Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/7/2024 08:34:05Επισκέπτες Online: 360


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Σ.Αναστασιάδης: «Η μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής δεν πρέπει να σβήσει»
17-11-2022
Σ.Αναστασιάδης: «Η μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής δεν πρέπει να σβήσει»
 

Το έργο των προσφυγικών συλλόγων ανά την Ελλάδα που αγωνίζονται να διατηρήσουν ζωντανή στο πέρασμα του χρόνου τη μνήμη των προγόνων τους από τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία τιμά η Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με πρωτοβουλία του προέδρου της, βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σάββα Αναστασιάδη.

Στο πλαίσιο των συνεδριάσεών της, που πραγματοποιούνται από την αρχή του 2022 με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Επιτροπή υποδέχτηκε προσφυγικούς και πολιτιστικούς συλλόγους από τη Λακωνία, την Αττική, την Καρδίτσα και τη Χαλκηδόνα του νομού Θεσσαλονίκης.

«Μία εξαιρετική συνεδρίαση για τον ελληνικό πολιτισμό και τις παραδόσεις μας αλλά και την ανάγκη να διατηρήσουμε ζωντανή  την ιστορική μας μνήμη, τη μνήμη των προσφύγων προγόνων μας, έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή», όπως τόνισε ο κ.  Αναστασιάδης. «Για τον ελληνισμό, το βαθύ τραύμα που άνοιξε πριν από έναν αιώνα στη Μικρά Ασία δεν θα κλείσει. Όμως η μνήμη δεν πρέπει να χαθεί, ούτε να ξεθωριάσει στο πέρασμα των χρόνων. Οφείλουμε να προχωράμε χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν,  γιατί   όπως έγραψε ο νομπελίστας  ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, «Σβήνοντας κανείς ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σαν να σβήνει και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το  μέλλον».

Στη συνεδρίαση παρέστη  και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτισμού Ιταλίας, Νίκος Φράγκος, που ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τη δραστηριότητα του Ινστιτούτου στη γειτονική μας Ιταλία. Επίσης συμμετείχαν και έκαναν παρεμβάσεις ο δήμαρχος Χαλκηδόνας  Σταύρος Αναγνωστόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χαλκηδόνας Διαμαντής Διαμαντής.


Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν εκπρόσωποι: του Πολιτιστικού και Πνευματικού Όμίλου Νέων Παλατίων Ωρωπού, της Ένωσης Μικρασιατών και Ανατολικοθρακιωτών και του Πολιτιστικού - Μορφωτικού Συλλόγου Καππαδοκικού, από τον νομό Καρδίτσας, του Συλλόγου Ποντίων Λακωνίας «Ο Πόντος» και του Συλλόγου Ελλήνων Μικράς Ασίας και Πόντου της Περιφέρειας Γυθείου «Η Πρόοδος», από τον νομό Λακωνίας, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου των εν Κουφαλίοις Καβακλιωτών, «Το Καβακλί», του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ξηροχωρίου, του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Κουφαλίων «Αριστοτέλης», του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Γέφυρας «Αγιος Γεώργιος», του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγχιάλου και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκηδόνας.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium