Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/2/2024 15:30:57

Επισκέπτες Online: 684


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Το φαράγγι της Σκάλας αποκαλύπτεται - Οργανωμένος περίπατος την Κυριακή 2 Ιουλίου
30-06-2023
Το φαράγγι της Σκάλας αποκαλύπτεται - Οργανωμένος περίπατος την Κυριακή 2 Ιουλίου
 

Την ευκαιρία να γνωρίσουν το Φαράγγι της Σκάλας με έναν ξεχωριστό τρόπο δίνουν σε επισκέπτες η Κίνηση Πολιτών Καλινδοίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγκλιβερίου, η Κοινότητα Ζαγκλιβερίου σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕ Δήμου Λαγκαδά και τον Δήμο Λαγκαδά.

Μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους 50 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Χορτιάτη περιμένει επισκέπτες και περιπατητές για να προσφέρει μοναδικές εικόνες του μεγαλείου της φύσης, αλλά και ανάσες δροσιάς τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Ο περίπατος και η ξενάγηση στο φαράγγι πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023, με συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στην τοποθεσία «Καλόγερος», μετά την αναβολή στις 11/6 λόγω κακοκαιρίας.

Με την ολοκλήρωση του περιπάτου θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Ζαγκλιβερίου.

Πληροφορίες:

Αλέξανδρος Κυριαζίδης: 6932100661

Γιώργος Πλιάτσκας: 6972215404

Κλήμης Αντώνογλου: 6937008885

Λίγα λόγια για το Φαράγγι της Σκάλας

Το ιδιαίτερου φυσικού κάλους Φαράγγι της Σκάλας αποτελεί τμήμα του πολυσχιδούς υδρογραφικού δικτύου των νότιων περιοχών της Μυγδονίας λεκάνης και το μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεται στην περιοχή Καλινδοίων.

Παρουσιάζει ροή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η βλάστηση στο εσωτερικό του αποτελείται από μεγάλα πλατάνια αλλά και πάρα πολλά άλλα είδη υδροχαρούς βλάστησης.

Στα ανάντη προς τις απόκρημνες πλαγιές η βλάστηση αλλάζει ταχύτατα από ψηλόκορμα είδη σε πιο χαμηλά όπως το πουρνάρι η φιλύρα, η σορβιά, κ.α.

Το ρέμα φιλοξενεί πλούσια πανίδα από θηλαστικά, αμφίβια, ερπετά και πτηνά καθώς και ένα σπάνιο είδος ψαριού των γλυκών νερών της μπριάνας (Barbusmacedonicous).

Από το πλάτωμα του Φαραγγιού και μετά το ρέμα είναι γνωστό με το όνομα ΠλατανόρεμαΖαγκλιβερίου και τελικά του εκβάλλει στη λίμνη.

Το φαράγγι προσφέρεται για διαφορετικές διαδρομές με βάση το μέγεθος και τον βαθμό δυσκολίας. Οι διαδρομές μπορούν να είναι από 1,5 έως 15 km η μεγαλύτερη που είναι από το αναψυκτήριο «Πλατανόραμα» έως έξω από το χωριό Λιβάδι.

Η κοντινή απόσταση από την πόλη της Θεσσαλονίκης δίνει τη δυνατότητα τόσο για ορειβατικές όσο και για οικογενειακές εκδρομές που πέρα από την ομορφιά και την βιοποικιλότητα του φαραγγιού φέρνει κοντά στην φύση κυρίως τα παιδιά αφήνοντας ένα θετικό αποτύπωμα.

Παράλληλα η περιοχή δίνει την δυνατότητα μίας ολοήμερης εκδρομής με επίσκεψη σε σημεία ενδιαφέροντος που υπάρχουν στον τόπο.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium