Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/7/2024 23:43:18Επισκέπτες Online: 489


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ
26-08-2011
«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

Κατά της λειτουργίας των νέων διοδίων της Εγνατίας Οδού στο ύψος Ανάληψης - Ευαγγελισμού τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά στη χθεσινή συνεδρίαση της Πέμπτης 25 Αυγούστου.
Το λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Καλπάκης που ανέφερε πως η λειτουργία των διοδίων θα επιβαρύνει οικονομικά τους δημότες που διέρχονται καθημερινά από την Εγνατία Οδό, ενώ η στάση των οχημάτων για την πληρωμή του αντίτιμου θα δημιουργήσει αύξηση των ρύπων στην ατμόσφαιρα.
Στην αίθουσα βρίσκονταν και μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων Εγνατίας Οδού Δήμου Βόλβης, που ενημέρωσαν λεπτομερώς το Δημοτικό Συμβούλιο για τις δυσμενείς επιπτώσεις της λειτουργίας των διοδίων στη συγκεκριμένη περιοχή. Συγκεκριμένα, τα μέλη της επιτροπής αγώνα τόνισαν πως η περιοχή είναι προστατευόμενη από τις συνθήκες NATURA και RAMSAR, γεγονός που απαγορεύει οποιαδήποτε δραστηριότητα πάσης φύσεως στην περιοχή. Επίσης, η περιοχή είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη και υποβαθμισμένη λόγω της Κορώνειας, που σε συνδυασμό με την άπνοια που υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο όπου πρόκειται να εγκατασταθούν τα διόδια (για μεγάλα χρονικά διαστήματα επικρατεί πυκνή ομίχλη) και την αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων, θα δημιουργηθεί ένα έντονο μολυσματικό περιβάλλον αιωρούμενο πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο δέχτηκε να γίνει ψήφισμα όμοιο με αυτό του Δήμου Βόλβης που να αντιτίθεται στη λειτουργία των διοδίων. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φ. Γεωργουδάκης τόνισε μάλιστα πως «θα πρέπει να καταργηθούν όλα τα διόδια και να μπορεί να έχει πρόσβαση ο ελληνικός λαός σε όλους τους δημόσιους δρόμους».
 
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ
 
ΠΡΟΣ: κ. Πρόεδρο Δ.Σ. Δήμου Λαγκαδά
ΚΟΙΝ:
1) κ. Δήμαρχο Αναστασιάδη Ιωάννη
2) κ. Καραγιάννη Ιωάννη
3) κ. Ράβναλη Δημήτριο
4) κ. Ρόκο Γεώργιο
5) κ. Γεωργουδάκη Φίλιππο
6) κ. Καμαρούδη Σταύρο
 
ΘΕΜΑ: «Εγκατάσταση διοδίων στην περιοχή Ανάληψης – Ευαγγελισμού»
 
Κυρία Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Με αφορμή την προσπάθεια για εγκατάσταση διοδίων στην λεκάνη της Μυγδονίας οι πολίτες της Δ.Ε. Εγνατίας του Δήμου Βόλβης μέσα από λαϊκές συνελεύσεις αποφάσισαν να ταχθούν κατά της λειτουργίας των διοδίων και όρισαν επιτροπή αγώνα για τις περαιτέρω δράσεις.
Στα πλαίσια αυτά η επιτροπή παρέστη στην συνεδρίαση της 21/07/11 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλβης, ενημέρωσε λεπτομερώς για τις επιπτώσεις μιας πιθανής λειτουργίας διοδίων και το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να ταχθεί κατά της λειτουργίας τους και κατά της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού.
Για την συνέχεια λοιπόν της δράσης μας θεωρούμε ότι θα ήταν αναγκαία η λήψη μιας αντίστοιχης απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαγκαδά ( ως όμορου στα διόδια Δήμου ). Για τον λόγο αυτό παραθέτουμε τους προβληματισμούς μας και τις θέσεις μας, ώστε να λάβει γνώση το Δημοτικό Συμβούλιο πριν την έκδοση της απόφασής του.
Ο υγροβιότοπος «Κορώνειας – Βόλβης – Ρήχειου ποταμού» που υπάγεται στη συνθήκη RAMSAR έχει υποβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η λίμνη «Κορώνεια», ιδιαίτερα, θεωρείται διεθνώς ως η πιο υποβαθμισμένη λίμνη στην Ευρώπη και χαρακτηρίστηκε τελευταία ως δυνάμει «ΤΟΞΙΚΗ ΒΟΜΒΑ» (εφημερίδα «Μακεδονία 27/07/2011). Στο αυστηρά συγκεκριμένο σημείο των διοδίων παρατηρούνται τα παρακάτω αρνητικά φαινόμενα:
Αλληλοεξουδετέρωση αντιτιθέμενων ανέμων με αποτέλεσμα την ύπαρξη άπνοιας, κορεσμένης υγρασιακά ατμόσφαιρας και πυκνής ομίχλης με περιορισμένη ως μηδενική ορατότητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το φθινόπωρο ως την άνοιξη
Θερμοκρασιακή αναστροφή, με αύξηση 3-5 οC το καλοκαίρι. Εξ’ αιτίας αυτού δημιουργούνται φαινόμενα ευτροφισμού (κυανοφύκη, βακτήριο trinensium κ.α.) με αποτέλεσμα σ’ αυτόν τον μικροχώρο (1/10 της περιμέτρου της λίμνης) να έχει βρεθεί η συντριπτική πλειονότητα των νεκρών φοινικόπτερων που το καλοκαίρι του 2008 συνέλλεξε από ολόκληρη την Κορώνεια το Δασαρχείο και η Κτηνιατρική Υπηρεσία Λαγκαδά
Σε αυτόν τον χώρο επέλεξε η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. να εγκαταστήσει διόδια με την λογική της «εύκολης» λύσης ( έτοιμος μπαζωμένος χώρος ) με μόνη έγνοια το οικονομικό της συμφέρον, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια ενέργεια στον υγροβιότοπο αλλά και στους κατοίκους της περιοχής ( αύξηση ατμοσφαιρικών ρύπων με το σταμάτημα-ξεκίνημα των αυτοκινήτων, η οποία σε συνδυασμό με την άπνοια στην περιοχή θα αποτελέσει έναν μόνιμο καρκίνο αιωρούμενο πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων ).
Μια πιθανή λειτουργία διοδίων όμως στη συγκεκριμένη περιοχή θα δώσει το τελικό χτύπημα στην ήδη υποβαθμισμένη κοινωνικοοικονομικά ζωή του τόπου μιας και:
Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι οδηγοί για να αποφύγουν τα διόδια, θα διέρχονται από την επισφαλή επαρχιακή οδό Λαγκαδά – Ρεντίνας και την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας
Θα αντιστραφεί η έστω και μικρή οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της Εγνατίας Οδού, τόσο στη λεκάνη της Μυγδονίας όσο και στην παραθαλάσσια ζώνη
Θα αυξηθεί το κόστος μετακίνησης και συνεπώς θα μειωθεί η επισκεψιμότητα σε χώρους αναψυχής (λουτρά, παραλίες) και σε αρχαιολογικούς χώρους
Δεν θα μπορούσε κανείς να μην αναφέρει τις επιπτώσεις μιας πιθανής λειτουργίας διοδίων που αφορούν το κοινωνικό σύνολο:
Η εγκατάσταση διοδίων θα μετατρέψει την Εγνατία Οδό από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα. Εμπόρευμα μάλιστα φιλέτο για όποια εταιρία το καρπωθεί. Μια τέτοια προοπτική –που ήδη ακούγεται– θα εγκαταστήσει μια επιχείρηση-μονοπώλιο που θα αποφασίζει ποιος, από πού και με τι κόστος θα περνάει από την Εγνατία οδό, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική μας κατάσταση
Και ενώ σήμερα, μετά από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Εγνατίας Οδού, θα έπρεπε να συζητάμε για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν στο οικοσύστημα (οικισμοί, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες κ.λπ.), καλούμαστε να παλέψουμε για το αυτονόητο:
Τουλάχιστον σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς να μην λειτουργήσουν τα διόδια.
Σας μεταφέρουμε, λοιπόν, το κάλεσμα των πολιτών του Δήμου μας να συμπαρασταθείτε στον αγώνα μας κατά των διοδίων.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Επιτροπή Αγώνα
κατά των διοδίων Εγνατίας Οδού
Δήμου Βόλβης
 


Η ιστοσελίδα της επιτροπής αγώνα κατά των διοδίων Εγνατίας Οδού Δήμου Βόλβης είναι: diodiaegnatias-dimouvolvis.com 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium