Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/7/2024 04:26:26Επισκέπτες Online: 589


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Πρώτη δικαστική νίκη δημότη εναντίον της ΔΕΥΑΛ για υπέρογκους λογαριασμούς-Έρχεται «τσουνάμι» αγωγών
11-04-2023
Πρώτη δικαστική νίκη δημότη εναντίον της ΔΕΥΑΛ για υπέρογκους λογαριασμούς-Έρχεται «τσουνάμι» αγωγών
 

Ένα πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λαγκαδά έγινε τις τελευταίες ώρες και προήλθε από το Ειρηνοδικείο της περιοχής, το οποίο έκανε δεκτή την αίτηση που κατέθεσε δημότης από τις Πέντε Βρύσες της Τοπικής Κοινότητας Εξαλόφου, εκδίδοντας προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει στη ΔΕΥΑΛ να διακόψει την παροχή νερού στον αιτούντα, μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.

Θυμίζουμε ότι από τα τέλη του περασμένου μήνα, η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Λαγκαδά αποφάσισε να προχωρήσει σε υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της, αυξήσεις που ξεκινούσαν από 333% και έφτασαν μέχρι και τα 700% με συνέπεια να υπάρχουν κάτοικοι που καλούνται να πληρώσουν τετραψήφιους ή ακόμη και πενταψήφιους λογαριασμούς νερού, αδυνατώντας να ανταποκριθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, κάτοικοι και φορείς της Τοπικής Κοινότητας Εξαλόφου (αποτελούμενη από τις Πέντε Βρύσες και το Πολυδένδρι) πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις, ενώ στο κόλπο μπαίνουν πλέον και άλλα χωριά του δήμου, οι κάτοικοι των οποίων λαμβάνουν επίσης μεγάλους λογαριασμούς, όπως η Όσσα, το Καβαλάρι και τα Λαγυνά.

Μέσα σε αυτόν τον κοινοτικό ορυμαγδό ένας από τους κατοίκους των Πέντε Βρυσών αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά τόσο εναντίον της διοίκησης της ΔΕΥΑΛ όσο και κατά της δημοτικής αρχής, κερδίζοντας τα ασφαλιστικά μέτρα.

«Πρόκειται για την πρώτη προσφυγή δημότη - καταναλωτή στη δικαιοσύνη η οποία κερδήθηκε καθώς απαγορεύει στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης να του κόψει το νερό μέχρι την οριστική απόφαση του δικαστηρίου επί του θέματος. Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό αυτό το βήμα καθώς δεν έχει να κάνει μόνο με την ουσία του θέματος αλλά και με το σκεπτικό και τους νομικούς λόγους που θα βοηθήσουν το δικαστήριο σε μια μελλοντική κρίση και στην οριστική απόφαση» τονίζει χαρακτηριστικά στο GRTimes ο δικηγόρος και νομικός εκπρόσωπος των κατοίκων της Τοπικής Κονότητας  Εξαλόφου στο θέμα, Μπάμπης Κυργιάννης.

Ο τελευταίος εκτιμά, ότι την ίδια πρακτική, θα ακολουθήσουν και άλλοι πολίτες των περιοχών που έχουν λάβει υπέρογκους λογαριασμούς. «Οι αντιδράσεις σταδιακά κλιμακώνονται καθώς και άλλα χωριά πλέον λαμβάνουν μεγάλους και δυσαναπλήρωτους λογαριασμούς ύδρευσης. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση κινείται πλέον και η Όσσα και το Καβαλάρι και τα Λαγυνά», συμπλήρωσε ο έμπειρος νομικός.

Είναι ένα πρώτο βήμα – Έρχεται «τσουνάμι» αγωγών

Στο μεταξύ με ικανοποίηση δέχθηκαν την απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά, οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Εξαλόφου, οι πρώτοι δηλαδή που υποδέχθηκαν τις μεγάλες ανατιμήσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης.

«Είναι μια άκρως θετική εξέλιξη που δίνει το έναυσμα για να συνεχίσουμε τον αγώνα, μέχρι την τελική απόφαση για ολική αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθεί η ΔΕΥΑΛ, ενώ παράλληλα αποτελεί και μια μικρή ανάσα για τους κατοίκους που έχουν λάβει υπέρογκους λογαριασμούς και δεν μπορούν να τους πληρώσουν» σημειώνει από την πλευρά της στο GRTimes, η πρόεδρος της Κοινότητας Εξαλόφου, Πελαγία Χρυσανθοπούλου.

«Μέχρι σήμερα και παρά τις κινητοποιήσεις που έχουμε κάνει αλλά και τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα από την πλευρά του δήμου αλλά και της διοίκησης της ΔΕΥΑΛ. Φανταστείτε ότι κληθήκαμε να καταθέσουμε αιτήσεις και τα ρολόγια τα βγάλαμε φωτογραφία μόνοι μας. Μέρα με τη μέρα, έχουμε στο πλευρό μας όλο και περισσότερα χωριά, ενώ σε κάποια άλλα δεν έχουν φτάσει ακόμη οι λογαριασμοί. Αραγε γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση; Μήπως αποφάσισε ξαφνικά η ΔΕΥΑΛ να αλλάξει την τιμολογιακή της πολιτική; Μένει να φανεί αυτό» πρόσθεσε η κα. Χρυσανθοπούλου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, κάτοικοι των χωριών πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια του (11/4) δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά, προκειμένου να ζητήσουν την ριζική αναδιάρθρωση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΛ προς τα κάτω, προς διευκόλυνση όλων όσοι έχουν λάβει υπέρογκους και δυσβάσταχτούς λογαριασμούς που αδυνατούν να αποπληρώσουν.

www.grtimes.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium