Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/1/2023 15:36:51

 Επισκέπτες Online: 569


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ερχονται τα χειμερινά Αναστενάρια στο Λαγκαδά
16-01-2023
Ερχονται τα χειμερινά Αναστενάρια στο Λαγκαδά
 

Στις 18 και 20 Ιανουαρίου ο σύλλογος «Τα Αναστενάρια Λαγκαδά» αναβιώνει τα χειμωνιάτικα Αναστενάρια.

Παρότι στο ευρύ κοινό είναι γνωστή μόνο η περίοδος της γιορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον Λαγκαδά αναστενάρια πραγματοποιούνται άλλες φορές το χρόνο: ανήμερα της γιορτής των Αγίων Αθανασίου και Ευθυμίου (18 και 20 Ιανουαρίου τα χειμερινά αναστενάρια) και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Παντελεήμονα (27 Ιουλίου, τα καλοκαιρινά αναστενάρια).

Τα Αναστενάρια είναι το πιο σημαντικό λαϊκό δρώμενο από όσα τελούνται σήμερα στην Ελλάδα και από τα σημαντικότερα παγκοσμίως. Αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά που έφεραν οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας και συγκεκριμένα από το χωριό Κωστί, όταν οι κάτοικοι αψηφώντας τον κίνδυνο μπήκαν στον ναό Κωνσταντίνου και Ελένης να σώσουν τις ιερές εικόνες και βγήκαν ανέπαφοι από τις φλόγες.

Ο Σύλλογος «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» πραγματοποιεί Αναστενάρια τρεις φορές το χρόνο: στις 18 και 20 Ιανουαρίου, στις 21 - 23 Μαΐου προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και στις 27 Ιουλίου. Στις 19 Ιανουαρίου οι αναστενάρηδες δεν πυροβατούν, αλλά επισκέπτονται σπίτια άλλων αναστενάρηδων, κάτι που θα γίνει και φέτος με πομπή και με τις εικόνες στα χέρια συνοδεία θρακιώτικης λύρας.

Τα Αναστενάρια Λαγκαδά θα πραγματοποιηθούν από τον σύλλογο «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» στο κονάκι του συλλόγου που βρίσκεται στην οδό Σαρρή 13, στον οικισμό Παπακυριαζή (δίπλα στον ιερό ναό Αγ. Παντελεήμονος). Αρχιαναστενάρης και συνεχιστής της παράδοσης είναι ο Σωτήριος Γκαϊτατζής, μετά τον θάνατο του πατέρα του Αναστάσιου Γκαϊτατζή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιούνιο σε ηλικία 86 ετών.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υποστηρίζεται από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης (ΠΟΣΑΡ).

Η μεγαλύτερη εκδήλωση των Αναστενάρηδων του Λαγκαδά, το λεγόμενο πανηγύρι, πραγματοποιείται στις 21-23 Μαΐου, όπου συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών από Ελλάδα και εξωτερικό που έρχονται να παρακολουθήσουν από κοντά το μοναδικό φαινόμενο της πυροβασίας πάνω σε πυρακτωμένα κάρβουνα και να γνωρίσουν το έθιμο και την ιστορία του.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium