Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/4/2024 18:07:02

Επισκέπτες Online: 866


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΙΛΛΗΣ": ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤ' ΑΛΗΘΕΙΑ;
14-08-2011
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΙΛΛΗΣ": ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤ' ΑΛΗΘΕΙΑ;

Του Τρύφωνα Τσομπάνη, πρόεδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού "ΜΥΓΔΟΝΙΑ" Λαγκαδά

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε φέτος από το αναπάντεχο φευγιό του Μανώλη Μπίλλη, ενόςνανθρώπου που αν μη τι άλλο, η καρδιά του πάλλονταν για τον Λαγκαδά και τον πολιτισμό. Στα 63 του χρόνια έκανε πολλά, αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί αυτό που ποθούσε και αγαπούσε περισσότερο απ΄όλα, το Πολιτιστικό Κέντρο "Γεώργιος Μπίλλης" στο Λαγκαδά.

Στο μνημόσυνο που έγινε στο Λαγκαδά, παραβρέθηκαν λίγοι φίλοι απ΄τα παλιά, η παρέα του που πάντα κρατούσε επαφή μαζί τους, και κάποιοι νεότεροι φίλοι, με τους συνεργάτες του και την οικογένειά του. Πολύ λίγοι πάντως, για έναν άνθρωπο που δαπάνησε για την πόλη μας πάνω από 700 εκατομμύρια δραχμές για το πολιτιστικό κέντρο, που κατάντησε σαν το γιοφύρι της Άρτας.

Πρέπει να πέρασαν πάνω από 22 χρόνια από τότε που πρωτοξεκίνησε, και ακόμα παραμένει ημιτελές, αν και το μεγαλύτερο μέρος -και το πιο δαπανηρό- έχει ολοκληρωθεί. Μου κάνει πραγματικά εντύπωση, πως είναι δυνατόν μια πόλη με ένα τέτοιο χώρο πολιτισμού, που θα τον ζήλευαν Ευρωπαϊκές πόλεις, να δέχεται να παραμένει ανεκμετάλλευτο αυτό το κέντρο, που θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης, όχι μόνο Ελλήνων αλλά και ξένων επισκεπτών. Μου προκάλεσε δε μεγαλύτερη έκπληξη, όταν πέρυσι τον Σεπτέμβριο ζήτησα να ανοίξει το Πολιτιστικό Κέντρο για μια έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στη μνήμη του Ευεργέτη Μανώλη Μπίλλη, ήρθαν άνθρωποι -μεταξύ αυτών και Δημοτικοί Σύμβουλοι- που εξέφρασαν την απορία τους και την άγνοιά τους για τον συγκεκριμένο χώρο. Δεν γνώριζαν καν τι γινόταν εκεί και σε πια φάση είναι οι εργασίες. Και είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι και σήμερα υπάρχουν Δημοτικοί Σύμβουλοι που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ τον χώρο και αγνοούν τη κατάστασή του. Είμαι δε βέβαιος πως αν φροντίσουν για μια επίσκεψη και ξενάγηση στους χώρους, και αφήσουν λίγο τη φαντασία τους να δουλέψει για το πώς θα ήταν η πόλη μας με ένα τέτοιο Κέντρο Πολιτισμού, τότε σίγουρα θα πίεζαν όλοι για γρηγορότερους ρυθμούς αποπεράτωσης.

Είναι λυπηρό που αφήσαμε ανεκμετάλλευτα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα του ΕΣΠΑ και ακόμα δεν έγινε καμιά κίνηση για ένταξη του έργου σ΄αυτά. Εδώ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το Πνευματικό Κέντρο Κολχικού, που υπάρχει μόνο σαν ιδέα και σχέδιο, και αφήσαμε να περάσει τόσο πολύτιμος χρόνος για το Κέντρο αυτό. Θέλω να ρωτήσω όλους όσους είχαν κατά καιρούς, την ευθύνη της μοίρας αυτής της πόλης, δεν αισθάνθηκαν ποτέ την έλλειψη ενός τέτοιου χώρου; Δεν ζήλεψαν ποτέ τις άλλες πόλεις που μπορούν να φιλοξενούν εκδηλώσεις, θέατρα, συναυλίες, επιστημονικά συνέδρια, και δραστηριότητες  κάποιου επιπέδου; Δεν προβληματίστηκαν όταν θέλουν να καλέσουν κάποιον υψηλό καλεσμένο και δεν έχουν έναν αξιοπρεπή χώρο για να τον δεξιωθούν;

Τον Οκτώβριο θα επισκεφθεί για δεύτερη φορά την πόλη μας, μέσα σε δέκα χρόνια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης,και δεν υπάρχει ο στοιχειώδης χώρος να παραστεί σε μια εκδήλωση. Ο αείμνηστος Μανώλης Μπίλλης, έλεγε πως την άλλη φορά που θα ξανάρθει ο Πατριάρχης θα εγκαινίαζε το Κέντρο Πολιτισμού. Όμως εις μάτην, αυτός έφυγε με το όνειρο και την ελπίδα. Εμείς δεν μπορούμε άραγε μια ολόκληρη πόλη να ολοκληρώσουμε ένα όνειρο, που στο κάτω-κάτω θα αλλάξει την φυσιογνωμία της πόλης; (είχε ακόμη και έτοιμη τη μελέτη για μια ξενοδοχειακή μονάδα για να καλύπτει τις ανάγκες διεθνών συνεδρίων).

Από όλες τις Διοικήσεις έγιναν πολλά λάθη και μερικά ασυγχώρητα. Δεν είναι ώρα να τα απαριθμήσουμε. Όμως μια πόλη δεν αναπνέει μόνο με άλλα έργα υποδομής, αλλά αναπνέει και με τον πνεύμονα του πολιτισμού, ο οποίος νομοτελειακά είναι αναπτυξιακός. Και στο φινάλε δουλειά και υποχρέωση του Δήμου είναι να τηρήσει τη συμβατική του υποχρέωση για το έργο αυτό και να το προσφέρει στην κοινωνία. Το έχει ανάγκη ο τόπος, το απαιτεί ο πολιτισμός, το ζητούν οι νέοι και το μέλλον της πόλης μας..

Ας ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, τουλάχιστον να πούμε πως κάτι κάναμε βρε αδελφέ κι ας αναλάβουν άλλοι την ευθύνη. Πάντως δεν τιμά τη πόλη μας, να παραμένει κλειστός ένας τέτοιος χώρος πολιτισμού 3.500 τετραγωνικών μέτρων. Μόνο να σκεφθεί κανείς πως ο δωρητής πληρώνει για 22 χρόνια τον φύλακα του Κέντρου, είναι ένα ποσό που θα κάλυπτε ανάγκες του ίδιου του κτηρίου. Πάντως οι υπάρχοντες αποπερατωθέντες  χώροι, μπορούν κάλλιστα να αξιοποιηθούν ακόμη και τώρα, έστω για εκδηλώσεις μικρής εμβέλειας. Θα έδινε λίγη ζωντάνια στο κτήριο και θα έκανε ίσως όλους μας να αγαπήσουμε περισσότερο αυτόν τον χώρο.

Θέλω να ελπίζω πως αυτές οι σκέψεις θα ζωντανέψουν κάπως το ενδιαφέρον όλων όσων έχουν την ευθύνη για το Κέντρο Πολιτισμού «Γεώργιος Μπίλλης».

 
Τρύφων Τσομπάνης
Λέκτορας Α.Π.Θ 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium