Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/6/2024 20:20:05Επισκέπτες Online: 1170


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΝΔ B' Θεσσαλονίκης: Ο νέος ηγέτης, τα εντυπωσιακά άλματα των νέων και η υποχώρηση των παλιών
25-05-2023
ΝΔ B' Θεσσαλονίκης: Ο νέος ηγέτης, τα εντυπωσιακά άλματα των νέων και η υποχώρηση των παλιών
 

Μια αποτίμηση του πολιτικού κεφαλαίου των πολιτευτών της ΝΔ στη Β' Θεσσαλονίκης. Τα συμπεράσματα από τη μάχη του σταυρού και οι νέες πολιτικές ισορροπίες μετά την Κυριακή

Ο Δημήτρης Βαρζόπουλος είναι ο κυρίαρχος των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής για τη Νέα Δημοκρατία στη Β' Θεσσαλονίκης. Με τους εκλογείς να δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση αυτή τη φορά στους νεότερους του ψηφοδελτίου, παρά στις παλιές καραβάνες.

Ο γιατρός που εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 2019 βουλευτής, τρίτος στη σειρά τότε, στις εκλογές της 21ης Μαΐου επιβεβαίωσε αυτό που όλοι έβλεπαν (αλλά λίγοι τολμούσαν να το παραδεχτούν δημοσίως) προεκλογικά, ότι δηλαδή έχει μεγάλο ρεύμα της γαλάζιας κοινωνίας μαζί του.

Ο κ. Βαρτζόπουλος κατήγαγε μια θριαμβευτική νίκη, καθώς όχι μόνο κατέλαβε μια θέση παραδοσιακά «καπαρωμένη», αλλά κατόρθωσε σε μια ιδιαιτέρως ανταγωνιστική εκλογική περιφέρεια για το γαλάζιο ψηφοδέλτιο να αυξήσει τον απόλυτο αριθμό σταυρών που κέρδισε και να αποκτήσει πολύ μεγάλο έρεισμα στην τοπική κοινωνία.

Ο νέος «βασιλιάς» της Β' Θεσσαλονίκης

Ο κ. Βαρτζόπουλος έλαβε 28.377 σταυρούς, ξεπερνώντας τον «μόνιμο κάτοχο» της πρώτης θέσης Θεόδωρο Καράογλου κατά 311 σταυρούς. Λίγοι και σε απόλυτο νούμερο, λίγοι και αναλογικά. Ωστόσο, αρκετοί για να του χαρίσουν μια απρόσμενη για πολλούς πρωτιά. Ο ίδιος πραγματοποιούσε πολυπληθείς συγκεντρώσεις και στους οχτώ δήμους της Β' Θεσσαλονίκης προεκλογικά, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι παλεύει για την πρώτη θέση. Ο γιατρός απέδειξε ότι ξέρει να κάνει εκλογές. Το 2019 είχε το μότο της τελευταίας ευκαιρίας, που την αξίζει. Αυτή τη φορά μπήκε δυναμικά με το δικό του προσωπικό αφήγημα και τον χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο λόγο του, αφήνοντας στην άκρη άγονους ανταγωνισμούς με τους συνυποψηφίους του. Με μια εξωστρεφή καμπάνια μάλιστα έγινε ακόμη πιο αναγνωρίσιμος στη Β' Θεσσαλονίκης, διατηρώντας την ισχυρή υποστήριξη των «σαμαρικών». Στην κεντρική προεκλογική ομιλία της Θεσσαλονίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Παλέ ντε Σπορ, ο κ. Βαρτζόπουλος έλεγε μονότονα: «Παλεύω για την εκλογή». Κράτησε χαμηλά την μπάλα και η δυναμική του έγινε αντιληπτή πολύ αργά από τους συνυποψηφίους του. Τελικά η τακτική του απέδωσε. Σε μια εκλογική περιφέρεια, όπου η ΝΔ πήρε τον ίδιο αριθμό ψηφοδελτίων με το 2019, ο κ. Βαρτζόπουλος πήρε 5.000 σταυρούς παραπάνω. Κατόρθωμα εκπληκτικό, καθώς αναλογικά με τον πληθυσμό ο κ. Βαρτζόπουλος λαμβάνει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης σε όλη τη Θεσσαλονίκη...

Οι απώλειες που στέρησαν την πρωτιά

Ο κ. Καράογλου είναι κερδισμένος, υπό την έννοια ότι επανεξελέγη άνετα βουλευτής. Ωστόσο, η απώλεια της πρωτιάς στο ψηφοδέλτιο είναι σημείο προβληματισμού. Διότι δεν είναι τόσο η απώλεια της πρώτης θέσης, η οποία χάθηκε για λίγους σταυρούς, αλλά η απώλεια αριθμού εκλογέων. Ο κ. Καράογλου μέτρησε αυτή τη φορά πάνω από 3.000 λιγότερους σταυρούς προτίμησης σε σύγκριση με το 2019, όταν είχε σπάσει ακόμη και το φράγμα των 31.000 σταυρών. Από τους 31.638 σταυρούς έπεσε την προηγούμενη Κυριακή στους 28.066. Προφανώς αυτό το αποτέλεσμα χρειάζεται ανάλυση, τόσο σε επίπεδο προεκλογικής εκστρατείας, όσο και σε επίπεδο εκλογικής βάσης. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Καράογλου παραμένει ισχυρό πολιτικό πρόσωπο στη Β' Θεσσαλονίκης.

Έσπασε τα κοντέρ

Επίσης θεαματική παρουσία είχε αυτή τη φορά ο τρίτος κατά σειρά, που εκλέγεται βουλευτής στη Β' Θεσσαλονίκης, ο Φάνης Παπάς. Ο κ. Παπάς μετά την εντυπωσιακή πρώτη εμφάνισή του στις βουλευτικές εκλογές του 2019, όπου ήταν ο επιλαχών με τους περισσότερους σταυρούς πανελλαδικά, που έμεινε εκτός Βουλής, έδειξε ότι έχει πολλά περισσότερα να δώσει στο πολιτικό γίγνεσθαι της Β' Θεσσαλονίκης. Δούλεψε την υποψηφιότητά του από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, μέχρι την 19η Μαΐου του 2023. Διόρθωσε τα λάθη που δεν του επέτρεψαν την προηγούμενη φορά να μπει στη Βουλή και τα κατάφερε εκ του αποτελέσματος εξαιρετικά. Μια θέση πάνω στην κατάταξη του ψηφοδελτίου σημαίνει με τα εκλογικά δεδομένα σίγουρη είσοδο στην επόμενη Βουλή τετραετίας κι όχι απλώς στη Βουλή που θα συγκροτηθεί σε σώμα την ερχόμενη Κυριακή και θα είναι της μιας ημέρας... Ο κ. Παπάς πήρε την προηγούμενη Κυριακή 26.804 σταυρούς προτίμησης, όταν το 2019 είχε πάρει 21.685. Πέτυχε δηλαδή ό,τι και ο κ. Βαρτζόπουλος, να αυξήσει κατά 5.000 τους σταυρούς προτίμησης στο πρόσωπό του μέσα σε τέσσερα χρόνια. Η αύξηση αυτή τόσο ως απόλυτο νούμερο, όσο και αναλογικά, ως ποσοστό είναι από μόνη της εκπληκτική. Ίσως για κάποιους και απρόσμενη, καθώς ο κ. Παπάς δεν έκανε αναλόγως εντυπωσιακές σε αριθμό παρισταμένων προεκλογικές εκδηλώσεις, όπως ο κ. Βαρτζόπουλος, όμως έδειχνε τη δυναμική του, με την εξωστρεφή καμπάνια του, με τον αέρα του προσώπου που «δικαιούται» την εκλογή, με την προβολή του φρέσκου και νέου στα κοινοβουλευτικά πράγματα και με πολύ στοχευμένο και συγκεκριμένο λόγο για όλη τη Β' Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παπάς είναι άλλωστε ο πιο γνωστός ή σωστότερα ο πιο προβεβλημένος «μητσοτακικός» της Θεσσαλονίκης, ενώ πρόβαλλε με σύνεση και την προσωπική και αυτοδιοικητική σχέση του με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα. Και δεν έχασε... Επειδή είναι νέος ηλικιακά έβαλε την υποθήκη, το θεμέλιο για να είναι όχι μόνο το σήμερα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της Β' Θεσσαλονίκης, αλλά και το αύριο.

Η σταθερότητα δεν ήταν αρκετή

Κερδισμένος υπό την έννοια της επανεκλογής του στη Βουλή, αλλά με απώλεια θέσεων και σταυρών προτίμησης, ο Σάββας Αναστασιάδης, κατέλαβε αυτή τη φορά την τέταρτη θέση στη σειρά κατάταξης των υποψηφίων του γαλάζιου ψηφοδελτίου της Β' Θεσσαλονίκης. Ο κ. Αναστασιάδης έχασε δυο θέσεις σε σχέση με το 2019, όχι όμως και την επανεκλογή κι αυτό είναι το πιο σημαντικό για τον ίδιο. Αν κάποιος μάλιστα συγκρίνει τους σταυρούς προτίμησης που έλαβε το 2019 με εκείνους της προηγούμενης Κυριακής θα διαπιστώσει ότι δεν έχασε ούτε 2.000 σταυρούς μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ο κ. Αναστασιάδης είχε λάβει για τη δεύτερη θέση στις προ τετραετίας εκλογές 26.377 σταυρούς, ενώ την προηγούμενη Κυριακή έλαβε 24.673. Οι απώλειες δεν είναι πολύ μεγάλες, αποδείχτηκαν όμως πολύ σημαντικές, καθώς ήταν ταυτόχρονα μεγάλη και η αύξηση των σταυρών προτίμησης των κ.κ. Βαρτζόπουλου και Παπά. Η καμπάνια του κ. Αναστασιάδη αυτή τη φορά ήταν λιγότερο εξωστρεφής σε σύγκριση με τους συνυποψηφίους του. Ωστόσο, ο βουλευτής δεν ήταν ποτέ από εκείνους που έκαναν προεκλογικό ντόρο. Ως πολιτικό συμπέρασμα προκύπτει ξεκάθαρα ότι διατηρεί σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στη Β' Θεσσαλονίκης και πλέον προσδοκά η ΝΔ στις 25 Ιουνίου να εκλέξει εκ νέου τέσσερις βουλευτές στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια για να συνεχίσει το κοινοβουλευτικό έργο του και τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Πρώτη γυναίκα και ανταγωνιστική

Πρώτη γυναίκα σε σταυρούς το 2019, πρώτη και το 2023. Δεν είναι αυτό το κατόρθωμα της Κατερίνας Ζιούτα, που πήρε την πέμπτη θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Β' Θεσσαλονίκης. Το κατόρθωμά της είναι ότι βασιζόμενη στις προσωπικές δυνάμεις και τις δυνάμεις του εκλογικού επιτελείου της, με μια προεκλογική εκστρατεία που πέρασε κάτω από τους προβολείς της δημοσιότητας, αλλά με την αναγκαία εξωστρέφεια στην καμπάνια της, η κ. Ζιούτα πολλαπλασίασε τις δυνάμεις της στην εκλογική περιφέρεια. Έκτη στην πρώτη εμφάνισή της, το 2019, με 8.577 σταυρούς, είχε κάνει δυναμική είσοδο ως ένα φρέσκο νέο πολιτικό πρόσωπο, προερχόμενο από το μητρώο στελεχών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τότε μάλιστα είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας ωραίας πολιτικής ιστορίας, καθώς ενώ δημοσιογραφικά την είχαμε τοποθετήσει στη Β' Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκε ως υποψήφια στην Α' εκλογική περιφέρεια. Κι αυτό θα ήταν το λογικό βάσει του τόπου κατοικίας της (Καλαμαριά). Όμως, μέσα σε λίγες μέρες ορίστηκε ως υποψήφια στο ψηφοδέλτιο της Β' Θεσσαλονίκης. Βούτηξε στα βαθιά και κολύμπησε. Είχε να αναμετρηθεί με αναγνωρίσιμα πρόσωπα στην εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκη και τα κατάφερε. Τέσσερα χρόνια μετά η κ. Ζιούτα επαναλαμβάνει την πρωτιά στις γυναίκες και παίρνει μια θέση παραπάνω στο ψηφοδέλτιο, που δεν τη βάζει στη Βουλή, ούτε για μία μέρα, πλην όμως της δίνει προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο, που εδράζεται πλέον σε 13.535 σταυρούς. Πέντε χιλιάδες σταυροί περισσότεροι και ποσοστιαία η μεγαλύτερη αύξηση εκλογικής επιρροής στην περιοχή. Η κ. Ζιούτα είναι πολιτικό παιδί του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν είναι ωστόσο ετεροπροσδιοριζόμενη. Το αντίθετο. Έχει συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, έχει συγκεκριμένες πολιτικές αρχές και συνδυάζει τον τεχνοκρατικό λόγο με τον πολιτικό, για όσους την έχουν παρακολουθήσει. Απέφυγε τις μεγάλες και πολυπληθείς εκδηλώσεις, άλλα πέρασε το μήνυμά της στην κοινωνία της Β' Θεσσαλονίκης, έστησε τους πυρήνες της, έκανε μια εξωστρεφή καμπάνια, έγινε αναγνωρίσιμη και πέτυχε αποτέλεσμα μάλλον και πάνω από τις προσδοκίες της. Το διψήφιο νούμερο σταυρών θα ήταν επιτυχία. Οι άνω των 13.000 σταυροί είναι προσωπικός της θρίαμβος. Το μέλλον πολιτικά είναι δικό της.

Τα πρωτάκια

Στις επόμενες τέσσερις θέσεις του ψηφοδελτίου της ΝΔ στη Β' Θεσσαλονίκης φιγουράρουν γυναικεία ονόματα και μάλιστα πρωτοεμφανιζόμενα.

Η Σοφία Λαβασά και η Χριστίνα Σωτηρακόγλου ξεπέρασαν τους 7.000 σταυρούς, ενώ η Έλενα Σάνδρου και η Aρτεμις Αγαθοκλέους ξεπέρασαν τους 6.000 σταυρούς.

Η κ. Λαβασά έκανε αισθητή την προεκλογική καμπάνια της και πήρε σημαντικό αριθμό σταυρών προτίμησης.

Η κ. Σωτηρακόγλου ήταν η τελευταία προσθήκη στο ψηφοδέλτιο, αλλά με χαμηλότερους τόνους κατάφερε να είναι κοντά στην κ. Λαβασά.

Η Έλενα Σάνδρου πέτυχε να στήσει έδρα, όπως άλλωστε και η κ. Αγαθοκλέους, η οποία χωρίς ουσιαστική καμπάνια, πέραν των social media, κατάφερε τελικά να πετύχει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Νίκος Βιδάλης και ο Παναγιώτης Θεοδώρου κινήθηκαν κοντά στο όριο των 5.000 σταυρών, ενώ η Χριστίνα Ανατολίτη – Πλάρα, που συμμετείχε και στις εκλογές του 2019 ξεπέρασε με άνεση τους 3.000 σταυρούς, με απώλειες σε σχέση με το προ τετραετίας αποτέλεσμά της.

www.voria.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium