Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/2/2024 21:37:28

Επισκέπτες Online: 445


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ολη η ιστορία του Λαγκαδά σε μία ιστοσελίδα
21-03-2023
Ολη η ιστορία του Λαγκαδά σε μία ιστοσελίδα
 

Μια νέα ιστοσελίδα ανοίγει την πύλη της στο διαδίκτυο, και πρόκειται για την ιστοσελίδα με τον τίτλο trifontsompanis-lagadas.gr η οποία δημιουργήθηκε από την ανάγκη να διασωθεί η ιστορία και η λαογραφία της πόλης μας, με ενδιαφέροντα στοιχεία, εν πολλοίς άγνωστα στο ευρύ κοινό. Ζώντας σε μια εποχή που ο κόσμος πλέον δεν διαβάζει τον έντυπο λόγο, σκεφτήκαμε πως μας προσφέρει η τεχνολογία αυτή την ευκαιρία να σώσουμε ό,τι σώζεται από μνήμες και εικόνες παλαιότερων εποχών, αλλά και από κείμενα που γράφτηκαν για τον Λαγκαδά πριν από 100 και πλέον χρόνια, που σήμερα τα κείμενα αυτά δεν είναι προσπελάσιμα στον πολύ κόσμο ή στους ερευνητές.

Η αγάπη για τον τόπο μας όλα αυτά τα χρόνια, μας οδήγησε στο να αποταμιεύσουμε όλο αυτόν τον ιστορικό πλούτο και να τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να τον μοιραστούμε με κάθε άνθρωπο, που αγαπά τον τόπο μας, την ιστορία του, τη λαογραφία του, την τέχνη του, ακόμα και την καθημερινότητα και ιστορικότητα του παρελθόντος του.

Στις κατηγορίες του θα βρείτε θεολογικά και εκκλησιαστικά ενδιαφέροντα, όπως και να ενημερωθείτε μέσα από την Εργογραφία μας για θέματα που έχουν να κάνουν με το επιστημονικό πεδίο της ειδικότητας μας.

Μπορείτε όμως στον φάκελο ΙΣΤΟΡΙΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ να βρείτε και ό,τι μέχρι τώρα έχει γραφεί για τον Λαγκαδά και έχει δημοσιευθεί. Βιβλία που αφορούν στην αρχιτεκτονική κληρονομιά μας, στα έθιμα, στις παραδόσεις μας, την συλλογική δραστηριότητα.

Στον φάκελο ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ θα βρείτε άρθρα που δημοσιεύτηκαν παλαιότερα και αφορούν στο παρόν του τόπου μας και τα προβλήματά του, ενώ στο φάκελο ΦΩΤΟΘΗΚΗ θα έχετε την ευκαιρία να ξεναγηθείτε σε ένα φωτογραφικό πλούτο των 1000 περίπου ασπρόμαυρων φωτογραφιών, που ξεκινούν από το 1869 μέχρι και τις τελευταίες δεκαετίες μας. Εκεί ο κάθε ερευνητής επιστήμονας, φοιτητής, μαθητής, δάσκαλος, θα βρει στοιχεία για την αρχιτεκτονική, την παραδοσιακή φορεσιά, τη μαθητική ζωή, την καθημερινότητα, την αγορά, την επαγγελματική ασχολία των Λαγκαδιανών.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και ο φάκελος με τον Τύπο του Λαγκαδά, και αναφερόμαστε στις εφημερίδες που κυκλοφορήθηκαν στην πόλη μας από το 1955 ως το 1975 από τον δημοσιογράφο και εκδότη ΝΙΚΟ ΜΟΥΛΑ, (Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ), που διέσωσε τα πάντα γύρω από τη ζωή της πόλης μας και των γύρω χωριών, με ειδήσεις, γεγονότα, ακόμα και την ντοπιολαλιά μας. Στον ίδιο φάκελο θα βρείτε και δημοσιεύματα εφημερίδων από το 1910 και εξής, που για κάποιο λόγο αναφέρονται στην πόλη του Λαγκαδά, αλλά και την εφημερίδα ΜΥΓΔΟΝΙΑ του γνωστού Πολιτιστικού Συλλόγου της πόλης μας.

Τέλος σε άλλο φάκελο θα βρείτε τα παραδοσιακά τραγούδια και τα κάλαντα του τόπου μας, ακόμα κι ένα ντοκιμαντέρ του 1964 για τα ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΙΑ. Επίσης μπορείτε να ακούσετε την καταπληκτική τετράφωνη ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑ (1964).

Η ιστοσελίδα δεν διεκδικεί τον τίτλο ηλεκτρονικής εφημερίδας.

Ευχαριστίες πολλές οφείλω στον Κώστα Μαλέα για το στήσιμο της σελίδας και την οργάνωσή της. Εννοείται ότι συχνά θα γίνεται ενημέρωση της σελίδας με πρόσθετο υλικό που θα αφορά τον Λαγκαδά και την ιστορική του πορεία και λαογραφία.

ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ

trifontsompanis-lagadas.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium