Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/3/2024 12:18:16Επισκέπτες Online: 375


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Βραχνάς οι αγροτικοί δρόμοι για τους δήμους - Η εικόνα στον νομό Θεσσαλονίκης
03-10-2022
Βραχνάς οι αγροτικοί δρόμοι για τους δήμους - Η εικόνα στον νομό Θεσσαλονίκης
 

Είναι ίσως το μεγαλύτερο σε μήκος οδικό δίκτυο, ωστόσο για τους περιφερειακούς δήμους αποτελεί ένα... αέναο έργο που θέλει συνεχώς συντήρηση.

Ένα μόνιμο… πρόβλημα αποτελούν οι αγροτικοί δρόμοι για τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης που βρίσκονται γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα, αφού πρόκειται για ένα δίκτυο επιρρεπές σε ζημιές και καταστροφές από φυσικά φαινόμενα, ενώ την ίδια ώρα εξυπηρετεί χιλιάδες αγρότες που μεταβαίνουν μέσω των συγκεκριμένων δρόμων στα αγροτεμάχιά τους.

Αν και η Π.Ε. Θεσσαλονίκης περικλείει το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, διαθέτει έντονη δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα που όπως είναι λογικό απασχολεί τους κατά τόπους δήμους οι οποίοι καλούνται σχεδόν καθημερινά να βγάλουν εις πέρας μια δύσκολη εξίσωση.

Χωρίς να υπάρχουν ανταποδοτικά τέλη, τα μηχανήματα έργου και τα συνεργεία επτά συνολικά δήμων περιφερειακά της πόλης της Θεσσαλονίκης επισκευάζουν και διανοίγουν χιλιάδες χιλιόμετρα αγροτικού οδικού δικτύου που μπορεί να καταστραφεί την επόμενη μέρα από μια σφοδρή καταιγίδα.

Συνήθως αυτό γίνεται με ιδία μέσα, ωστόσο η καταπόνηση του ήδη σφιχτού προϋπολογισμού ενόψει και υψηλού ενεργειακού κόστους, οδηγεί τους δήμους στην αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να καταφέρουν να βγάλουν εις πέρας ένα… αέναο έργο όπως αποδεικνύει η καθημερινότητα.

Ωραιόκαστρο: Ο δήμος Ωραιοκάστρου, αν και περικλείει ταυτόχρονα καθαρά αστικές και καθαρά αγροτικές περιοχές εντός των ορίων του, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αγροτική οδοποιία πετυχαίνοντας την εξασφάλιση χρηματοδότησης σχεδόν 500.000 ευρώ για την αναβάθμιση, δηλαδή την ασφαλτόστρωση, οκτώ αγροτικών δρόμων στον Δρυμό της Δημοτικής Ενότητας Μυγδονίας.

«Οφείλαμε να δούμε σοβαρά το ζήτημα, καθώς στον δήμο μας παρατηρείται έντονη δραστηριότητα στον κτηνοτροφικό τομέα στις ενότητες Μυγδονίας και Καλλιθέας. Οι κτηνοτρόφοι τη χειμερινή περίοδο δυσκολεύονται ιδιαίτερα να προσεγγίσουν τις μονάδες τους και έπρεπε να δοθεί μια λύση», αναφέρει στη Voria.gr ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης. Όπως λέει, μάλιστα, έχει ήδη υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης 3,7 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του αγροτικού οδικού δικτύου σε Πεντάλοφο και Νεοχωρούδα ώστε να λυθούν σε μεγάλο βαθμό ζητήματα που ταλαιπωρούσαν για χρόνια τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Λαγκαδάς: Ο τέταρτος μεγαλύτερος δήμος σε έκταση στη χώρα και μακράν ο μεγαλύτερος δήμος σε έκταση της Π.Ε. Θεσσαλονίκης έχει, όπως είναι λογικό, το μεγαλύτερο δίκτυο αγροτικών δρόμων. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης στη Voria.gr, «είχαμε δεσμευθεί και προεκλογικά να έχουμε ένα αξιοπρεπές δίκτυο αγροτικών δρόμων, ώστε να εξυπηρετούνται γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Σε τρία χρόνια θητείας έχει γίνει ένα αξιομνημόνευτο έργο, που είχε χρόνια να πραγματοποιηθεί».

Με τη συνδρομή μηχανημάτων έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μόνο στη Δημοτική Ενότητα Καλινδοίων διανοίχθηκαν και επικευάστηκαν 130 χλμ αγροτικού δρόμου, ενώ σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν και στη δημοτική ενότητα Σοχού, τόσο περιφερειακά της ομώνυμης έδρας της ενότητας όσο και στο Κρυονέρι, όπου υφίσταται μεγάλη κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Αξιόλογες ήταν οι παρεμβάσεις σε τοπικές κοινότητες περιφερειακά της πόλης του Λαγκαδά (Χρυσαυγή, Καβαλάρι, Περιβολάκι, Ηράκλειο), ενώ οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό μέχρι τη λήξη της θητείας.

Δέλτα: Ο δήμος Δέλτα, που περικλείει τόσο βιομηχανικές περιοχές όσο και αγροτικές εντός των ορίων του, προσπαθεί να κρατήσει το αγροτικό οδικό δίκτυο ανοιχτό με ιδία μέσα, αφού προς το παρόν δεν υφίσταται κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο. Προτεραιότητα είναι η διευθέτηση των ομβρίων υδάτων ώστε να μη σημειώνονται μεγάλες ζημιές μετά από τη συγκέντρωση μεγάλου όγκου νερού από ισχυρές καταιγίδες.

«Σημαντικό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή του Καλοχωρίου, όπου από το αγροτικό οδικό δίκτυο διέρχονται βαρέα οχήματα, δηλαδή φορτηγά που εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή. Ελπίζουμε η δημιουργία του επιχειρηματικού/ βιομηχανικού πάρκου να φέρει λύση και σε αυτό το ζήτημα γιατί οι ζημιές που προκαλούν τα φορτηγά είναι μεγάλες», αναφέρει στη Voria.gr ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης. Μάλιστα αναφέρει ότι έχει υποβληθεί πρόταση ύψους 2,2 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του δημοτικού οδικού δικτύου που επίσης παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα.

Βόλβη: Ο δήμος Βόλβης, ένας εκ των μεγαλύτερων δήμων σε έκταση στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα όσον αφορά την αγροτική οδοποιία, αφού τα έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και η κακή χρήση του δικτύου είναι σύμφωνα με τον δήμαρχο Διαμαντή Λιάμα οι λόγοι που έχουν σε συνεχή εγρήγορση τα συνεργεία.

«Τρέχουμε κυριολεκτικά όλη μέρα για διανοίξεις αγροτικών οδών και συντήρηση του δικτύου, αυτό που ζητάμε από τους αγρότες μας είναι να κάνουν ορθολογική χρήση των δρόμων ώστε να μη δημιουργούνται νέες ζημιές», αναφέρει χαρακτηριστικά στη Voria.gr. Μάλιστα ο δήμος Βόλβης έχει ήδη υποβάλει στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης πρόταση χρηματοδότησης 3,2 εκατ. ευρώ ώστε να προχωρήσει στην αναβάθμιση του αγροτικού οδικού δικτύου που καταμετράται σε αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα.

Χαλκηδόνα: Φύσει αγροτικός ο δήμος Χαλκηδόνος διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο αγροτικών δρόμων που μετά από θεομηνίες απαιτούν συνεχείς επισκευές λόγω των ζημιών. «Προσπαθούμε είτε με τα μέσα που έχουμε εμείς είτε με κάποιες εργολαβίες να κρατήσουμε ένα καλό επίπεδο στην αγροτική οδοποιία», λέει στη Voria.gr ο δήμαρχος της περιοχής Σταύρος Αναγνωστόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αρδευόμενα σημεία του δήμου η διάνοιξη και επισκευή αγροτικών δρόμων είναι ευθύνη των ΤΟΕΒ, ενώ ο δήμος έχει αναλάβει τις περιοχές με ξηρικές καλλιέργειες από Αγχίαλο έως Κουφάλια.

Θερμαϊκός: Στον δήμο Θερμαϊκού που επλήγη αρκετές φορές από ισχυρά καιρικά φαινόμενα την τελευταία τριετία τα έργα αγροτικής οδοποιίας είναι στην κυριολεξία καθημερινότητα.

«Ως δήμος επικεντρωνόμαστε κυρίως στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Επανομής που είναι και μεγαλύτερη σε έκταση και διαθέτει και την κυριότερη αγροτική δραστηριότητα», εξηγεί στην Voria.gr ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής. Έργα ωστόσο έχουν γίνει και στις δημοτικές ενότητες Περαίας και Μηχανιώνας, όλα με ιδία μέσα τους δήμου. Ωστόσο έχει ήδη υποβληθεί πρόταση για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, ώστε σύμφωνα με τον κ. Τσαμασλή να λυθούν τα χέρια του δήμου σε ένα ζήτημα που απασχολεί διαρκώς τις υπηρεσίες στον Θερμαϊκό.

Σημειώνεται πως πριν έναν χρόνο στο πλαίσιο της κατασκευής του έργου «Αγροτική οδοποιία - Δρόμος από το γήπεδο Επανομής έως το σχολείο της φύσης Τριλόφου» ολοκληρώθηκε η διάνοιξη ενός αγροτικού δρόμου που πέρασε από σαράντα κύματα και παραδόθηκε σε χρήση, αφού ξεπεράστηκαν διαδικασίες και προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα έγινε διάνοιξη του δρόμου σε νέο μεγαλύτερο πλάτος, έγινε χαλικόστρωση σε τρεις στρώσεις, τοποθετήθηκαν αγωγοί όμβριων υδάτων, τοποθετήθηκε ασφαλτικός τάπητας και έγιναν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με την κατάλληλη σήμανση. Ο συγκεκριμένος δρόμος ενώνει την κοινότητα Επανομής του δήμου Θερμαϊκού με την κοινότητα Τριλόφου του δήμου Θέρμης. Η κατασκευή του ήταν αίτημα των κατοίκων της περιοχής καθώς θα εξυπηρετεί μεγάλο μέρος των πολιτών.

Θέρμη: Ένας ιδιαίτερος δήμος γεωμορφολογικά αυτός της Θέρμης, όπου, εκτός της αστικής περιοχής στην έδρα του δήμου, υπάρχουν αρκετοί ορεινοί αλλά και πεδινοί οικισμοί όπου οι παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι συνεχείς. «Μπορεί να χρειαστεί σε έναν μήνα να διανύσουμε με το γκρέιντερ ακόμα και 1.200 χλμ για διάνοιξη ή επισκευή αγροτικού δρόμου», αναφέρει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Υπηρεσιών Συντήρησης και Αυτεπιστασίας του δήμου Θέρμης Βασίλης ΜουστάκαςΟ δήμος Θέρμης έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για τη συντήρηση των αγροτικών δρόμων, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Μουστάκα στόχος είναι να ολοκληρωθεί το έργο του δικτύου αγροτικών οδών στην ακτίνα Νέου Ρυσίου – Βασιλικών, ώστε οι αγρότες της περιοχής να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα αγροτεμάχιά τους.

www.voria.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium