Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/2/2023 22:13:29

 Επισκέπτες Online: 577


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ένας χρόνος από τη χειροτονία του Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Πλάτωνα (φωτο)
10-10-2022
Ένας χρόνος από τη χειροτονία του Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Πλάτωνα (φωτο)
 

Την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, πλαισιούμενος υπό Ιερέων και των Διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Πέραν του Αναστάσιμου χαρακτήρος της ημέρας, η σημερινή αποτελεί και χαρμόσυνος ημέρα διά την τοπική  Εκκλησία, διότι αποτελεί για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Πλάτωνα, την 1η επέτειο από της χάριτι Θεού εκλογής (8 Οκτωβρίου 2021) υπό του σεπτού Σώματος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και χειροτονίας (9 Οκτωβρίου 2021) αυτού υπό της Α.Μ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.Αντί άλλου κηρύγματος ανεγνώσθει από τον Σεβασμιώτατο το σημαντικό ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον Ελληνικό Λαό, για τις τρέχουσες εξελίξεις και τα φλέγοντα ζητήματα της Πατρίδος μας.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη εκ μέρους του Ιερού Κλήρου προσεφώνησε καταλλήλως ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρ. του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως, π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Η εκλογή και η χειροτονία του Σεβασμιωτάτου εγκαινιάζει μια νέα σελίδα στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας του Λαγκαδά, καθώς προσθέτει στην τετιμημένη χορεία των Ποιμεναρχών της Αγιωτάτης αυτής Μητροπόλεως έναν ακόμη σεμνό Ιεράρχη, του οποίου η προσωπικότητα προβάλλει φωτεινή και ανάγλυφη για πολλά έτη στα εκκλησιαστικά δρώμενα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η προσωπικότητα του νέου Μητροπολίτου συνυφαίνεται ήδη με το υψηλό επισκοπικό αξίωμα και με την υπέρτατη αποστολή του.

Έχοντας ήδη «πληροφορήσει την διακονία του» εκ της Ιεράς νήσου Πάτμου έως τα Συνοδικά Γραφεία της Εκκλησίας της Ελλάδος διακονώντας τρεις Αρχιεπισκόπους από την υπεύθυνη θέση του Ιδιαιτέρου Γραφείου, αλλά και ως προιστάμενος του περίλαμπρου Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων Αθηνών με πλουσιώτατο και πολύκαρπο έργο αλλά και όπου αλλού τον έταξε η Εκκλησία «δόκιμος εν παντί γενόμενος», κρίθηκε άξιος να ηγηθεί της κατά Λαγκαδάν, Λητήν και Ρεντίναν Εκκλησίας και να πληρώσει κάθε προσδοκία της.

Τα πολλά του χαρίσματα είναι η τρανότερη εγγύηση, ότι ήδη έχει επιτύχει στη νέα του πορεία. Διότι είναι αλήθεια ότι ο Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Πλάτων διακρίνεται για πληθώρα αρετών και χαρισμάτων.

Είναι εγνωσμένη η μειλιχιότητα του χαρακτήρος του, η ευγένεια των τρόπων του, η αξιοπρέπεια της παραστάσεώς του, η ωριμότητα της ψυχής του, η ταπεινότητα των βιωμάτων του, η σεμνότητα του ήθους του, η ευρύτητα της σκέψεώς του, η πολύπλευρη μόρφωσή του, η κηρυκτική του ικανότητα, η λειτουργική του σοβαρότητα, η πλούσια εκκλησιαστική του εμπειρία, μα πιο πολύ η πνευματική και συνετή βιωτή του.

Στο πρόσωπό του συγκεφαλαιώνεται ένας ολόκληρος κόσμος αρετών και χαρισμάτων και αντικατοπτρίζεται η ωραιότητα της εν Θεώ ζωής.

Ο νέος Επίσκοπος εξελέγη υπό της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 8 Οκτωβρίου του 2021 και χειροτονήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, την επομένη ημέρα, ακριβώς πριν ένα έτος, σαν σήμερα, στις 9 Οκτωβρίου, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και πλειάδα Αρχιερέων.

Και ενθρονίσθηκε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, όπου έγινε δεκτός από το λαό του Θεού με αισθήματα χαράς, ικανοποιήσεως και ενθουσιασμού.

Ο Σεβασμιώτατος ως Αρχιερεύς διακρίνεται για το γνήσιο εκκλησιαστικό του φρόνημα, τη χρηστότητα του ήθους, την απροσποίητη σεμνότητα του ύφους του και την ανυπόκριτη αγάπη του προς όλους.

Η πληρότητα της επιστημονικής του συγκρότησης, η οξύνοια της διεισδυτικής σκέψης του και η ευρυμάθειά του τον αναδεικνύουν αξιόπιστο συνομιλητή, που κατακτά την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των διαλεγομένων εταίρων, εκκλησιαστικών και πολιτικών παραγόντων.

Το χρυσό έτος που πέρασε, ήταν μια περίοδος ποιμαντικών αγώνων, ανύστακτης φροντίδας, χάριν του λαού του Θεού που καταβάλλει ένας Επίσκοπος, διαποιμαίνοντας το πλήρωμα της Επαρχίας του, στηρίζοντας και διδάσκοντας τον ευσεβή λαό.

Χαίρει, λοιπόν, ολόκληρη η τοπική μας Εκκλησία για τον σεπτό της Ποιμενάρχη και η χαρά αυτή γίνεται καύχηση εν Κυρίω. Και γίνεται καύχηση εν Κυρίω, διότι η Ιερά Μητρόπολή μας ευτύχησε, έλαβε την μεγάλη ευλογία από τον Θεό, να έχει Επίσκοπό της άνδρα εκκλησιαστικό, αδαμαντίνου ήθους, λιπαράς και πλουσίας θεολογικής παιδείας, άνδρα με πνεύμα και φρόνημα εκκλησιαστικό και φορέα της γνήσιας εκκλησιαστικής παραδόσεως και εμπειρίας. Άλλωστε στην ιερά δέλτο της αρχιερατείας του κάθε έργο του καταγράφεται με χρυσά γράμματα.

Εμείς όλοι, Κλήρος και λαός της θεοσώστου Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης είμαστε ενωμένοι με τον Επίσκοπό μας, γιατί όταν κανείς είναι ενωμένος με τον επίσκοπό του είναι ενωμένος με όλη την Εκκλησία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιερός Ιγνάτιος: «ενώθητε τω επισκόπω εις τύπον και διδαχήν αφθαρσίας» ( Ιγν. Μαγν. 6,2 ).

Ακολουθώντας, λοιπόν, τη διαβεβαίωση ότι «ο τιμών επίσκοπον υπό Θεού τετίμηται» ( Ιγν. Σμύρν. 9,1) αναφέρουμε τα πτωχά τούτα λόγια τιμώντας την επέτειο ενός έτους θεοφιλούς και πολυκάρπου αρχιερατείας του στην ευλογημένη επαρχία του Λαγκαδά, με την πεποίθηση ότι «αφορμήν δίδομεν υμίν καυχήματος υπέρ του επισκόπου ημών» (Β΄Κορινθ. 5,12).

Από καρδίας και ενθέρμως ευχόμεθα, όπως ο Κύριος, διά της χάριτος του Οποίου ανεδείχθη «πιστός οικονόμος» και «δόκιμος τω Θεώ εργάτης ανεπαίσχυντος», του επιδαψιλεύει έτι περαιτέρω την χάρη Του και τον διατηρεί εν μέσω ημών του ποιμνίου του «σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της Αληθείας» Του.

Για το ευλογημένο αυτό έργο του Μητροπολίτου μας όλοι, Κλήρος και λαός, νιώθουμε την ανάγκη να αναφωνήσουμε από καρδίας στον ποιμενάρχη μας, πατέρα και διδάσκαλό μας: «ΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΔΕΣΠΟΤΑ».

Προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε πρώτα από τον Θεό για τις πολλές ευλογίες που του παρείχε στην ζωή του, και εν συνεχεία έκανε μία μικρή ανασκόπηση της χρονιάς ζητώντας στο τέλος ταπεινά συγνώμη για τις όποιες λάθος ή ανθρώπινες παραλήψεις του.

Καταλήγοντας ευχαρίστησε τους Κληρικούς, τους άρχοντες της Πόλεως και φυσικά του πιστούς, οι οποίοι από την πρώτη ημέρα της παρουσίας του, τον αγκάλιασαν και στάθηκαν στο πλευρό του, “ώστε όλοι μαζί σαν μία μεγάλη οικογένεια, να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα προβλήματα που προκύπτουν και με ενότητα και αγάπη να μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε με επιτυχία.

Δεν παρέλειψε, όπως και στον ενθρονιστήριο λόγο του, να απευθύνει ένα νέο κάλεσμα προς τους νέους και τα παιδιά, παρακαλώντας τέλος τους παρευρισκόμενους να μην τον ξεχνάνε στις προσευχές τους προς τον Κύριο, ώστε να συνεχίζει να προσπαθεί καθημερινά και να φανεί αντάξιος του υψηλού και ευθυνοφόρου αξιώματος της Αρχιερωσύνης, διαποιμαίνοντας με αγάπη τον Λαό του Θεού και την ώρα της Κρίσεως να έχει μία καλή απολογία.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, δέχθηκε κατά τη διανομή του αντιδώρου τις εγκάρδιες ευχές από τους παρισταμένους, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχίζουν να στέκονται δίπλα με οιονδήποτε τρόπο στο έργο της τοπικής Εκκλησίας, ενώ εν συνεχεία τέλεσε και Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του μνήματος του μακαριστού Προκατόχου του, Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium