Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/8/2022 10:30:39
    Επισκέπτες Online: 728


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Τα καλοκαιρινά αναστενάρια την Τετάρτη στο Λαγκαδά (φωτο-video)
25-07-2022
Τα καλοκαιρινά αναστενάρια την Τετάρτη στο Λαγκαδά (φωτο-video)
 

Τα αναστενάρια συνδέονται κυρίως με την γιορτή των Αγιών Κωνσταντίνου και Ελένης, όμως οι αναστενάρηδες του Λαγκαδά τελούν το έθιμο τρεις φορές το χρόνο.

Θέλοντας να τιμήσουν τον προστάτη τους Αγιο Παντελεήμονα, οι αναστενάρηδες του συλλόγου «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» της οικογένειας  Γκαϊτατζή θα τελέσουν το έθιμο των αναστεναρίων στις 27 Ιουλίου στο χώρο έξω από το κονάκι τους (Σαρρή 13, περιοχή Παπακυριαζή, Λαγκαδάς).

Τα αναστενάρια αυτά τα ονομάζουν καλοκαιρινά αναστενάρια, ενώ στις 20 Ιανουαρίου προς τιμήν του αγίου Ευθυμίου, όπου πυροβατούν και πάλι, είναι τα επονομαζόμενα χειμερινά αναστενάρια. Το μεγάλο όμως πανηγύρι τελείται από τις 21 έως και τις 23 Μαΐου, προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που σύμφωνα με την παράδοση οι κάτοικοι από το χωριό Κωστί στη σημερινή Βουλγαρία άκουσαν τις φωνές των αγίων μέσα από τις εικόνες και έτρεξαν να τις σώσουν μπαίνοντας μέσα στη φωτιά που έκαιγε την εκκλησία, χωρίς όμως να πάθουν το παραμικρό. Αυτό φυσικά αποδόθηκε σε θαύμα και κάπως έτσι ξεκίνησε να τελούνται τα αναστενάρια. Δείτε VIDEO
Ο Λαγκαδάς διατηρεί σήμερα δύο ενεργές κοινότητες αναστενάρηδων, τη Θρακική Εστία Λαγκαδά και τον σύλλογο «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» με περισσότερους από 30 αναστενάρηδες. Θεωρείται το μεγαλύτερο κέντρο αναστενάρηδων της Ελλάδας, με το έθιμο να πραγματοποιείται επίσης στην Αγία Ελένη Σερρών, στη Μαυρολέκη Δράμας και στη Μελίκη Ημαθίας.

Η αναβίωση του εθίμου στις 27 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί υπό βαρύ κλίμα, καθότι πριν από 40 ημέρες έφυγε από τη ζωή ο μεγαλύτερος σε ηλικία αναστενάρης του Λαγκαδά, ο αρχιαναστενάρης Αναστάσιος Γκαϊτατζής 86 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την κοινότητα των αναστενάρηδων.

  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium