Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/7/2024 09:47:46Επισκέπτες Online: 437


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Αν ο Λαγκαδάς θέλει να επιβιώσει, πρέπει να αλλάξει!!! Πικρές αλήθειες!
18-10-2022
Αν ο Λαγκαδάς θέλει να επιβιώσει, πρέπει να αλλάξει!!! Πικρές αλήθειες!
 

του  Τρύφωνα Τσομπάνη

Είναι αλήθεια ότι η λέξη Αλλαγή, πολλές φορές κακόπεσε στο στόμα των νεοελλήνων, γιατί προφανώς δεν την εννοούσαν όπως έπρεπε, αλλά όπως νόμιζαν!

Όλοι συνήθως οι πολιτικοί και δημοτικοί μας άρχοντες, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αναφέρονται στην αλλαγή σκηνικού, αλλά όχι βέβαια νοοτροπίας, και επομένως από τη μια βγαίνουν ψεύτες, αλλά κι από την άλλη η κατάσταση συνεχίζει να τραυματίζει τη ζωή και την ιστορία της πόλης.

Την Κυριακή στις 16/10 στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ φιλοξενήθηκε η συνέντευξη του Δημάρχου Τρικάλων και με αφορμή αυτό το γεγονός χίλιες σκέψεις γεννήθηκαν στο μυαλό, διαβάζοντας τις θέσεις και τις απόψεις του. Πανθομολογουμένως ο Δημ. Παπαστεργίου θεωρείται ένας πετυχημένος Δήμαρχος, ο οποίος κατάφερε αν μη τι άλλο να βάλει την πόλη του σε μια τροχιά ανάπτυξης και νέων τεχνολογιών και δράσεων φιλικών στους πολίτες. Όπως ο ίδιος λέει «η τεχνολογία δεν είναι προορισμός, αλλά είναι μέσον για να ζήσουμε καλύτερα, είναι ένα εργαλείο και μόνο», το οποίο όμως εργαλείο πρέπει να το δουλέψουν δημοτικοί άρχοντες που θέλουν και ξέρουν από τεχνολογία και εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Αυτή η πλευρά άσκησης διοίκησης θέλει ανθρώπους με γνώση και μεράκι, «με όραμα και προγραμματισμό, θέλει ομάδα ικανή και σχεδιασμό, θέλει υπομονή για να φέρει την επιτυχία και βέβαια θέλει και μια κοινωνία που να θέλει η ίδια να αλλάξει».

Λέω λοιπόν, ότι για να θέλεις να δημιουργήσεις μια έξυπνη πόλη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχεις έξυπνους πολίτες και ακόμα εξυπνότερους δημοτικούς άρχοντες, δημοτικές παρατάξεις που να στοχεύουν η μία ψηλότερα από την άλλη και όχι η μία να μετρά τη χασούρα της άλλης, και τα σκάνδαλα που δημιούργησαν. Και βέβαια η εξυπνάδα των πολιτών είναι να καταλάβουν τους έξυπνους ανθρώπους και να τους ανεβάσουν εκεί που πρέπει δηλ. στην εξουσία.

Μια παλιά παροιμία έλεγε πως «ό,τι είναι ο λαός τέτοιοι θα είναι και οι ηγέτες του». Όμως στον 21ο αιώνα δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι ένας λαός εκλέγει τα σαπρόφυτα της εξουσίας για να τους έχει απλά στο χέρι και να του κάνουν τα θελήματα και τα ρουσφέτια! Είναι ανήκουστο!!! Η νομιμότητα στην εξουσία είναι παράγοντας προαγωγής και της δημοκρατίας και της σωστής διοίκησης. Αν η μια παράταξη καλύπτει τις «πομπές» της άλλης, είναι απλά συνένοχοι στο κακό, όσο κι αν ακούγεται σκληρό! Γιατί όταν ο ένας γκρεμίζει, πρώτα τις ηθικές αξίες της εξουσίας, ο άλλος πρέπει αναγκαστικά να χτίσει πάνω σε χαλάσματα, που είναι εμπόδιο για μια πόλη που θέλει να αναπτυχθεί.

 Με βήμα σημειωτόν δεν μπορεί να βαδίζει ένα τόπος στην ανάπτυξη, όταν έχει να μπροστά του ένα σωρό μπάζων κακοδιαχείρισης και κλεψιάς. Και βέβαια ποιος θα διαχειριστεί όλα αυτά τα θέματα όταν στην εναλλαγή της εξουσίας προβάλλουν τα ίδια πρόσωπα που για μια εικοσιπενταετία τρέφονται από τον Δημοτικό κορβανά, και αντί ο εκάστοτε Δήμαρχος να τους στείλει στον ΟΑΕΔ για ταμείο ανεργίας τους κάνει αντιδημάρχους και προέδρους για να λύσουν το επισιτιστικό τους πρόβλημα.

Πόσο περήφανος μπορεί να αισθάνεται π.χ. ένας Δήμαρχος όταν αισθάνεται ότι η ομάδα του πάσχει οικτρά όταν βλέπει ότι η ομάδα του δεν τραβάει και ομολογεί κατ΄ιδίαν «με ποιους να τρέξω και με ποιους να δουλέψω»; Δυστυχώς αυτό το έχουν πει αρκετοί από τους τελευταίους δημάρχους μας, πετώντας βέβαια την ευθύνη στους ανίκανους που επέλεξε και όχι στον εαυτό του που διάλεξε τους ανίκανους συνεργάτες του, γιατί όταν επέλεγε δεν διάλεγε αξίες αλλά κομματάνθρωπους που απλά κουβαλούσαν ψήφους, αλλά όχι αξίες, γνώση, μόρφωση, αρχές, οράματα.

Καιρός όμως κάποτε όλοι οι υποψήφιοι για την εξουσία, να παραμερίσουν όλη αυτή την πλέμπα των τροφίμων της εκάστοτε εξουσίας, και να καθορίσουν αυτοί τους ανθρώπους με τους οποίους μπορούν να δουλέψουν για το καλό, για την άνοδο και την ανάπτυξη ενός τόπου!

Και μόνο το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτής της ποιότητας, παζαρεύουν τα ψηφαλάκια τους για μια θέση και αλλάζουν παράταξη σαν να μη συμβαίνει τίποτα, θα πρέπει να τους αποκλείσει από τον δημόσιο βίο της πόλης. Κανένας να μη τους δεχτεί στην ομάδα του! Είναι ντροπή και μόνο η επιλογή τους και αυτά τα περί δημοκρατίας που ο λαός τελικά επιλέγει, είναι αφελείς ιστορίες για αφελείς πολίτες. Ξέρουμε πια την ιστορία μας και κάποιες φορές ντρεπόμαστε γι αυτήν. Και δυστυχώς ντρεπόμαστε συχνά, σχεδόν κάθε τετραετία, για αυτούς που επιλέγει ο «κυρίαρχος» λαός! Πρέπει οι υποψήφιοι άρχοντες να επιβάλλουν την αξιοκρατία και την ποιότητα, αλλιώς θα είναι μια από τα ίδια, και δεν αντέχει άλλο ο τόπος. Αυτός είναι και ο ρόλος του ηγέτη, να τραβά μπροστά και να ανοίγει δρόμους, να χαράσσει αξίες.

Γνωρίζω ότι ήδη ξεκίνησαν οι αναζητήσεις προσώπων για τις επόμενες εκλογές. ΠΡΟΣΟΧΗ στις ΕΠΙΛΟΓΕΣ!! Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα ενταχθεί σε μια ομάδα που έχει τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε. Να η ευκαιρία να απαλλαγούμε από αυτή την κατάρα του Δήμου μας!!! Αλλιώς θα συνεχίσουμε να γελάμε με τις γραφικότητες!!!

Δεν ελπίζω ότι θα κάνουμε τον Λαγκαδά Τρίκαλα, αλλά βρε αδερφέ κι αυτό το χάλι δεν πάει άλλο! Καιρός ως λαός να αποδείξουμε την εξυπνάδα μας όταν μας ζητηθεί!
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium