Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/3/2024 15:53:28Επισκέπτες Online: 458


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


O Δήμος Λαγκαδά στο Φεστιβάλ «Χτίζοντας Γέφυρες Διασυνοριακού Πολιτισμού» του έργου RENOVATION, στο Χατζηδήμοβο Βουλγαρίας
28-05-2023
O Δήμος Λαγκαδά στο Φεστιβάλ «Χτίζοντας Γέφυρες Διασυνοριακού Πολιτισμού» του έργου RENOVATION, στο Χατζηδήμοβο Βουλγαρίας
 

Το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε το 1ο φεστιβάλ «Χτίζοντας Γέφυρες  Διασυνοριακού Πολιτισμού / Together we build bridges of cross border culture», στα πλαίσια του έργου RENOVATION, στο Χατζηδήμοβο, της Βουλγαρίας. Το έργο RENOVATION υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020. Κύριος στόχος του έργου είναι η βελτίωση της πολιτιστικής υποδομής στο Δήμο Λαγκαδά, στο Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο στην κοινότητα Σοχού, στην Ελλάδα και στο Δήμο Hadzhidimovo στο Πολιτιστικό Κέντρο Κοινότητας Yane Sandanski-1928, στη Βουλγαρία ώστε να αξιοποιηθούν για τη διατήρηση, προστασία, προβολή και ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κοινή διασυνοριακή περιοχή. Τα πολιτιστικά κέντρα αποτελούν την «καρδιά» των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στις μικρές πόλεις της διασυνοριακής περιοχής, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ζωή του τόπου.

Την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε η ομάδα έργου του επικεφαλής εταίρου, Πολιτιστικό Κέντρο “Yane Sandanski-1928” του Δήμου Χατζηδήμοβο της Βουλγαρίας. Ο Δήμος Λαγκαδά συμμετείχε στην εκδήλωση με την αποστολή τριών μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαγκαδά και συγκεκριμένα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αυγής Θεσσαλονίκης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασσήρου και τον Πολιτιστικό Οργανισμό Λαγκαδά "ΜΥΓΔΟΝΙΑ". Τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν χορούς του Πόντου, της Μακεδονίας και της Θράκης, αντίστοιχα.

Επιπλέον, ο Δήμος Λαγκαδά ανέλαβε την παραγωγή της μουσικής συναυλίας με τίτλο «Από τη Μαύρη Θάλασσα στην Οικουμένη – Αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση του Κώστα Βάρναλη», ειδικά για το έργο, η οποία θα παρουσιασθεί σε πρώτη εκτέλεση στην τελική λήξης.

Ο Κώστας Βάρναλης αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγαρία, μιας και γεννήθηκε (1884) και μεγάλωσε στον Πύργο της Ανατολικής Ρωμυλίας το σημερινό Μπουργκάς, όπου κατοικούσαν πολλοί Έλληνες. Φοίτησε σε Ελληνικό Σχολείο και συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Φιλιππούπολη και στη συνέχεια στην Αθήνα, από πήρε το πτυχίο του ως φιλόλογος (1908). Διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, ενώ εργάστηκε και ως δημοσιογράφος. Ως ποιητής, συγγραφέας, κριτικός, μεταφραστής και εν γένει διανοούμενος, ο Κώστας Βάρναλης μας κληροδότησε σημαντικά έργα, διαχρονικής αξίας.

Τον Δήμο Λαγκαδά εκπροσώπησε στην εκδήλωση αποστολή, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Δημοτικών Ενοτήτων, Εμμανουήλ Πατλιάκα.

Να σημειωθεί ότι το 2ο Φεστιβάλ «Χτίζοντας Γέφυρες Διασυνοριακού Πολιτισμού», στο πλαίσιο του έργου RENOVATION, θα υλοποιηθεί στο Δ.Δ. Σοχού του Δήμου Λαγκαδά, στις 24 Ιουνίου 2023. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν σύντομα. 
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium