Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/5/2024 09:08:25Επισκέπτες Online: 500


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Σ' ΕΝΑΝ ΠΑΛΙΟ ΦΙΛΟ...
20-08-2011
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Σ' ΕΝΑΝ ΠΑΛΙΟ ΦΙΛΟ...

Ανοιχτή επιστολή σ’ έναν παλιό φίλο…
 
Αγαπητέ κ. Τσομπάνη,
ή φίλε Τρύφωνα αν μου επιτρέπεις, με το δικαίωμα που μου δίνει το παρελθόν της «συγκατοίκησής» μας στο ίδιο θρανίο, στις δύο τελευταίες τάξεις του θρυλικού εξατάξιου Γυμνασίου Λαγκαδά. Τότε που είχα την τύχη να συμφοιτήσω τόσο μαζί σου, όσο και με άλλους συμμαθητές μας και νυν καταξιωμένους επιστήμονες, που λαμπρύνουν τον τόπο και η παρουσία τους κοσμεί τα δημοτολόγια του Δήμου μας.
Διάβασα τις δύο τελευταίες επιστολές σου, που δημοσιεύτηκαν στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα “LAGADASNET” με τίτλο «Ένα παράπονο κι ένας καημός για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λαγκαδά» και «Κέντρο Πολιτισμού “Γεώργιος Μπίλλης”. Τι γίνεται στ’ αλήθεια;» και αποφάσισα να απαντήσω, όχι για να διαφωνήσω μαζί σου ούτε να διαψεύσω αυτά που γράφεις. Θα ήθελα απλώς με την πληροφόρηση που έχω, να δώσω κάποιες απαντήσεις στους προβληματισμούς σου σχετικά με τους σχεδιασμούς και τις δρομολογήσεις ζητημάτων που αφορούν τον τόπο μας από την νέα Διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου πως ο πολιτισμός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες πάνω στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη ενός τόπου. Ένας εξίσου βασικός πυλώνας όμως, θεμέλιος θα τολμούσα να πω, είναι η ανασυγκρότηση και οι υποδομές. Υποδομές που αφορούν βασικές ελλείψεις στους σαράντα επτά οικισμούς του νέου Δήμου μας, όπως είναι το νερό, η διαχείριση των λυμάτων, των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, του ευπρεπισμού των κοιμητηρίων και των κοινόχρηστων χώρων. Υποδομές που αφορούν τα σχολεία μας, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την λειτουργία των ΚΑΠΗ, την βελτίωση των συγκοινωνιών. Υποδομές που θα βελτιώσουν την οικονομική δραστηριότητα με την προσέλκυση επισκεπτών, την προβολή των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών προϊόντων μας, την αξιοποίηση τουριστικών προορισμών, την ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλλους, την διοργάνωση επωφελών δραστηριοτήτων που είχαν ατονήσει, την καταγραφή και διασφάλιση της Δημοτικής περιουσίας, την αξιοποίηση της προς το κοινό όφελος, την παροχή ευκαιριών απασχόλησης.
Είναι αλήθεια ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά μεταξύ των δύο αυτών πυλώνων δείχνει να θέτει σε προτεραιότητα τον δεύτερο. Επιλογή της είναι, ας την δεχτούμε καλοπροαίρετα, άσχετα αν διαφωνούμε, κι ας δείξουμε όλοι λίγη εγκράτεια στην κριτική μας διάθεση, αφού χρειάζεται χρόνος ώστε να υλοποιηθούν όλα αυτά που ήδη ξεκίνησαν.
Παράλληλα, θέλω να σε διαβεβαιώσω, πως το Πολιτιστικό Κέντρο «Γεώργιος Μπίλλης» δεν εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, γιατί πραγματικά θα είναι ένα κόσμημα για την πόλη του Λαγκαδά και για όλο τον Δήμο. Έχει εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας σε συνδυασμό με ένα ξενοδοχείο ενενήντα οκτώ κλινών, 5 αστέρων στον παρακείμενο χώρο, εκεί όπου σήμερα είναι το αναψυκτήριο, ώστε να λειτουργούν παράλληλα και ενιαία ως μονάδα ικανή να επιβιώσει με ίδια έσοδα (φιλοξενία εκδηλώσεων, συνεδρίων, παραστάσεων κλπ.). Ο σχετικός φάκελος έχει ήδη υποβληθεί για χρηματοδότηση μέσω ΣΔΙΤ από τον Ιούνιο και αναμένουμε την εκλεξιμότητα. Όσον αφορά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη ήταν απαραίτητη η μετακίνησή της, διότι στο σημερινό κτίριο των ΚΑΠΗ έπρεπε να στεγαστεί το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών αφού υπάγεται πλέον στο νέο Νομικό Πρόσωπο, όλες οι υπηρεσίες του οποίου καθώς και οι υπάλληλοι, στεγάζονται στο συγκεκριμένο Δημοτικό Κτίριο. Η βιβλιοθήκη «μετακομίζει» προσωρινά στο παλιό Δημαρχείο (η κατασκευή εξωτερικού ανελκυστήρα που θα εξασφαλίζει άνετη πρόσβαση σε όλους είναι ήδη στο στάδιο της αδειοδότησης από την Πολεοδομία) με σκοπό να μην διακοπεί η λειτουργία της έως ότου αποφασιστεί ο χώρος μεταξύ πολλών πλέον επιλογών (Πολυχώρος παλιού σαλτσοποιείου, Στρατόπεδο Μπαρέτη, Πολιτιστικό Κέντρο “Γεώργιος Μπίλλης”). Η όποια επιλογή θα γίνει από την Επιτροπή Διαβούλευσης στην ερχόμενη συνεδρίαση τώρα τον Σεπτέμβριο και είμαι σίγουρος ότι οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των βιβλιόφιλων της πόλης μας θα απαντηθούν με τον καλύτερο τρόπο.
Φίλε Τρύφωνα, συμφωνώ μαζί σου ότι πολλά πράγματα, από τα αυτονόητα σε άλλες περιοχές της χώρας μας, λείπουν σήμερα από τον Δήμο Λαγκαδά. Νιώθω όμως, ότι όλοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι και δεν έχει σημασία το ποσοστό ευθύνης του καθενός, γιατί επί σειρά ετών στηρίζαμε είτε με την ενεργό συμμετοχή μας είτε με την παθητική αδιαφορία μας, πολιτικές αδράνειας – απραξίας – μετριότητας και όπως έλεγε και ο Μέργκ από τον 16ο αιώνα, «το κακό θριαμβεύει όταν οι πολλοί δεν κάνουν τίποτε».
Θα μπορούσα να γράψω πολλά περισσότερα σχετικά με τα θέματα που έθεσες, φοβάμαι όμως πως θα καταχραστώ την φιλοξενία (κ. Δ/ντα συγνώμη) και τελειώνω με λίγη φιλοσοφική διάθεση. Και βέβαια δεν πρέπει «να ρίχνουμε λήθη» στο παρελθόν, πρέπει όμως να ζούμε στο παρόν και να σχεδιάζουμε το μέλλον. Οι σημερινές συνθήκες, οι νέες δομές του «Καλλικράτη», το μέγεθος του νέου Δήμου μας, η δυναμική της νέας Διοίκησης μπορούν να γίνουν εφαλτήριο για ένα νέο ξεκίνημα, με κοινή συνισταμένη την διάθεση, την όρεξη, την εθελοντική προσφορά, τις «φρέσκιες» ιδέες για να «προλάβουμε» το μέλλον, να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις, να φθάσουμε τον τόπο μας εκεί που του αξίζει, όπως τον ονειρευτήκαμε.
 
Δημήτριος Τσιροτζίδης
 
Υ.Γ Ευχαριστώ για το βιβλίο που μου χάρισες
     «Ένα περιβόλι γλυκών αναμνήσεων» του
      συνδημότη μας κ. Φυλάκη. Ένα βιβλίο που
      που σε ταξιδεύει νοσταλγικά στα «άγουρα» χρόνια
      τα παλιά, σε έναν Λαγκαδά που εμείς οι παλαιότεροι
      δεν θέλουμε να ξεχάσουμε…….
            

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium