Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/5/2024 20:22:45Επισκέπτες Online: 831


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Κυργιάννης: Τι συμβαίνει με το νερό του Ζαγκλιβερίου και της ευρύτερης γειτονικής περιοχής;
17-08-2022
Κυργιάννης: Τι συμβαίνει με το νερό του Ζαγκλιβερίου και της ευρύτερης γειτονικής περιοχής;
 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν συσσωρευτεί τα παράπονα δημοτών της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου, ως προς την ποιότητα του πόσιμου νερού, το οποίο καταναλώνεται καθημερινώς.

Στο πλαίσιο αναζήτησης απαντήσεων επί του συγκεκριμένου ζητήματος, o δημοτικός σύμβουλος Λαγκαδά Μπάμπης Κυργιάννης απέστειλε την 8-8-2022 επιστολή προς την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέροντας την καταγραφή του συγκεκριμένου ζητήματος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα άμεσης πραγματοποίησης δειγματοληπτικού ελέγχου στην περιοχή. 

Αναλυτικά:
Επί της ανωτέρω αιτήσεως, το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την από 12-8-2022 έγγραφη απάντησή της, ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία από το Α.Τ. Καλλινδοίων στις 4-7-2022, κοινοποιώντας τα αποτελέσματα της μικροβιολογικής εξέτασης νερού, τα χημικά δε αποτελέσματα εκκρεμούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους, αναλαμβάνοντας τέλος η ως άνω Υπηρεσία την δέσμευση να επικοινωνήσει με τον κ. Κυργιάννη για τον καθορισμό ημερομηνίας αυτοψίας στην περιοχή στο επόμενο χρονικό διάστημα.
 

Εκ της από 13-7-2022 επιστολής της ανωτέρω Υπηρεσίας προς την Δ.Ε.Υ.Α. Λαγκαδά ως προς τα αποτελέσματα μικροβιολογικής εξέτασης νερού στην ευρύτερη περιοχή Ζαγκλιβερίου και περιχώρων, προκύπτει ότι το δείγμα που ελήφθη από το Α.Τ. Καλλινδοίων δεν εκπληρώνει τους όρους της Υπουργικής Απόφασης 67322 (ΦΕΚ 3282 β’/19-9-2017) περί «Ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης», λόγω ανίχνευσης κολοβακτηριοειδών και εντερόκοκκων αντί νομοθετικά προβλεπόμενης υποχρεωτικότητας απουσίας αυτών. Επί της ιδίας επιστολής εκ της Υπηρεσίας της Περιφέρειας, γίνεται αναφορά περί ελλιπούς χλωρίωσης, ενώ αυτή τυγχάνει εκ του Νόμου υποχρεωτική, επισημαίνεται δε στη Δ.Ε.Υ.Α. Λαγκαδά, η αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων αποκατάστασης της ποιότητας του νερού.
Ταυτόχρονα και όπως αποδεικνύεται, αντίστοιχο ζήτημα ανίχνευσης μη επιτρεπτών στοιχείων, προέκυψε και από τη δειγματοληψία στην περιοχή της Σαρακήνας.


Αξιοσημείωτο τυγχάνει το γεγονός, ότι και κατά το πρόσφατο παρελθόν, όπως προκύπτει από αντίστοιχη επιστολή της ίδιας Υπηρεσίας της Περιφέρεις Κεντρικής Μακεδονίας προς την Δ.Ε.Υ.Α. Λαγκαδά, με ημερομηνία 23-11-2021 (φωτο 4), με θέμα «Αποτελέσματα χημικής ανάλυσης νερού ανθρώπινης κατανάλωσης», προκύπτει ότι το ληφθέν δείγμα νερού ήταν μη σύμφωνο με την κατά τα ως άνω Υπουργική Απόφαση, λόγω περιεκτικότητας του σε νιτρικά πέραν της επιτρεπόμενης τιμής, γνωστοποιώντας ρητώς την απαγόρευση χρήσης του νερού δικτύου ύδρευσης Ζαγκλιβερίου για πόση και μαγειρική χρήση, μέχρι αποκατάστασης του τότε προβλήματος.

Πλέον, αναμένονται τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης νερού κατά την πρόσφατη δειγματοληψία της 4-7-2022 και ο καθορισμός της ημερομηνίας αυτοψίας, όπως δεσμεύτηκε έναντι του κ. Κυργιάννη η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς το όλο ζήτημα της ποιότητας νερού αφορά το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας».

  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium