Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/6/2024 20:13:17Επισκέπτες Online: 638


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Προ των πυλών το comeback της ΑΓΝΟ
06-06-2023
Προ των πυλών το comeback της ΑΓΝΟ
 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επανείσοδο στην αγορά των προϊόντων με το σήμα ΑΓΝΟ, εξέλιξη που αναμένεται να φουντώσει έτι περαιτέρω τον ανταγωνισμό στις βασικές κατηγορίες των προϊόντων γάλακτος.

Το λανσάρισμα των νέων προϊόντων αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο, σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Σαράντη, Εντεταλμένο Σύμβουλο Εμπορίας της Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ στην ιδιοκτησία της οποίας έχει περάσει το σήμα της ιστορικής εταιρείας από τον Λαγκαδά.

«Θα είναι τα κλασικά προϊόντα αυτά που θα λανσάρουμε. Περίπου 20 κωδικοί, οι βασικοί που είχε η ΑΓΝΟ, σε φρέσκα προϊόντα. Όχι παγωτά και άλλα μακράς διαρκείας. Αργότερα όμως θα το εξετάσουμε κι αυτό…», δήλωνε στο περιθώριο πρόσφατης εκδήλωσης.

Το δε σήμα των προϊόντων θα είναι το παλιό της ΑΓΝΟ «με κάποιες μικροτροποποιήσεις».

Όπως σημείωσε ο ίδιος η «υποδοχή» των προϊόντων από την αγορά θα κρίνει σε δεύτερη φάση για το πότε θα προχωρήσει η αξιοποίηση του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη μιας και για την επαναλειτουργία του χρειάζεται να γίνει μία μεγάλη επένδυση. Οπότε και το 2024 θα είναι έτος στο οποίο θα γίνει και το «crash test» που θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις.

«Σε πρώτη φάση θα συνεργαστούμε με παραγωγούς - κτηνοτρόφους στην περιοχή του Σοχού, όπου ήταν το εργοστάσιο και οι οποίοι ήταν συνεργάτες της ΑΓΝΟ. Κι αυτοί θέλουν να συνεργαστούν με τη νέα ΑΓΝΟ», σημείωσε ο κ. Σαράντης.

Η διανομή των προϊόντων θα ξεκινήσει από τη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο το πλάνο θέλει μετά να γίνεται η επέκταση τους και προς την Αττική και αλλού.

Ο ανταγωνισμός

Ήδη πάντως ο ανταγωνισμός φαίνεται να προετοιμάζεται για την επιστροφή της ΑΓΝΟ στην αγορά που αναμένεται να φουντώσει τη «μάχη του γάλακτος» που μαίνεται τα τελευταία χρόνια μετά την αναδιάταξη του χάρτη της αγοράς. Λόγω εντοπιότητας η πρώτη γαλακτοβιομηχανία που πιθανόν να νιώσει την πίεση είναι η ΜΕΒΓΑΛ, ωστόσο η εξωστρέφεια στην οποία έχει επενδύσει η κα Μαίρη Χατζάκου φαίνεται πως της δίνει πολύτιμο χώρο αλλά και νέα πεδία ανάπτυξης.

Επενδύσεις και εξωστρέφεια

Πάντως στις ξένες αγορές ποντάρει παράλληλα και η Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη η οποία έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια με τις επενδύσεις που έχει κάνει στα Βαλκάνια και την Κύπρο χτίζοντας ένα περισσότερο διεθνοποιημένο προφίλ. Κάτι που ενισχύθηκε προσφάτως και απ’ την εξαγορά της θυγατρικής της ΔΕΛΤΑ στη Βουλγαρία, United Milk και την συγχώνευση της με την «Olympus», θυγατρική της Ελληνικά Γαλακτοκομεία που κατατάσσει την τελευταία ως αδιαμφισβήτητο ηγέτη στη βουλγαρική αγορά γάλακτος.
Μάλιστα ο κ. Στέλιος Σαράντης έλεγε πως ξεκινά διαδικασία μεταφοράς της παραγωγής που έκανε το εργοστάσιο της United Milk σε αυτό της Olympus καθώς η ΔΕΛΤΑ είχε συμφωνήσει πριν για την πώληση των εγκαταστάσεων σε τρίτους.

Οι επενδύσεις όμως συνεχίζονται και στις υπόλοιπες αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο ως το τέλος της χρονιάς αναμένεται και η έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου στην Κύπρο που θα παράγει χαλούμι ενώ και στη Ρουμανία έχει ξεκινήσει η επένδυση σε ένα νέο logistic center.

Εν τω μεταξύ όπως σημείωνε ο ίδιος οι αγορές του εξωτερικού πλέον εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις σε ο,τι αφορά την κατανάλωση ενώ στην Ελλάδα οι όγκοι, κυρίως στα φρέσκα προϊόντα, εξακολουθούν να κινούνται πτωτικά.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε κατά τη φετινή χρονιά οι επιδόσεις της εταιρείας στο εξωτερικό θα ξεπεράσουν κατά πολύ αυτές στην Ελλάδα. «Νομίζω ότι θα καταφέρουμε το 60% των πωλήσεων μας να το κάνουμε φέτος στις αγορές του εξωτερικού και το 40% στην Ελλάδα, όταν πέρυσι ήταν 55-45 και το 2021 50-50», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι επικαλείται συγκρίσιμα στοιχεία, οπότε και δεν υπολογίζει το νέο απόκτημα της United Milk που η ενοποίηση του ισολογισμού της ξεκίνησε απ’ την 1η Μαρτίου φέτος. «Αν συμπεριλάβουμε κι αυτά η εικόνα αλλάζει πολύ και το ποσοστό των πωλήσεων στο εξωτερικό αυξάνει κατά πολύ», σημείωσε.

www.newmoney.gr

  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium