Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/4/2024 18:31:53

Επισκέπτες Online: 733


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Αποτυπώθηκε σε βιβλίο το γλωσσικό ιδίωμα του Δρυμού
07-07-2022
Αποτυπώθηκε σε βιβλίο το γλωσσικό ιδίωμα του Δρυμού
 

Αποτέλεσμα επισταμένης έρευνας και μελέτης

Σταθμό στην ιστορική και λαογραφική μελέτη της περιοχής αποτελεί πλέον η έκδοση που μόλις κυκλοφόρησε, ‘’Το Γλωσσικό Ιδίωμα του Δρυμού Θεσσαλονίκης’’. Κι αυτό γιατί το παρόν πόνημα είναι καρπός επισταμένης έρευνας και μελέτης του εμβριθούς περί του αντικειμένου Καθηγητού Γλωσσολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μακαριστού πλέον Νικολάου Κατσάνη.

Όπως τιτλοφορείται και το προλογικό σημείωμα του βιβλίου, όντως ''τύχη αγαθή'' ήταν η έλευση του διακεκριμένου επιστήμονα στο Δρυμό, όταν ανέλαβε την διεύθυνση του Γυμνασίου στα 1964. Έκτοτε συνδέθηκε με το χωριό και για πενήντα χρόνια συστηματικά κατέγραψε και μελέτησε τον γλωσσικό πλούτο του Δρυμού και κατ’ επέκταση της περιοχής, μιας και το ίδιο γλωσσικό ιδίωμα απαντάται και στo Μελισσοχώρι (Μπάλτζια).

Το τρακοσίων τριάντα έξη σελίδων (336) βιβλίο διαιρείται σε επτά μέρη στα οποία εξετάζονται και μελετώνται επιστημονικά τα γλωσσικά επίπεδα του ιδιώματος. Καταγράφονται, ερμηνεύονται και ετυμολογούνται, τοπωνύμια, ανθρωπωνύμια, ενώ παρατίθεται γλωσσάριο τριών χιλιάδων λέξεων περίπου, κατακλείεται δε με πλούσια ελληνική και ξένη βιβλιογραφία και φωτογραφικό παράρτημα με χαρακτηριστικές φωτογραφίες εποχής.

Η παρούσα μελέτη είναι τιμή και προνόμιο για τον Δρυμό και την περιοχή, καθώς μια σπουδαία πτυχή του λαϊκού μας πολιτισμού παρουσιάζεται με τόσο άρτιο και ολοκληρωμένο τρόπο. Και για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του καθηγητού, το βιβλίο αυτό ''...συνεισφέρει πολύτιμες ψηφίδες που αφορούν όχι μόνο το λεξιλόγιο αλλά και άλλα ζητήματα σχετικά με την ιστορία της ελληνικής γλώσσας''.

Το βιβλίο αποτελεί έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού, με την επιστημονική επιμέλεια του δρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Ηλία Χρυσοστομίδη, την γενναιόδωρη χορηγία του Ομίλου Σαμαράς και Συνεργάτες και εκδοτική παραγωγή του Εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών και Εκδόσεων Μυγδονία.

Διατίθεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δρυμού στην τιμή των 15 ευρώ.

  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium