Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/5/2024 00:45:11Επισκέπτες Online: 537


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


«Αρχή άνδρα δείκνυσι»
27-04-2023
«Αρχή άνδρα δείκνυσι»
 
Σχολιασμός στο άρθρο Ταχματζίδης: Ηταν ένα δύσκολο αλλά όμορφο ταξίδι...

Από τις ελάχιστες φορές που ο τέως Δήμαρχός μας επικοινωνεί με τον λαό του Δήμου μας, με ένα αποκλειστικά προσωπικό του αποχαιρετιστήριο κείμενο, μας υπενθυμίζει μια ρήση του βασιλιά της Σπάρτης Αγησίλαου που είπε κάποτε πως «ουχ ο τόπος τον άνδρα, αλλά ο άνδρας τον τόπον αυτόν έντιμον ποιεί..», δηλαδή όχι ο τόπος αλλά ο άρχοντας κάνει τον τόπο έντιμο!!!

Η ρήση αυτή βέβαια θα μπορούσε κάλλιστα να παρεξηγηθεί, δεδομένου ότι κανένας σ’ αυτή την πόλη δεν θεωρούσε ότι ο φτωχός μας Δήμος ήταν ανέντιμος και τον έκανε έντιμο ο τ. Δήμαρχος με την εξουσία του. Και μια και του αρέσουν τα αρχαία ρητά, όταν τον βολεύουν, του θυμίζουμε κι εμείς μια άλλη σοφή κουβέντα  το: «Αρχή άνδρα δείκνυσι..» δηλαδή «η εξουσία φανερώνει τον άρχοντα»!

Το γνωμικό αποδίδεται στον Βίαντα τον Πριηνέα, έναν εκ των επτά σοφών, ενώ χρησιμοποιείται από τον Σοφοκλή στην Αντιγόνη, με τον Κρέοντα να υποστηρίζει ότι η εξουσία αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα του άνδρα.

Αν πραγματικά ο τ. Δήμαρχος ήθελε αυτή την τελευταία επικοινωνία - εξομολόγηση με τους Δημότες, θα έπρεπε ίσως να προβάλει με σοβαρά επιχειρήματα και πραγματική ειλικρίνεια, κατ’ αρχήν τον λόγο που δεν κράτησε την υπόσχεσή του, να υπηρετήσει τον Δήμο και τους Δημότες του,  αφού είχε ζητήσει να αναλάβει την τύχη του, προφανέστατα για μια τετραετία!!! Τι ήταν άραγε αυτό που τον ώθησε σ’ αυτήν την ανειλικρινή στάση απέναντι στους ίδιους τους φίλους του και ψηφοφόρους του, που τον έφεραν στην τιμητική θέση του πρώτου πολίτη του Δήμου μας; Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία της ειλικρίνειας και της εντιμότητας για την οποία επιχαίρει, που τον κάνουν να φανερώνει ένα πρόσωπο εξουσιολαγνείας, που δεν έδειξε από την αρχή; Γιατί το έκρυψε από τους φίλους  - συμβούλους του, από τους εκλογικούς του πελάτες, από το λαό του; Γιατί όσοι  σύμβουλοι τον στήριξαν στο Δημ. Συμβούλιο, φάνηκαν  τόσο  λίγοι στο να μιλήσουν !!! Δεν  έχουν άραγε ευθύνη;

Προφανώς θεώρησε ως πιο τιμητική την πρόταση ενός κόμματος εξουσίας για μια καλύτερη και προσφορότερη καρέκλα, από την εκλογή του στην Δημαρχιακή θέση, με την στήριξη του φτωχού λαού του Δήμου μας. Κι αν είχε πάντα αυτές τις σκέψεις γιατί δεν άφησε κάποιον άλλον να πάει τον τόπο μπροστά; ΓΙΑΤΙ τρία χρόνια χαμένα;

Βέβαια ο τ. Δήμαρχος μας είχε συνηθίσει σε τέτοιες παραιτήσεις και σε προηγούμενες περιπτώσεις, και ως αντιδήμαρχος Λαγκαδά, και ως αντιπεριφερειάρχης και τώρα ως Δήμαρχος. Να του θυμίσω επίσης κι ένα άλλο γνωμικό ενός άλλου σοφού, μια και αρέσκεται στα ρητά ότι αν: «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», τότε το τρις εξαμαρτείν, τι μπορεί να σημαίνει;

Στεναχωριέμαι που τα γράφω αυτά, γιατί παρ’ όλη την αντίθεσή μου προς τις θέσεις του και την δράση του και τις κατά καιρούς δημοσιογραφικές κόντρες μας, τον  τ. Δήμαρχο τον ήξερα, όπως νόμιζα, αφού κάποτε διετέλεσε και γιατρός μου, και ήμουνα από τους πρώτους που, παρά το ότι δεν τον στήριξα, ζήτησε τη γνώμη μου για τη θητεία του και του ζήτησα μόνο 2-3 πράγματα να κάνει στη θητεία του: 1) Αποκέντρωση των υπηρεσιών. 2) Να ζωντανέψει τα Λουτρά για να ζωντανέψει  κι ο τόπος, και 3) Να ξεκινήσει τα έργα στο Μπίλλειο, για να σημάνει και η καμπάνα του πολιτισμού επιτέλους στον τόπο μας.

ΜΗΔΕΝ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝ = ΜΗΔΕΝ !!!!

Αναμφίβολα η κρίση και η πανδημία, ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα για τα όνειρά μας, αλλά βρε αδερφέ, για άλλους Δήμους  η πανδημία ήταν ευκαιρία, για μας μόνο ήταν κατάρα;

Ένας Δήμαρχος που δηλώνει ότι «δεν υπάρχει σάλιο, και δεν μπορούμε να κάνουμε έργα» πόσο δραστηριότητα μπορεί να δείξει οχυρωμένος πίσω από τη φτώχεια του; Αυτός τα έλεγε όχι εμείς!!!

Το γεγονός ότι πλήρωνε τα σπασμένα των δύο προηγούμενων «αστέρων της αυτοδιοίκησης», ήταν επόμενο αφού με τον έναν συνεργάστηκε, χωρίς ποτέ να τον καταγγείλει, και με τον άλλον οι σχέσεις του είναι αγαστές!!!  Έτσι ίσως εξηγείται και το γεγονός ότι ο Δήμος Λαγκαδά, δεν παρέστη ποτέ ως Πολιτική αγωγή, σε δίκες που αφορούσαν το παρελθόν και μπαίνουν στο αρχείο με βουλεύματα!!! Ας μη λέμε λοιπόν λόγια όπως: «για το βλέμμα στην κοινωνία, για ολοκλήρωση του έργου, για δρομολόγηση έργων, για, για, για, για….». Κούφια λόγια!!!

Εδώ ισχύει κι ένα άλλο ρητό ότι «η σιωπή είναι χρυσός»!!!!

Ένας Δήμαρχος που καλείται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών του, πρέπει και να σπάσει αυγά, αλλά μάλλον τα βρήκε βρασμένα και μάλιστα σκληρά!!!

Το περίεργο είναι ότι έχει λέει: «την συνείδησή του καθαρή και παραδίδει τη σκυτάλη χωρίς σύννεφα και ψεγάδια», αλλά ο λαός παίρνει μια σκυτάλη από τη ΔΕΥΑΛ, τα ΛΟΥΤΡΑ, τη ΔΗΚΕΛ, την ΥΚΠΑΠ, που δεν ξέρει από πού να την πιάσει!!!!

Ίσως ο τ. Δήμαρχος απώθησε στο ασυνείδητό του, ή στο υποσυνείδητο, κάποιες λέξεις που για τον Δήμο μας αποτελούν ζωή, ιστορία και όραμα. Οι λέξεις αυτές είναι: ΛΟΥΤΡΑ, ΔΕΥΑΛ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΜΠΑΡΕΤΗ, ΜΠΙΛΛΕΙΟ, ΧΥΤΑ, ΜΕΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΟΔΟΠΟΙΪΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ!!!  Έκανε κάτι;

Αυτά τα περί προγραμματισμού και βάσεων για το μέλλον, μας τα ’παν κι άλλοι!!!

Πάντως για να το ελαφρύνουμε λίγο το θέμα, αν ο Λαγκαδάς είχε στόμα θα του αφιέρωνε ένα παλιό λαϊκό τραγούδι:  «Δεν σε κρίνω που δεν μ΄αγαπάς. Η καρδιά είναι δικιά σου. Εγώ φεύγω απ΄ τα όνειρά σου και καλή τύχη όπου κι αν πας… Λάθος έκανα εγώ στους παλμούς της δικής σου καρδιάς» !!!

Όμως με αρχαίο γνωμικό ξεκινήσαμε, με ένα ακόμα από την Παλαιά Διαθήκη ας κλείσουμε τον λόγο: «Μανή, Θεκέλ, Φαρές» δηλαδή: «Εμετρήθης, εζυγίσθης και ευρέθης ελλιπής»!!!

Tρύφων Τσομπάνης

Καθηγητής ΑΠΘ

 
ΥΓ. Μακάρι να μη μας αξιώσει ο Θεός να έχουμε την ίδια τύχη!!!
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium