Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/7/2024 22:00:00Επισκέπτες Online: 1008


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΠΚΜ: Έρχονται αποζημιώσεις επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες την τελευταία πενταετία - Ποιες περιοχές αφορά
17-05-2023
ΠΚΜ: Έρχονται αποζημιώσεις επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες την τελευταία πενταετία - Ποιες περιοχές αφορά
 

Στον ορισμό περιφερειακών συντονιστών κρατικής αρωγής προχώρησε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο να επισπευθεί η καταγραφή των ζημιών σε τοπικές αγροτικές επιχειρήσεις των επτά περιφερειακών ενοτήτων

Τις διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων σε αγροτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και στις οποίες σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές από θεομηνίες την τελευταία πενταετία (2017-2022), εκκινεί η περιφέρεια, προκειμένου να στηρίξει οικονομικά τους ιδιοκτήτες και να μειώσει το χρόνο καταβολής τους.

Η διαδικασία καταγραφής των ζημιών και αυτοψιών σε κάποιες περιφερειακές ενότητες έχει ξεκινήσει από τις υπηρεσίες των κατά τόπους δήμων, ενώ θα συνεχιστεί με τον ορισμό επτά συντονιστών που ορίστηκαν ήδη σε κάθε νομό, με στόχο να γίνουν πιο σύντομα και πιο αποτελεσματικά οι απαιτούμενες ενέργειες.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο αναπληρωτής προϊστάμενος της αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Μπάμπης Στεργιάδης τόνισε ότι οι επτά περιφερειακοί συντονιστές κρατικής αρωγής, καλούνται να συντάξουν ετήσιες εκθέσεις σύμφωνα με το νόμο 4797/2021 για το έτος 2022.

Πρόκειται όπως είπε για το Νόμο που αφορά σε «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση και λοιπές διατάξεις» και στο πλαίσιο αυτό ορίστηκαν οι 7 συντονιστές των περιφερειακών ενοτήτων της ΠΚΜ.

«Στο παρελθόν εμπλέκονταν διάφορες υπηρεσίες ενώ πλέον τα πράγματα θα γίνονται πιο σύντομα. Εκτίμησή μας είναι ότι οι διαδικασίες θα γίνονται πιο γρήγορα και στα υπουργεία, χάρη σε καινούρια χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιουργούνται και περιέχουν υποπρογράμματα για φυσικές καταστροφές. Έτσι θα μπορεί να καταβληθεί πιο σύντομα κάποια προκαταβολή στον πληγέντα, σε ποσοστό 30% της αποζημίωσης» ανέφερε ο κ. Στεργιάδης.

Οι θεομηνίες στην Κεντρική Μακεδονία: Από τον Μπάλο στην Ariel

Από την πρώτη καταγραφή των εκθέσεων των υπηρεσιών της ΠΚΜ, φαίνεται ότι από τις θεομηνίες των τελευταίων χρόνων επλήγησαν περισσότερο αγροτικές επιχειρήσεις στις Π.Ε Σερρών, Χαλκιδικής και Ημαθίας. Για παράδειγμα το 2022 σημειώθηκαν καταστροφές σε αγροτικές περιοχές της Πέλλας, του Κιλκίς και των Σερρών, ενώ ιδιαίτερα έντονο ήταν το φαινόμενο με τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε το 2019 τη Χαλκιδική. Στην τελευταία περίπτωση, μόνο κατατέθηκαν 195 αιτήσεις για αποζημιώσεις ενώ, όπως είπε, οι περισσότεροι από τους πληγέντες έχουν ήδη αποζημιωθεί.

Ειδικότερα:

Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης

Θεομηνία «Μπάλος» 14-15 Οκτωβρίου 2021

Στο πλαίσιο της σύστασης επιτροπής ελέγχου, καταγραφής και αποτίμησης ζημιών σε πληγείσες επιχειρήσεις, λόγω φυσικών καταστροφών στους δήμους Βόλβης, Θέρμης, Δέλτα και Λαγκαδά, η υπηρεσία προχώρησε σε τροποποίηση παλαιότερων αποφάσεων, έχοντας υπόψη το Νόμο της κρατικής αρωγής.

Θα γίνει διενέργεια αυτοψιών σε πληγείσες επιχειρήσεις λόγω των πλημμυρικών φαινομένων κατά τη θεομηνία στους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά και Θέρμης.

Θεομηνία 7ης Αυγούστου 2020 στο δήμο Λαγκαδά Υποβλήθηκαν συνολικά 50 αιτήσεις για αποζημιώσεις επιχειρήσεων από πλημμύρες, από τις οποίες οι 34 αφορούν σε ανταποκρινόμενες επιχειρήσεις, οι 13 είναι επιτυχώς ολοκληρωμένες και οι 3 είναι μη επιλέξιμες.

Περιφερειακή ενότητα Σερρών

Στο νομό Σερρών θα γίνει καθορισμός αποζημίωσης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 21ης Ιουνίου 2020 σε περιοχές του δήμου Σερρών. Το συνολικό αιτηθέν ποσό για τις καταστροφές είναι 15.332,60 ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν 3 αιτήσεις προς νομιμοποίηση δικαιούχων για χορήγηση κρατικής αρωγής.

Επίσης θα γίνει καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από την πλημμύρα της 4ης Ιανουαρίου 2021 σε περιοχές της Π.Ε Σερρών. Το συνολικό αιτηθέν ποσό είναι 5.596.253 ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν 38 αιτήσεις.

Θεομηνία της 23ης και 25ης Ιουνίου 2022 σε περιοχές των δήμων Ν. Ζίχνης και Αμφίπολης. Πρόκειται να αποζημιωθούν 2 πληγείσες επιχειρήσεις στη Νέα Ζίχνη, ενώ στην Αμφίπολη αναμένονται αυτοψίες σε συνεργασία με το δήμο.

Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

Αφορά στη θεομηνία με την ονομασία “ARIEL” την 1η Δεκεμβρίου 2022, από την οποία επλήγησαν περιοχές των δήμων Κατερίνης, Δίου Ολύμπου και Πύδνας Κολινδρού.

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Πιερίας έλαβε συνολικά 63 αιτήσεις πληγεισών επιχειρήσεων, εκ των οποίων οι 2 από το δήμο Δίου Ολύμπου, 61 από το δήμο Κατερίνης, ενώ δεν κατατέθηκαν αιτήσεις από το δήμο Πύδνας Κολινδρού. Το έργο των επιτροπών αναφορικά με την καταγραφή ζημιών στις παραπάνω επιχειρήσεις έχει δρομολογηθεί και αναμένεται η ολοκλήρωσή του με την παράδοση των πρακτικών αυτοψίας.

Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Στην Π.Ε Πέλλας δεν υπήρξαν τα προ του 2021 έτη θεομηνίες, οι οποίες μνα προκάλεσαν σημαντικής έκτασης ζημιές, ώστε να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Κατά συνέπεια δεν έχουν εκδοθεί σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Θεομηνία της 8ης Ιουλίου 2022 σε περιοχές του δήμου Έδεσσας

Μετά τη θεομηνία, (σφοδρή νεροποντή και πλημμύρα) στις 8 Ιουλίου 2022 κατέθεσαν 3 επιχειρήσεις του δήμου Έδεσσας οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες, ενώ έχει ήδη γίνει αυτοψία στις 6 Δεκεμβρίου 2022.

Θεομηνία της 23ης Ιουνίου 2022 σε περιοχές του δήμου Πέλλας (Τ.Κ Αθύρων).

Μετά τη θεομηνία της 23ης Ιουνίου 2022 κατέθεσαν 3 επιχειρήσεις της Κοινότητας Αθύρων, που επλήγησαν από ανεμοστρόβιλο, ενώ και στις τρεις πραγματοποιήθηκε αυτοψία.

Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν από φυσικό φαινόμενο (κεραυνός) στις 25 Ιουλίου 2022 στο δήμο Έδεσσας, συγκεκριμένα στην Τ.Κ Κλεισοχωρίου, όπου προκλήθηκε πυρκαγιά και κατατσράφηκαν ζωοτροφές.

Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας

Στην περιοχή θα γίνει καθορισμός επιχορήγηση πληγέντων από τον ανεμοστόβιλο και την πλημμύρα της 10ης Ιουλίου 2019.

Το συνολικό αιτηθέν ποσό είναι 133.960 ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν 14 αιτήσεις, από τις οποίες οι 7 είναι επιτυχώς ολοκληρωμένες και οι άλλες 7 μη ανταποκρινόμενες.

Θεομηνία της 23ης Ιουνίου 2022 σε περιοχές του δήμου Αλεξάνδρειας

Έχει αιτηθεί από τις υπηρεσίες η οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και αναμένεται να παραληφθούν οι αυτοψίες που θα γίνουν στις πληγείσες οικίες.

Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής

Θα γίνει καθορισμός αποζημίωσης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 17ης Ιουνίου 2017 σε περιοχές του δήμου Σιθωνίας. Το αιτηθέν ποσό ανέρχεται στα 2.788.725 ευρώ, ενώ έχουν υποβληθεί 37 αιτήσεις, από τις οποίες οι 27 είναι επιτυχώς ολοκληρωμένες και οι 10 είναι μη επιλέξιμες.

Επίσης, θα γίνει καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 26ης Ιουνίου 2018 σε περιοχές των δήμων Σιθωνίας, Αριστοτέλη και Πολυγύρου.

Το αιτηθέν ποσό για αποζημιώσεις φτάνει τα 2.834.742 ευρώ. Έχουν υποβληθεί 35 αιτήσεις, από τις οποίες οι 29 είναι επιτυχώς ολοκληρωμένες και οι 6 μη επιλέξιμες.

Στην Π.Ε Χαλκιδικής θα καθοριστούν επιχορηγήσεις και για τους πληγέντες από τον ανεμοστρόβιλο και την πλημμύρα της 10ης Ιουλίου 2019.

Το αιτηθέν ποσό ανέρχεται στα 3.182.714 ευρω, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 351 αιτήσεις, από τις οποίες οι 195 είναι ανταποκρινόμενες επιχειρήσεις.

Επίσης θα αποζημιωθούν επιχειρήσεις από τις πλημμύρες της 19ης και 22ας Νοεμβρίου 2019 σε περιοχές των δήμων Νέας Προποντίδας και Αριστοτέλη, της 11ης και 12ης Δεκεμβρίου 2019 σε περιοχές του δήμου Σιθωνίας και της 10ης και 14ης Δεκμβρίου 2019 σε περιοχές του δήμου Κασσάνδρας.

Το αιτηθέν ποσό φτάνει τα 320.000 ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν 15 αιτήσεις.

Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς

Στην Π.Ε Κιλκίς δεν υπήρξαν τα προ του 2021 έτη θεομηνίες, οι οποίες να προκάλεσαν σημαντικής έκτασης ζημιές και να κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ωστόσο επλήγησαν επιχειρήσεις από τη θεομηνία της 23ης Ιουνίου 2022 που δραστηριοποιούνται στο δήμο Παιονίας.

Αν και οι επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν αιτήσεις για ζημιές από τη θεομηνία, υπέβαλαν όμως ιδιώτες για ζημιές σε κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις.

Επίσης επλήγησαν επιχειρήσεις από τη θεομηνία της 8ης Ιουλίου 2022 σε περιοχές επίσης του δήμου Παιονίας, καθώς επίσης και από τη θεομηνία της 17ης Σεπτεμβρίου στην ίδια περιοχή.

www.makthes.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium