λητής στο νέο σύστημα ύδρευσης της Μυγδονίας.

Η απάντηση του Συνήγορου του Πολίτη θέτει καίρια ερωτήματα και προβληματισμούς για Δήμο Ωραιοκάστρου και ΔΕΥΑΩ.

Κατ’ αρχήν επισημαίνει ότι το εν λόγω πρόβλημα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς άπτεται της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και έχει να κάνει τις ακόλουθες παρατηρήσεις και επισημάνσεις:

– Ο Δήμος Ωραιοκάστρου και η ΔΕΥΑΩ, ως «Υπεύθυνοι» φορείς (πρώτος βαθμός ευθύνης) για λειτουργία του δικτύου ύδρευσης πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές ορίζονται στην Υγειον. Διάταξη Γ3α/761/68, καθώς και στο άρθρο 11 της με αριθμ. Γ1(δ)/ΓΠ οικ.67322/19.9.2017 ΚΥΑ.

Ειδικότερα, οι υποχρεώσεις αφορούν:

i. στην παρακολούθηση του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση μέσω προγραμμάτων παρακολούθησης όπως αναφέρεται στα Μέρη Α έως Ε του Παραρτήματος ΙΙ της ως άνω ΚΥΑ σε Εργαστήρια όπως προσδιορίζεται στο Παράρτημα ΙΙΙ και
ii. στη λήψη γενικά κάθε μέτρου που θα διασφαλίζει κανονική παροχή υγιεινού νερού σε μόνιμη βάση.

Ειδικότερα οι υποχρεώσεις των υπευθύνων, σύμφωνα με το άρθρο 6.1.α. της ΚΥΑ αφορούν επιπλέον και στη μελέτη, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και υγειονομική αναγνώριση των συστημάτων ύδρευσης καθώς και στην επεξεργασία του πόσιμου νερού, ώστε να αποφεύγεται κάθε υγειονομικός κίνδυνος. Επίσης, οφείλουν να προβαίνουν γενικά στη λήψη κάθε μέτρου, προκειμένου να παρέχεται πόσιμο νερό σε ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες του υδρευόμενου πληθυσμού, χωρίς διακοπές. Επιπρόσθετα, έχουν την υποχρέωση να παρέχουν στους καταναλωτές κάθε σχετική πληροφόρηση.”

Επίσης ο Συνήγορος ζητάει από τις υπηρεσίες τα εξής:

1. Την αποστολή των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων του έργου καθώς και της θεωρημένης μελέτης του.
2. Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με το είδος του τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε και δεν καθιστά εφικτή την υδροδότηση της Κοινότητας Λητής από το νέο δίκτυο.
3. Τι είδους λύσεις εξετάζει η ΔΕΥΑΩ για την αντιμετώπιση του προβλήματος και με ποιο χρονοδιάγραμμα.
4. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να αποστείλει τις απόψεις της όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου δεδομένης της τεχνικής αστοχίας που έχει προκύψει και την αδυναμία διασφάλισης πόσιμου νερού στην Κοινότητα Λητής.
5. Με ποιον τρόπο εξυπηρετεί η συγκεκριμένη Κοινότητα τις ανάγκες της για νερό ανθρώπινης κατανάλωσης έως ότου εξευρεθεί βιώσιμη λύση.

 
  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium