Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/4/2023 17:14:14

 Επισκέπτες Online: 636


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Λαγκαδάς: «Πόλεμος» για σκουπίδια και Αιολικό πάρκο - Σε αναμονή για την απόφαση του ΣτΕ
20-07-2022
Λαγκαδάς: «Πόλεμος» για σκουπίδια και Αιολικό πάρκο - Σε αναμονή για την απόφαση του ΣτΕ
 

Δήμος και κάτοικοι ενάντια στις δυο δομές -εγκαταστάσεις σε Μαυροράχη και Σοχό - «Περιμένουμε την απόφαση της δικαιοσύνης και αναλόγως θα πράξουμε» τονίζει ο δήμαρχος Ι. Ταχματζίδης

Νέες “φωτιές” μετά τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, ανάβει στο Λαγκαδά η δημιουργία Αιολικού Πάρκου σε περιοχή του Σοχού, στο οποίο αντιτίθενται τόσο το δημοτικό όσο και το τοπικό συμβούλιο. Την ίδια ώρα δήμος, περιβαλλοντικοί σύλλογοι και κάτοικοι βρίσκονται σε αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στο οποίο προσέφυγαν, ζητώντας να ακυρωθεί η χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) στη Μαυροράχη, σε κοντινή απόσταση από το ΧΥΤΑ.

Δήμος και κάτοικοι δηλώνουν ωστόσο ότι δεν κάνουν πίσω στο θέμα της Μονάδας απορριμμάτων, παρότι έχει ήδη εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ έχει προκηρυχθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή της (ΜΕΑ Δυτικού Τομέα) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από περιφερειακό σύνδεσμο (ΦοΔΣΑ).

Η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό εδώ και πολύ καιρό, με τις αντιδράσεις να πληθαίνουν διαρκώς από κατοίκους και φορείς, καθώς μετά την χωροθέτηση της ΜΕΑ, ένα από τα μεγαλύτερα έργα που προωθεί ο ΦΟΔΣΑ… έσκασε και το θέμα της εγκατάστασης και λειτουργίας του Αιολικού πάρκου, το οποίο σχεδιάζεται σε μια περιοχή, η οποία σύμφωνα με τους κατοίκους έχει σημαντική δασοκάλυψη και έντονη υλοτομική δραστηριότητα, αλλά και κτηνοτροφία.

Μιλώντας στο makthes.gr για το θέμα της προσφυγής του δήμου στο ΣτΕ για τη Μονάδα Απορριμμάτων πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης ο δήμαρχος Γιάννης Ταχματζίδης τόνισε ότι «περιμένουμε την απόφαση από μήνα σε μήνα και ανάλογα με το περιεχόμενο της θα πράξουμε αναλόγως. Σε περίπτωση που το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο κρίνει ότι καλώς γίνεται το έργο και απορρίψει την προσφυγή μας θα επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας ως δήμος, δημοτικό συμβούλιο και τοπική κοινωνία».

ΟΧΙ και από την αντιπολίτευση

Υπέρ της ακύρωσης της χωροθέτησης της ΜΕΑ έχει ταχθεί και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκη Ανδρεάδου, επισημαίνοντας στο makthes.gr ότι τη θέση αυτή έχουν υιοθετήσει σύσσωμες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. «Επιμείναμε πολύ ως παράταξη για αυτό το θέμα και ήρθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο μετά από δικό μας αίτημα» ανέφερε η κ. Ανδρεάδου, προσθέτοντας ότι στο εξής τη στάση του δημοτικού συμβουλίου, των περιβαλλοντικών συλλόγων και των κατοίκων θα καθορίσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται η εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής περιβαλλοντικών συλλόγων και του δήμου Λαγκαδά, ενάντια στην χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) επρόκειτο να γίνει στα τέλη Ιουνίου, αλλά αναβλήθηκε, ενώ ήταν προγραμματισμένη και για τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο δήμος πάντως, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο δήμαρχος Λαγκαδά Γ. Ταχματζίδης, δεν θα κάνει πίσω, και για το λόγο αυτό μάλιστα ενίσχυσε το φάκελο με την προσφυγή που κατέθεσε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας.

Αρνητικοί και για το Αιολικό πάρκο

Ενάντια όμως τάσσονται δήμος και τοπική κοινωνία και για την κατασκευή Αιολικού πάρκου στο Σοχό. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου στην τελευταία συνεδρίασή του ψήφισαν ομόφωνα κατά της εγκατάστασης, υιοθετώντας την εισήγηση του τοπικού συμβουλίου Σοχού.

Κατά τη συνεδρίαση, επισημάνθηκε ότι ο ορεινός όγκος του Σοχού δεν είναι μια άγονη έκταση, αλλά μια περιοχή με σημαντική δασοκάλυψη όπου είναι έντονη η υλοτομική δραστηριότητα και η κτηνοτροφία. Σύμφωνα με τους τοπικούς παράγοντες η τοποθέτηση ανεμογεννητριών θα επηρεάσει αρνητικά σε μεγαλό βαθμό τις παραπάνω δραστηριότητες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την τοπική οικονομία.

Παράλληλα το σώμα διατήρησε τις επιφυλάξεις του για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εκφράστηκε η ανησυχία ότι το αιολικό πάρκο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον υδροφόρο ορίζοντα. «Είναι ένα ακόμη ζήτημα που θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα και εμείς ως παράταξης συντασσόμαστε με την τοπική κοινωνία, ωστόσο θα ζητήσουμε το επόμενο διάστημα μια πληρέστερη ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο από την εταιρεία που σχεδιάζει το πάρκο, προκειμένου να δούμε τα αντισταθμιστικά οφέλη που προκύπτουν, αλλά και την επιβάρυνση που ενδεχομένως προκύψει στο περιβάλλον» τόνισε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ν. Ανδρέαδου.
www.makthes.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium