Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/3/2024 01:37:12Επισκέπτες Online: 568


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Οι κάτοικοι του Πολυδενδρίου βγαίνουν περιπολίες για να αποτρέψουν τους διαρρήκτες
25-02-2023
Οι κάτοικοι του Πολυδενδρίου βγαίνουν περιπολίες για να αποτρέψουν τους διαρρήκτες
 

Οι κάτοικοι στο Πολυδένδρι του Δήμου Λαγκαδά έχουν χάσει τον ύπνο τους από τις απανωτές κλοπές και διαρρήξεις και βγήκαν για περιπολίες στους δρόμους του χωριού

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στην κοινότητα Εξαλόφου στον Δήμο Λαγκαδά, αφού όπως καταγγέλλουν, η περιοχή τους έχει μπει στο στόχαστρο κακοποιών. Μάλιστα στο χωριό Πολυδένδρι οι κάτοικοι έχουν χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο τους αφού το τελευταίο διάστημα ξεκίνησαν νυχτερινές περιπολίες, προκειμένου, όπως λένε, να διαφυλάξουν τις ζωές και τις περιουσίες τους.

«Εδώ και σχεδόν 2 μήνες η περιοχή μας έχει γίνει στόχος καθημερινών κρουσμάτων διαρρήξεων! Έχουμε φτάσει στο σημείο να κάνουμε περιπολίες μόνοι μας», περιγράφει μιλώντας στο thestival.gr κάτοικος του Πολυδενδρίου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Εξαλόφου, Πελαγία Χρυσανθόπουλου, το τελευταίο διάστημα η περιοχή έχει γίνει έρμαιο στις ορέξεις κακοποιών στοιχείων. Για τον λόγο αυτό, προσθέτει, οι κάτοικοι της περιοχής είναι συνεχώς σε εγρήγορση ενώ στο Πολυδένδρι αποφάσισαν να βγουν στους δρόμους και να περιπολούν.

«Την περίοδο των Χριστουγέννων είχαμε πολλές κλοπές και διαρρήξεις. Πάνω από 10 στο Πολυδένδρι και 5 στις Πέντε Βρύσες. Από τότε σχεδόν καθημερινά είχαμε διαρρήξεις σε σπίτια στην περιοχή», δηλώνει στο thestival.gr η κα Χρυσανθόπουλου.

Όπως λέει, αν και η  Αστυνομία κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, το γεγονός πως τα Τμήματα της περιοχής είναι υποστελεχωμένα, κάνει το έργο της δύσκολο απέναντι στους κλέφτες και τους διαρρήκτες.

«Έχουμε γίνει φύλακες στα χωριά μας – Φρούρια τα σπίτια μας»

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κοινότητας, οι κάτοικοι της περιοχής ζουν με φόβο, αφού οι διαρρήκτες «μπουκάρουν» στα σπίτια ακόμη και όταν οι ίδιοι είναι μέσα. «Κινητοποιηθήκαμε γιατί υπάρχει φόβος. Φόβος για τις ζωές των ανθρώπων», εξηγεί. «Έχουμε κάνει τα σπίτια μας οχυρά. Κάμερες, συναγερμούς, κάγκελα. Έχουμε γίνει φύλακες στα χωριά μας. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση και να ενισχυθεί η Αστυνόμευση στην περιοχή μας», τονίζει.

Βγήκαν για περιπολίες οι κάτοικοι στο Πολυδένδρι

Οι κάτοικοι στο Πολυδένδρι έχουν χάσει τον ύπνο τους το τελευταίο διάστημα. Όπως λένε, ζουν με τον φόβο για τις ζωές και τις περιουσίες τους αλλά και το ενδεχόμενο «να μην γίνει το κακό», σε περίπτωση που κάποιος ένοικος επιχειρήσει να αμυνθεί απέναντι στους διαρρήκτες.

Έτσι λοιπόν, πήραν την απόφαση να βγουν στους δρόμους τα βράδια και να κάνουν αυτό που μπορούν. Να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να παρατηρούν κάθε ύποπτη κίνηση. Μάλιστα, στο «δίκτυο των περιπολιών» συμμετέχουν οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής, με τις βάρδιες να πηγαίνουν εναλλάξ.

«Οι κάτοικοι ενεργοποιήθηκαν. Την ημέρα είναι όλοι σε επιφυλακή προκειμένου αν δουν κάτι ύποπτο να ενημερώσουν αμέσως την Αστυνομία. Το βράδυ, ομάδες ατόμων περιπολούν στους δρόμους του χωριού. Αν δουν κάτι, ειδοποιούν αμέσως τους συγχωριανούς τους αλλά και την ΕΛΑΣ», αναφέρει στο thestival.gr η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Εξαλόφου, Πελαγία Χρυσανθόπουλου.

Μόλις νυχτώσει λοιπόν, ομάδα δύο ατόμων επιβιβάζεται σε ένα αυτοκίνητο και ξεκινά τις περιπολίες στους δρόμους του χωριού. Στόχος τους, να αποτρέψουν μια πιθανή διάρρηξη ή κλοπή. Αν δουν κάτι, ειδοποιούν αμέσως την Αστυνομία αλλά και άλλους κατοίκους, έτσι ώστε να είναι περισσότεροι εκείνοι που θα δουν κάποιο στοιχείο των δραστών.

Όπως εξηγεί, η δράση των κατοίκων γίνεται προκειμένου να βοηθηθεί το έργο της Αστυνομίας. Σημειώνει δε πως οι κάτοικοι δεν εμπλέκονται αν δουν κάποιο συμβάν, απλά ενημερώνουν την Ελληνική Αστυνομία. «Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε προσαγωγές ούτε συλλήψεις. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε παρατηρητές. Βλέπουμε κάτι περίεργο, ενημερώνουμε την Αστυνομία. Αυτό κάνουμε», αναφέρει η κα Χρυσανθόπουλου.

Το δίκτυο αυτό αλλά και η αύξηση των περιπολιών φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Όπως δηλώνει η πρόεδρος της Κοινότητας, τις προηγούμενες ημέρες η κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής είχε ως συνέπεια να «εκδιωχθεί» από το χωριό μία ομάδα ατόμων η οποία επέλεξε το Πολυδένδρι για να «χτυπήσει».

Η μαρτυρία της για το συμβάν συγκλονίζει:

«Πριν από λίγες μέρες ένας κάτοικος που βγήκε για περπάτημα είδε ένα ύποπτο όχημα. Σταμάτησε μπροστά του και οι τρεις επιβάτες τον ρώτησαν πως θα πάνε στο Κιλκίς. Εκείνος τους είπε πως έχουν πάρει λάθος δρόμο και πρέπει να γυρίσουν. Του είπαν πως θα πάνε λίγο παρακάτω να γυρίσουν, αν και θα μπορούσαν να το κάνουν σε εκείνο το σημείο. Η απάντηση αυτή τον έβαλε σε υποψίες. Περίμενε να δει αν το όχημα γυρίσει, ωστόσο αυτό δεν συνέβη ποτέ. Με ειδοποίησε και αμέσως κάλεσα την περιφρούρηση του χωριού. Ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε και η Αστυνομία για το ύποπτο όχημα. Βγήκαν αμέσως 5 αυτοκίνητα στο χωριό και περιπολούσαν για να τους εντοπίσουν. Βρήκαν το ΙΧ να βγαίνει από την εκκλησία. Εκεί ήταν μια κυρία από την οποία τα άτομα αυτά επιχείρησαν να της αποσπάσουν τον σταυρό. Εκείνη κατάφερε να τους απωθήσει. Αυτοί όταν είδαν την κινητοποίηση, τράπηκαν σε φυγή. Χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων, πήραμε τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και τα χαρακτηριστικά του και τα δώσαμε στην Αστυνομία».

«Να μην χρειάζεται  να είμαστε εμείς η Αστυνομία» - Να ενισχυθεί η αστυνόμευση

Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Εξαλόφου, Πελαγία Χρυσανθόπουλου, απευθύνει έκκληση για ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή. Όπως λέει, αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αστυνομικούς των τμημάτων του Λαγκαδά, γιατί με τα λίγα μέσα που διαθέτουν, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τους προστατεύσουν.

Σημειώνει ωστόσο πως είναι επιτακτική η ανάγκη για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή. «Να μην χρειάζεται να είμαστε εμείς η Αστυνομία. Να μην χρειαστεί να αμυνθούμε εμείς όταν μπουν στα σπίτια μας. Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να αντιδράσει ο καθένας και να έχουμε χειρότερα» αναφέρει η κα Χρυσανθόπουλου.

Όπως λέει, η αύξηση των περιπολιών μετά τα περιστατικά του τελευταίου διαστήματος δεν αρκεί, αφού σύμφωνα με την ίδια, στην περιοχή υπάρχει ένα μόνο περιπολικό το οποίο δεν αρκεί για τις ανάγκες της περιοχής. Μάλιστα η κα Χρυσανθόπουλου έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο προς την Αστυνομία με το οποίο ζητά να ενισχυθούν το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφαλείας του Λαγκαδά.

Δήμαρχος Λαγκαδά: Απανωτά τα περιστατικά το τελευταίο δίμηνο

Για έξαρση των κλοπών και των διαρρήξεων σε όλο τον Δήμο Λαγκαδά το τελευταίο διάστημα κάνει λόγο στο thestival.gr ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης. «Είχαμε απανωτά περιστατικά το τελευταίο δίμηνο», δηλώνει και τονίζει πως έχει ενημερωθεί η Αστυνομία για τα όσα γίνονται στην περιοχή.

«Η Αστυνομία είπε ότι θα πάρει μέτρα. Έχουν αυξηθεί οι περιπολίες της Αστυνομίας. Φαίνεται τις τελευταίες μέρες να έχει περιοριστεί το φαινόμενο», πρόσθεσε ο κ. Ταχματζίδης.


www.thestival.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium