Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/5/2024 07:32:11Επισκέπτες Online: 456


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Οι σοφοί συμβουλεύουν!   Του Τρύφωνα Τσομπανη
07-07-2023
Οι σοφοί συμβουλεύουν! Του Τρύφωνα Τσομπανη
 
Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά, αν και ακόμα μας κάνει νάζια, για το αν θα μας αφήσει να το χαρούμε όπως πρέπει, καθότι αυτές οι ξαφνικές μπόρες πάντα φέρνουν σύννεφα όχι μόνο στον ουρανό αλλά και στη διάθεσή μας. Πάντως όσοι έχουν χρόνο για διακοπές και μπορούν να τις χαρούν, ας ομορφύνουν τις ώρες τους και με κάποιο βιβλίο, έστω και ηχητικό, ή ας αφήσουν το νου και την καρδιά να ονειρευτεί το μέλλον τους και το μέλλον του τόπου μας. 
Είμαστε ακόμα στο θερμό κλίμα των πρόσφατων εκλογών και μάλλον το κλίμα θα παραμείνει θερμό, αφού σε τρείς περίπου μήνες θα ανέβει πάλι το πολιτικό θερμόμετρο για χάρη των Δημοτικών εκλογών. Ήδη οι μηχανές των υποψηφίων άναψαν εδώ και καιρό και προσπαθούν να βρουν τους «θερμούς» υποστηρικτές τους για να αναλάβουν ή να καταλάβουν την εξουσία. Θεωρώ ότι η ανάληψη της εξουσίας, είναι έργο που σου αναθέτει ο λαός, ενώ η κατάληψη πάει σε άλλους χώρους και σε άλλες πρακτικές, από τις οποίες ο Θεός να φυλάει τον τόπο μας. Άλλωστε στην Ελλάδα ζούμε και έχουμε ξαναδεί το έργο να καταφέρνει κάποιος με «τον δικό τρόπο» να καταλάβει την εξουσία και φυσικά όταν την καταλαμβάνει της αλλάζει τα φώτα. Μαθαίνουμε για παζαρέματα σχετικά με τους συνδυασμούς.Τα «ορφανά» είναι πολλά και ψάχνουν κάπου να στριμωχτούν!!! 
Αντιλαμβανόμαστε ότι τα τελευταία χρόνια διοικούν τα ίδια άτομα, με διαφορετική ταμπέλα, και παρά τις συνεχείς αποτυχίες τους, καταφέρνουν να καταλαμβάνουν την ποθητή καρέκλα, γιατί απ΄ότι φαίνεται έμαθαν απλά να τρέφονται από τον δημόσιο κορβανά και δεν ξέρουν κάτι άλλο παρά να καταφέρνουν χρόνια τώρα να κοροϊδεύουν κάποιους φίλους τους που τους ψηφίζουν. 
Η ελληνική ιστορία έχει πολλά να μας διδάξει γι αυτά τα θέματα, αλλά μάλλον δεν τους αφορά η γνώση της, όσους νοιάζονται για καρέκλες! Ένας σοφός λέει: «Το ποιους έχεις δίπλα σου δείχνει τον χαρακτήρα σου…Το ποιους άφησες πίσω στο παρελθόν, δείχνει την αξιοπρέπειά σου». Αλλά και η αξιοπρέπεια μάλλον μετακομίζει γι αλλού στις εκλογικές περιόδους στη χώρα και ειδικά στον τόπο μας. Άνθρωποι που απέτυχαν τρεις φορές να «καταλάβουν» την εξουσία, τους βλέπεις έτοιμους να προσπαθήσουν μια ανακατάληψη του θρόνου του Δημάρχου!!! Βεβαίως θα τους ακούσεις να λένε: «αν αποφασίσει ο λαός»; Μα κι ο σοφός λαός λέει: «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», δηλαδή δεν είναι σοφός όποιος κάνει δυό φορές το ίδιο λάθος. Φανταστείτε τι είναι αυτός που το κάνει τρεις!!!
 Όμως φίλοι μου ο μεγάλος φιλόσοφος ο Τολστόϊ έλεγε : «Το λάθος δεν παύει να είναι λάθος, επειδή εγκρίνεται από την πλειοψηφία!!! Και δυστυχώς τέτοια λάθη πληρώνονται πολύ ακριβά, μα πάρα πολύ ακριβά, τόσο ακριβά που για να ξεπληρωθούν αυξάνονται ακόμα και τα δημοτικά τέλη και το νερό, και πληρώνεις ακόμα και «τέλος ομβρίων»!!! 
Καταλαβαίνετε τι εννοώ, ότι αυτό το βλέπει κάποιος με μια επίσκεψη στην πόλη μας, αντιλαμβάνεται πως σε μια τετραετία ή ανυψώνεις μια πόλη ή την καταβαραθρώνεις οικονομικά και πολιτιστικά και διοικητικά. Αυτά που ξεπληρώνουμε τώρα δηλαδή, είναι από άλλα παλιά τεφτέρια!!! Τα νέα τεφτέρια ακόμα δεν τα ανοίξαμε!!! Εκεί να δείτε γλέντια και πανηγύρια!!! Γι αυτό ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς έγραφε κάποτε: «Φέρτε τους άρχοντες να ευθυμήσουμε λιγάκι, να θυμηθούμε τις ευθύνες μας»! 
Αλλά ποιος θυμάται τις ευθύνες του; Έχουμε απενοχοποιήσει την κακή επιλογή μας στις εκλογές, και μετά απλά αλλάζουμε παράταξη ,μ΄ αυτή που θα μας τάξει κάτι πιο θελκτικό για μας, όχι για τον τόπο.
Ακούω ακόμα και για νέες υποψηφιότητες. Δηλαδή τόσοι πολλοί σωτήρες για έναν Δήμο Λαγκαδά; Και πού ήταν όλοι αυτοί οι κρυφοί σωτήρες τόσα χρόνια, όπου ο Δήμος σέρνεται στην κυριολεξία, από τις κακές επιλογές όχι μόνο του λαού, αλλά και αυτών των ιδίων, που χαριεντίζονταν με τον κάθε «άρχοντα» και ίσως έδιναν και γραμμή για την εκλογή του; Τι έγινε, παραγράφονται οι ευθύνες; Ποιος μας τους φόρτωσε όλους αυτούς αν όχι το κόμμα και η παράταξη; Αλλά κι από την άλλη, πως ξαφνικά θυμήθηκαν τον τόπο, αυτοί που χρόνια τώρα αλλού αλώνιζαν;
Ο Ινδός φιλόσοφος Μ.Γκάντι και ηγέτης του λαού του έλεγε πως: «Ένας άνθρωπος είναι το σύνολο των πράξεών του. Τι έχει κάνει και τι μπορεί να κάνει. Τίποτε άλλο»!
Μήπως είναι η ώρα να ρωτήσουμε τους υποψηφίους τι ενέργειες έκαναν που άλλαξαν την πορεία του τόπου μας; 
Τι έκαναν ας πούμε για τα παρακάτω θέματα: ΛΟΥΤΡΑ, ΜΠΙΛΛΕΙΟ, ΜΠΑΡΕΤΗ, ΓΥΜΝΑΣΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΟΔΟΠΟΙΪΑ, ΓΕΦΥΡΑ ΑΣΣΗΡΟΥ, ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ, ΓΗΠΕΔΑ, ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΞΥΛΟΥΠΟΛΗΣ, ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΑΣΚΟΥ, ΚΟΜΒΟΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ- ΛΟΥΤΡΩΝ. Γι αυτά μόνο, έχουν κάνει κάποια κίνηση; Έχουν κάποια μελέτη έτοιμη να την προσφέρουν στον τόπο;
Γι αυτό συμφωνώ με τον Γκάντι, ότι ένας άνθρωπος είναι το σύνολο των πράξεών του!!!
Μα ξέρετε θα ακούσουμε να λένε ότι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέτε!! Και απαντώ ότι δεν τους είπα εγώ να πάνε να χορέψουν, ενώ δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους!!!
Είναι και θέμα αξιοπρέπειας στο τέλος βρε αδερφέ! Δεν είναι που θα πέσεις στο χορό, θα συμπαρασύρεις και τους άλλους συγχορευτές σου που κι αυτοί δεν ορίζουν τα πόδια τους!!!
Ξέρουμε πως είναι δύσκολο σήμερα να ανακάμψει ο Δήμος Λαγκαδά. Και η ευθύνη βαρύνει όλους μας και όλους που θέλησαν να μάθουν να διοικούν «στου κασίδη το κεφάλι», αλλά απέτυχαν!!!
Κυρίως αυτό που έλειπε ήταν το όραμα για την ανάπτυξη και την άνοιξη και ο Οδυσσέας Ελύτης έλεγε πως: «Την άνοιξη αν δεν τη βρείς, την φτιάχνεις». Αυτό προϋποθέτει όμως ανθρώπους που ξέρουν τι λένε και τι θέλουν, γι αυτό συμπλήρωνε πεισματικά ο νομπελίστας ποιητής μας καθώς πάλευε για το όνειρο : «Ώσπου τέλος ένιωσα, κι ας μ΄έλεγαν τρελό, ότι από ένα τίποτα γίνεται ο παράδεισος».!!!
Υπάρχουν αυτοί που μπορούν; Ας αναμετρηθούν με την ιστορία τους πρώτα!!!

Τρύφων Τσομπάνης 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium