Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/5/2024 00:32:24Επισκέπτες Online: 548


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ιερές μνήμες... 70 χρόνια μετά... 1952-2022
26-09-2022
Ιερές μνήμες... 70 χρόνια μετά... 1952-2022
 

Ήταν 9 Δεκεμβρίου του 1950 όταν έφτανε στην Κορέα για να πολεμήσει, το «εκστρατευτικόν σώμα», που μετείχε στη δύναμη του ΟΗΕ, επιφορτισμένο να βοηθήσει την Νότια Κορέα να αποκρούσει τον κίνδυνο και τις επιθέσεις της Βόρειας Κορέας. Και τι θα ενδιέφερε άραγε έναν Λαγκαδιανό να θυμάται αυτή τη μέρα;

Κι όμως, μέλη και στρατιώτες αυτού του εκστρατευτικού σώματος, ήταν και πέντε παλικάρια του Λαγκαδά, ο Θεόδωρος Καραγιοβάνης, ο Γεώργιος Πέϊκος, ο Κωνσταντίνος Παστουρματζής, ο Κωνσταντίνος Μπορδόλης και ο Βασίλειος Σκυλίτσης.

Ο πόλεμος αυτός ήταν η κορύφωση του ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ του Δυτικού και του Ανατολικού μπλοκ, στο οποίο ενεπλάκη και η Ελλάδα, ως μέλος του ΟΗΕ και μάλιστα πληρώνοντας και φόρο αίματος, έχοντας 2 νεκρούς αξιωματικούς και 14 οπλίτες.

Στο όρος Μικρό Νόρυ, της Νότιας Κορέας, και ένα δικό μας παλικάρι, από τον Λαγκαδά, ο Θεόδωρος Καραγιοβάνης του Αστερίου, στις 23/9/1952 άφησε την τελευταία του πνοή, μαχόμενο κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, σε μια από τις πιο φονικές μάχες της Κορεατικής διαμάχης.

Η πόλη του Λαγκαδά, και η πατρίδα τιμώντας τη μνήμη του, αφιέρωσαν μια οδό στο όνομα του παλικαριού καθώς τον θεώρησαν θύμα πολέμου, μαζί με τα άλλα θύματα των εθνικών πολέμων.

Η Νότια Κορέα, δεν ξέχασε τη θυσία αυτών των Ελλήνων παλικαριών που θυσιάστηκαν για τη δική τους υπόθεση και συχνά τιμά τις οικογένειές τους σε εκδηλώσεις που διοργανώνει στην πρεσβεία της.

Φέτος 70 χρόνια από τη συμπλήρωση της θυσίας, η οικογένεια του Θεόδωρου Καραγιοβάνη, δια του Πρόεδρου της Τοπικής Κοινότητας Λαγκαδά, κ. Αστερίου Καραγιοβάνη, ανεψιού από αδελφό του θύματος, τίμησε τη μνήμη του παλικαριού με επιμνημόσυνη δέηση στο Μητροπολιτικό Ναό Λαγκαδά, παρουσία συγγενών και λίγων φίλων.

ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium