Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/1/2023 15:22:03

 Επισκέπτες Online: 575


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Αιματουρία *Αρθρο του ιατρού Σταθόγλου Δημήτρη
23-01-2023
Αιματουρία *Αρθρο του ιατρού Σταθόγλου Δημήτρη
 

*Ο ιατρός Σταθόγλου Δημήτρης είναι Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος MD, FEBU και διατηρεί ιατρείο στο κέντρο του Λαγκαδά (περισσότερα εδώ). 


Αιματουρία σημαίνει η παρουσία αίματος στα ούρα. Υπάρχουν δύο τύποι αιματουρίας.

Η μακροσκοπική αιματουρία που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να δει το αίμα στα ούρα με γυμνό μάτι.

Η μικροσκοπική αιματουρία όπου κάποιος δεν μπορεί να δει το αίμα στα ούρα με γυμνό μάτι αλλά ή η παρουσία του αίματος διαπιστώνεται μετά από ανάλυση ούρων στο μικροβιολογικό εργαστήριο.

Πόσο συχνή είναι η αιματουρία;

Η αιματουρία είναι μία συχνή διάγνωση στους ασθενείς οι οποίοι επισκέπτονται τον ουρολόγο υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους πέντε ασθενείς που επισκέπτονται τον ουρολόγο εμφανίζει μεταξύ των συμπτωμάτων του και  αιματουρία. Είναι ένα πολύ έντονο σύμπτωμα για τον ασθενή που το βιώνει αλλά και ταυτόχρονα πολύ σημαντικό για τον ουρολόγο που θα πρέπει να το διερευνήσει.

Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να αναπτύξουν ευκολότερα αιματουρία;

Ασθενείς οι οποίοι έχουν ιστορικό υπερπλασία προστάτη

Ασθενείς με ιστορικό λίθου στο ουροποιητικό σύστημα

Ασθενείς οι οποίοι χρησιμοποιούν συγκεκριμένα φάρμακα που περιλαμβάνουν τα αντιπηκτικά όπως salospir, sintrom, plavix, pradaxa, brilique και άλλα.

Ασθενείς με ιστορικό αιματολογικών νοσημάτων

Ασθενείς μετά από πολύ έντονη και παρατεταμένη σωματική άσκηση.

Ασθενείς με στοιχεία ουρολοιμώξης και τέλος άτομα τα οποία πάσχουν από μια μορφή κακοήθειας στα ουροποιητικό σύστημα όπως καρκίνο νεφρού, ουροδόχου κύστης ή ακόμη και καρκίνο προστάτη. Η τελευταία ομάδα ασθενών είναι σαφώς αυτή με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την γρήγορη και άμεση διάγνωση του προβλήματος.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν διαπιστώσει ότι εμφανίζει μακροσκοπική η μικροσκοπική αιματουρία επαναλαμβανόμενα;

Η διαγνωστική διαδικασία συνήθως ξεκινάει από τον γενικό γιατρό η παθολόγο του ασθενούς με ανάλυση ούρων για να διαπιστωθεί ο τύπος της αιματουρίας και αν υπάρχει ενεργή ουρολοίμωξη ή όχι. Στη συνέχεια και ανάλογα με τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών εξετάσεων ο ασθενής καλό είναι να έρχεται σε επαφή με ειδικό ουρολόγο για την αξιολόγηση της κατάστασης του και ενδεχομένως προγραμματισμό για περαιτέρω έλεγχο. Συνήθως ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει απεικονιστικό έλεγχο του ουροποιητικού σε πρώτη φάση με υπέρηχο και στη συνέχεια με αξονική τομογραφία και έλεγχο της ουροδόχο κύστη με κυστεοσκόπηση. Στους άνδρες υπάρχει σαφής ένδειξη και για έλεγχο του προστάτη. Η διαδικασία διερεύνησης του ασθενούς με αιματουρία απαιτεί τεχνικό εξοπλισμό για τον υπέρηχο του ουροποιητικού και κυστεοσκόπιο για την διερεύνηση της ουροδόχο κύστης.


Εύκπαμπτη κυστεοσκόπηση σε άνδρα

Εύκπαμπτη κυστεοσκόπηση σε γυναίκα
 

Το ιατρείο του Σταθόγλου Δημήτρη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης (Στ. Μπαρέτη 2, κεντρική πλατεία, τηλ. 23940 22717) είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα μέσα για την άμεση διερεύνηση των ασθενών με αιματουρία χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε κλινική.

Επικοινωνία
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΘΟΓΛΟΥ
Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

Στ. Μπαρέτη 2, (Κεντρική πλατεία Λαγκαδά)

Τηλ. ιατρείου 23940 22717 - κιν. 6946 144814

Emaildstathoglou@yahoo.com


Μάθετε περισσότερα για το ιατρείο ΕΔΩ 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium