Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/5/2024 17:34:26Επισκέπτες Online: 509


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ
31-08-2011
ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ

Διαφωνία μεταξύ της διοίκησης του Δήμου Λαγκαδά και της αντιπολίτευσης για την εκχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης. Η εισήγηση του δημάρχου και οι θέσεις των αρχηγών των παρατάξεων ήταν οι εξής:
 
Δήμαρχος Λαγκαδά Ι. Αναστασιάδης
«Η έλλειψη προσωπικού μας οδηγεί σε αυτή την απόφαση»
Ο δήμαρχος Λαγκαδά εισηγήθηκε το θέμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων: (…) «Πρέπει να διατηρούμε την πόλη, αλλά και τον δήμο Λαγκαδά καθαρό. Τα 70 άτομα προσωπικό συν 24 που προσλήφθηκαν πρόσφατα δεν επαρκούν ώστε να γίνεται σωστά η καθαριότητα του δήμου μας. Τον Ιούλιο πήραμε την πολιτική απόφαση να δώσουμε την αποκομιδή απορριμμάτων σε ιδιώτες για τους εξής λόγους: Πρώτον, δεν επαρκεί το προσωπικό. Δεν μας δίνει κανείς έγκριση για προσλήψεις εποχικού ή μόνιμου προσωπικού. Θα πρέπει να βγουν δέκα άτομα σε σύνταξη για να πάρουμε έναν. Μακάρι σήμερα να μου δώσουν 100 άτομα προσωπικό στο Δήμο για να μην κάνω καμία παρέμβαση. Πέραν αυτού, έχουμε ένα πεπαλαιωμένο στόλο απορριμματοφόρων που βγάζουν καθημερινά προβλήματα και χρειάζονται συνεχώς συντήρηση» (…).
 
Οι θέσεις των αρχηγών των παρατάξεων
 
Δημήτρης Ράβναλης
«Χρειάζεται καλός προγραμματισμός, ώστε να μην καταλήξουμε σε εργαζομένους των 650 ευρώ»
(…) «Είμαι αντίθετος στο να εκχωρηθεί η αποκομιδή απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα. Θα περίμενα μία οικονομοτεχνική μελέτη η οποία δεν θα βασίζεται σε απολογιστικά στοιχεία των προηγούμενων δήμων, καθώς δεν είναι πραγματικά. Εξάλλου, ο ιδιώτης θα πληρώνει τον εργαζόμενο με 650 ευρώ, ενώ μέσω του δήμου ο εργαζόμενος θα παίρνει 1200 ευρώ και θα μπορεί να ζήσει την οικογένειά του. Πιστεύω πως αν το οργανώσουμε σωστά θα έχουμε μια καλή αποκομιδή, να δουλέψουν όλοι, και δεν θέλω να συνηγορήσω σε μια τέτοια απόφαση, να έχουμε δηλαδή εργαζόμενους των 650 ευρώ. Με έναν καλό προγραμματισμό μπορεί να γίνει σωστή αποκομιδή των απορριμμάτων».
 
Φίλιππος Γεωργουδάκης
«Με αυτό τον τρόπο ανοίγουμε πρώτοι τον χορό των ιδιωτικοποιήσεων»
«Η εκχώρηση της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες είναι μία πολιτική απόφαση που θα βγάλει στην πορεία από τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση που περικόπτει προσωπικό. Το πρόσχημα ότι η έλλειψη προσωπικού μας οδηγεί σε μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να σταθεί, καθώς η μείωση προσωπικού θα υπάρξει και σε άλλους τομείς μελλοντικά και έτσι κάθε δραστηριότητα του δήμου θα εκχωρείται σε ιδιώτες, καθώς πάντα θα υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Η λύση είναι η διεκδίκηση μόνιμου προσωπικού, για να μπορούν να προσφέρουν κατάλληλες υπηρεσίες στους δημότες Λαγκαδά. Ο Δήμος Λαγκαδά είναι ο πρώτος δήμος που ανοίγει τον χορό των ιδιωτικοποιήσεων. Θα καλέσουμε τον κόσμο και τον λαό του Λαγκαδά να εκφράσει την αντίθεση του στην απόφαση του δημάρχου».
 
Γιάννης Καραγιάννης
«Ζητάμε χρόνο και την οικονομοτεχνική μελέτη, για να κρίνουμε ουσιαστικά το θέμα»
«Πιστεύουμε στον δημόσιο χαρακτήρα στην καθαριότητα. Πριν από λίγο διάβασα την εισήγηση και έχω τεράστιες απορίες. Δεν υπάρχουν οικονομοτεχνικά στοιχεία, ένα business plan που να δείχνει πώς από τα 2,5 εκ.ευρώ που μας στοιχίζει σήμερα η καθαριότητα θα πάμε στο 1,8 εκ.ευρώ, δεν υπάρχουν δεσμευτικές ρήτρες για την πρόσληψη του προσωπικού, τι θα γίνει με τα παλιά απορριμματοφόρα κ.α. Δεν είχαμε τα περιθώρια να κρίνουμε ουσιαστικά το θέμα. Ζητούμε την μερικών ημερών αναβολή του θέματος προκειμένου να μας καταθέσετε λεπτομερή στοιχεία και πάνω σ’ αυτά να τοποθετηθούμε κι εμείς».
 
Γιώργος Ρόκος
«Η απόφαση αυτή δεν απαιτεί βιασύνη»
«Ας μην βιαζόμαστε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Θα μπορούσε να υπάρχει μια επικουρική συνδρομή στον τομέα της καθαριότητας. Κατανοώ ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα, αλλά να μην σας πιάνει πανικός. Ας μην ανοίγουμε τον «ασκό του Αιόλου» εμείς οι ίδιοι. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά ας μην βιαζόμαστε».
 
Ο διαγωνισμός
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, θα προκηρυχθεί ανοιχτός διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός με το κόστος της αποκομιδής να κοστίζει σήμερα στο Δήμο περί τα 2.680.000 ευρώ, ενώ μέσω της εκχώρησης σε ιδιώτη εκτιμάται πως η ετήσια δαπάνη θα μειωθεί κατά περίπου 700.000 και θα φτάσει περίπου τα 2 εκ.ευρώ.
Ο διαγωνισμός θα είναι για ένα χρόνο και θα προβλέπει ποινικές ρήτρες, όπως την κατάσταση των απορριμματοφόρων και την πρόσληψη προσωπικού μόνο από τον δήμο Λαγκαδά. Η μείωση της ετήσιας δαπάνης που θα προκύψει για τον δήμο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, θα επιστραφεί στους δημότες μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών.
Θετικά, πέραν της συμπολίτευσης, ψήφισαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης οι Σταύρος Καμαρούδης και από την παράταξη του κ. Ράβναλη ο Γρηγόρης Μαυρίδης.
Η προκήρυξη αναλυτικά θα παρουσιαστεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Πασχάλης Μητρακούδης 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium