Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/4/2024 14:22:49

Επισκέπτες Online: 960


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Τσίπουρο, μεζέδες και χορός την Κυριακή στη Χρυσαυγή
28-10-2022
Τσίπουρο, μεζέδες και χορός την Κυριακή στη Χρυσαυγή
 

Μια παραδοσιακή γιορτή με χορευτικά συγκροτήματα, κρεατικά και φυσικά… δωρεάν τσίπουρο, που είναι παράδοση στην περιοχή.

Ξεκίνησαν να λειτουργούν τα αποστακτήρια τσίπουρου στην επαρχία Λαγκαδά, μια διαδικασία που μετατρέπεται σε γιορτή καθώς δίνεται η δυνατότητα σε συγγενείς και φίλους να συγκεντρώνονται στα παραδοσιακά αποστακτήρια.

Στην επαρχία Λαγκαδά λειτουργούν πολλά καζάνια απόσταξης τσίπουρου, είτε για αποκλειστικά προσωπική χρήση είτε για ενοικίαση σε αμπελοκαλλιεργητές και μικροπαραγωγούς αμπελιών. Στον Ευαγγελισμό, το Σοχό, το Κολχικό, τα Λαγυνά, τον Προφήτη, την Κριθιά, το Εξαμίλι, το Βασιλούδι, τη Γερακαρού κ.α. οι ιδιοκτήτες των καζανιών διατηρούν ζωντανή μια μακραίωνη παράδοση και προσφέρουν μια εκπληκτική εμπειρία σε όσους επιθυμούν να δουν από κοντά τη διαδικασία παρασκευής του μοναδικού αυτού αποστάγματος (περισσότερα εδώ).

Η Χρυσαυγή Λαγκαδά διατηρεί παράδοση ετών στο τσίπουρο και το κρασί και τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία η Γιορτή Τσίπουρου με χορευτικά συγκροτήματα, ψητά στα κάρβουνα και φυσικά… δωρεάν τσίπουρο. Η εκδήλωση είναι ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα γιατί παρουσιάζει την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του τσίπουρου και παράλληλα προσφέρει ψυχαγωγία στους ντόπιους και στους επισκέπτες, οι οποίοι εκτός των άλλων εδεσμάτων που θα προσφερθούν, θα δοκιμάσουν αγνό και παραδοσιακό τσίπουρο στην παραγωγή του.

Φέτος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσαυγής ανέλαβε τη διοργάνωση της Γιορτής, με τη στήριξη της Τοπικής Κοινότητας Χρυσαυγής και της ΔΗΚΕΛ. Χορευτικά συγκροτήματα από την ευρύτερη περιοχή θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς, ενώ στη συνέχεια παραδοσιακή ορχήστρα θα ξεσηκώσει τον κόσμο για χορό και ξεφάντωμα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χρυσαυγής. Ταυτόχρονα, εκείνη την ημέρα (αλλά και οποιαδήποτε άλλη) μπορείτε να επισκεφθείτε το παραδοσιακό καζάνι του Μιχάλη Κουφού για να γνωρίσετε τη διαδικασία απόσταξης και να απολαύσετε φρέσκο, αγνό τσίπουρο.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium