Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/9/2023 12:28:55


 Επισκέπτες Online: 563


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Την Κυριακή η Γιορτή Μαντιού στην Κριθιά
15-02-2023
Την Κυριακή η Γιορτή Μαντιού στην Κριθιά
 

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί η «Γιορτή Μαντιού» στην Κριθιά δήμου Λαγκαδά. Η γιορτή πραγματοποιείται από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κριθιάς και υπό την αιγίδα της ΔΗΚΕΛ και της Κοινότητας Κριθιάς.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΤΟ "ΜΑΝΤΙ" ΣΤΗΝ ΚΡΙΘΙΑ

Τι είναι το Μαντί

Η παραδοσιακή πίτα της Κριθιάς είναι μια πολύ νόστιμη κρεατόπιτα με ζωμό και συκωτάκια από κοτόπουλο, χοιρινό κιμά και τραχανά. Καλύπτεται από μόνο ένα φύλλο, ενώ εσωτερικά περιλαμβάνει φαρδιές κυκλικές λωρίδες που διπλώνουν στα δύο, έχοντας μέσα τους τα παραπάνω υλικά.
Η πίτα μαντί κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό παραδοσιακής πίτας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης - Θεσσαλονίκη 1997.
Η συνταγή προέρχεται από τους πρόσφυγες που την έφεραν μαζί τους από την Κριθιά της Ανατολικής Θράκης και περνάει από γενιά σε γενιά.
Η παλιά Κριθιά βρισκόταν στην άκρη της Θρακικής Χερσονήσου, στην επαρχία της Καλλίπολης, η οποία λεηλατήθηκε και κάηκε κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο τελικός προορισμός των Κριθιωτών το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν το χωριό Σαράκι, η σημερινή Κριθιά, 25 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη.  
Οι νοικοκυρές του χωριού φτιάχνουν κάθε χρόνο την Κυριακή της Κρεατινής την πίτα μαντί, συνεχίζοντας ένα έθιμο που τηρούσαν οι πρόγονοι τους.
Η πίτα δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, αλλά μπορείτε να την γευτείτε στη Γιορτή Μαντιού ή αν τύχει να σας την προσφέρουν σε κάποιο φιλικό σπίτι της Κριθιάς.


Η γιορτή Μαντιού

Στη «Γιορτή Μαντιού» συμμετέχουν όλες οι νοικοκυρές του χωριού, που φτιάχνουν σπιτικές πίτες και τις προσφέρουν στους παρευρισκόμενους, ενώ η κυρίως προετοιμασία γίνεται την προηγούμενη μέρα, με πίτες που παρασκευάζουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριθιάς.
Συνολικά, προσφέρονται γύρω στις 2.000 ατομικές μερίδες μαζί με κρασί, ενώ η γιορτή συνοδεύεται από παραδοσιακούς χορούς και γλέντι για όλους. 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη αναπαράσταση παρασκευής και ψησίματος της παραδοσιακής πίτας μαντί.Φωτογραφίες: Μητρακούδης Πασχάλης
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium