Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/3/2024 23:48:14Επισκέπτες Online: 553


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Οι Ιερές μνήμες του Λαγκαδά
03-08-2022
Οι Ιερές μνήμες του Λαγκαδά
 

Το περίμενα από καιρό και τελικά το βρήκα!!!

Αναφέρομαι στο βιβλίο του κ. Νίκου Αζμάνη, παιδιάτρου και πρώην Δημάρχου Λαγκαδά, με τίτλο ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΙΕΡΟΜΝΗΜΕΣ, (Θεσσσαλονίκη 2022) και πράγματι πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο και πλούσιο από ιερές μνήμες  της ζωής του συγγραφέα, αλλά και της πόλης του Λαγκαδά.

Συχνά μιλούσαμε με τον Νίκο Αζμάνη για την πόλη μας και την ιστορία της, αφού και οι δύο μεγαλωμένοι στην ίδια γειτονιά στη «ΜΙΚΡΑ ΕΛΒΕΤΙΑ» του Λαγκαδά, είχαμε κοινά βιώματα και επομένως και κοινές αγάπες, για πρόσωπα, για πράγματα, για τις ιστορίες που συνοδεύουν τη ζωή των ανθρώπων. Παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Αζμάνης λέει στο πρόλογό του πως δεν είναι συγγραφέας και δεν διεκδικεί φιλολογικές δάφνες, παρ’ όλα αυτά άφησε ένα συγγραφικό πόνημα που μεταγγίζει την ιστορική μνήμη της πόλης μας, για πάρα πολλά θέματα με τα οποία καταπιάνεται και βέβαια είναι κι ένα από τα λίγα βιβλία που μεταφέρει το κλίμα και τον σφυγμό της εποχής από το 1942 και μετά, με ενδιαφέρουσες καταγραφές για πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις, εμπειρίες.

Η εποχή που έζησε ο Ν. Αζμάνης έχει πάντοτε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους του σήμερα που αναζητούν την πληροφορία και τη γνώση, αλλά και την ενημέρωση, για θέματα που απασχόλησαν τον τόπο μας. Ιστορικές στιγμές του εμφυλίου, της παιδείας στο τόπο μας, της καθημερινότητας, της γειτονιάς, της πλατείας, της αγοράς, των πανηγυριών, της παρέας και της φιλίας, ξετυλίγονται με απλό και ανεπιτήδευτο τρόπο, τόσο απλά που λες πως ακούς τον συγγραφέα να τις διηγείται δια ζώσης στο καφενεδάκι της πόλης μας. Πληροφορίες για τον πολιτισμό της εποχής του,για την θητεία του στον Δημαρχιακό θώκο, για τα Λουτρά και τις επιτυχίες τους, για το πολύπαθο Μπίλλειο και τη δική του συμβολή.

Στις σελίδες του βιβλίου θα βρει κανείς ακριβέστατες περιγραφές για τις γειτονιές του Λαγκαδά, και με φοβερή καταγραφική μνήμη για τα πρόσωπα που έζησαν σ’ αυτές και ομόρφυναν τη ζωή του, για παλιές, αγαπημένες και αξέχαστες φιλίες, και θα διαβάσει κανείς τη χαρά, την περηφάνια και την αγάπη του συγγραφέα για όλα τα παιδιά της πόλης που διακρίθηκαν ο καθένας στον τομέα του και παρέμειναν Ανθρωποι!  Η κάθε σελίδα και μια πληροφορία, μια γνώση, μια έκπληξη, αλλά και κάποιο χαμόγελο χαράς για αυτά που μαθαίνεις, και βέβαια δεν είναι λίγες οι σελίδες που θα δεις το μάτι σου να θολώνει από ένα δάκρυ συγκίνησης για όσα περιγράφει ο Νίκος Αζμάνης.

Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι ο Νίκος Αζμάνης, δεν επαναπαύτηκε στην πολυθρόνα του συνταξιούχου γιατρού και πρώην Δημάρχου, αλλά έδωσε νόημα σ’ αυτή την περίοδο της ζωής του, και μακάρι να βρει η πράξη του αυτή και άλλους μιμητές για να καταγραφούν ακόμα περισσότερες στιγμές και λεπτομέρειες από τη ζωή και τις αναμνήσεις ή τις ιερές μνήμες την πόλης μας, όπως λέει κι ο συγγραφέας. Η καταγραφή ακόμα και της προσωπικής μας ιστορίας, για καθαρά δικούς μας λόγους, πάντα αποτελεί μια πηγή πληροφόρησης για τον τόπο μας και την εποχή μας. Εύχομαι ο αγαπημένος και σεβαστός φίλος, να μας χαρίσει κι άλλες ακόμα τέτοιες Ιερομνήμες!!! Τις έχουμε ανάγκη γιατί μόνο η μνήμη συντηρεί την ιστορία μας!!!

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία της πόλης μας.

Τρύφων Τσομπάνης

Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium