Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/6/2022 09:49:35
    Επισκέπτες Online: 713


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
22-09-2011
ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
 
O κ. Τρύφων Τσομπάνης απαντά στην επιστολή του κ. Τσιροτζίδη "ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Σ' ΕΝΑΝ ΠΑΛΙΟ ΦΙΛΟ..."


Φίλτατε Δημήτρη,
 
Είναι ευχάριστη έκπληξη για μένα η τοποθέτησή σου στο άρθρο μου για το Πολιτιστικό Κέντρο Γ.ΜΠΙΛΛΗΣ και τη Δημοτική βιβλιοθήκη, και είναι ωραίο να βλέπεις ανθρώπους της γενιάς σου, να έχουν τις ίδιες αγωνίες και τους ίδιους προβληματισμούς, πάνω σε θέματα που ενδιαφέρουν την γενέθλια πόλη μας.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το θέμα, όταν οι φίλοι αυτοί έχουν και κάποιο θεσμικό ρόλο και μιλούν από θέσεως ευθύνης. Θα μου αναγνωρίζεις ελπίζω το δικαίωμα, ως ένας ακαδημαϊκός δάσκαλος, που ασχολείται με την παιδεία και τον πολιτισμό, γύρω στα 35 χρόνια, να έχω τη δυνατότητα να εκφράζω το παράπονό μου, για κάποια πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν όταν έπρεπε, χωρίς να μπαίνω στη λογική του καταμερισμού ευθυνών, πράγμα που δεν με ενδιαφέρει άλλωστε.

Ένα με ενδιαφέρει, το κέντρο αυτό που πρωτοξεκίνησε σαν ιδέα όταν ήμουν φοιτητής και ήμουν παρών στην παρουσίαση της μακέτας που έγινε στο Γυμνάσιο Λαγκαδά, να μην ολοκληρωθεί όταν τα παιδιά μας, που είναι τώρα φοιτητές, οδεύουν προς τη σύνταξη, όπως εμείς. Έγραψα λοιπόν τον καημό μου, ελπίζοντας, όπως τέλειωνα στο άρθρο, «να ζωντανέψει η συζήτηση και το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό του Λαγκαδά». Σ΄ ευχαριστώ λοιπόν γιατί πήρες τη σκυτάλη της συζήτησης και ελπίζω το ενδιαφέρον όλων, το οποίο δεν αμφισβητώ, να  ξαναζεστάνει το θέμα. Ήταν ελπίζω μια ευκαιρία, να μάθουμε για σχεδιασμούς και δρομολογήσεις ζητημάτων, και ομολογώ πως χάρηκα για τις σκέψεις και τους προβληματισμούς, όπως θα χάρηκαν και οι αναγνώστες μας.

Αναμφίβολα η κάθε δημοτική αρχή θέτει πάντα τις δικές της προτεραιότητες, και στήνει τους δικούς της πυλώνες, τους οποίους βέβαια σε ένα οκτάμηνο μόνο δεν δικαιούμαι να κρίνω, όμως σαν ένας πολίτης που ζει και κινείται μέσα στους πολιτιστικούς φορείς από τα νεανικά του χρόνια, και αγωνίζεται στον στίβο αυτό με τις λίγες δυνάμεις του, πρέπει να καταγράψω αυτό που μας καίει όλους τους συλλόγους της πόλης, η ανυπαρξία σωστών υποδομών πολιτισμού.

Αναγνωρίζω τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης, για όλα όσα ανέφερες, όμως φίλε Δημήτρη, είμαι από εκείνους τους ρομαντικούς, που επιμένουν στην Αριστοτελική άποψη, ότι «όταν η πολιτική γίνει πολιτισμός και ο πολιτισμός πολιτική, τότε έχουμε το τέλειο».
Και βέβαια η ύδρευση είναι σπουδαία υπόθεση, και σίγουρα τα κοιμητήρια θέλουν τη φροντίδα τους, και οι δρόμοι επίσης το ενδιαφέρον μας, και το ΚΑΠΗ την στήριξή μας, αλλά όλα αυτά γίνονται επειδή ακριβώς είμαστε μια κοινωνία που ανήκουμε σε έναν πολιτισμένο κόσμο, είναι δηλαδή έργα πολιτισμού. Χωρίς αυτά θα ανήκαμε στον τρίτο κόσμο πολιτισμικά. Χάρηκα λοιπόν πραγματικά για τα νέα που μας μετέφερες, σχετικά με τον σχεδιασμό για το Κέντρο Πολιτισμού και τις άλλες δράσεις, εύχομαι το καλύτερο και σύντομα να δούμε να παίρνουν σάρκα τα όνειρα σας, που είναι και  όνειρα όλων όσων αγαπούν τον Λαγκαδά.

Οι πολιτιστικοί φορείς του τόπου, είμαστε όλοι δίπλα σε κάθε προσπάθεια που δίνει προοπτική και ανάπτυξη στην επαρχία μας, το έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, το δηλώνουμε και τώρα, πως για μας η ανάπτυξη είναι μονόδρομος, και ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει με πολλούς τρόπους σ’ αυτό.

Έχουμε άλλωστε καταθέσει και γραπτώς τις προτάσεις και τις σκέψεις μας και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε τι που θα προβάλλει τον Λαγκαδά.
 
Φιλικότατα
Τρύφων Τσομπάνης
Λέκτορας Α.Π.Θ 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium