Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/5/2024 09:38:45Επισκέπτες Online: 634


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ελλάς ή Τρ-Ελλάς
30-08-2023
Ελλάς ή Τρ-Ελλάς
 

Είναι αλήθεια ότι όταν 1989 ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Καραμανλής είπε το γνωστό ότι «Η Ελλάς μετεβλήθη σε ένα απέραντο φρενοκομείο», μας κακοφάνηκε, γιατί το έκανε σχολιάζοντας τα γεγονότα της κρίσης στη χώρα των σκανδάλων. Διαβάζουμε στο τύπο της εποχής: «11 Ιανουαρίου 1989: «Τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε ένα απέραντο φρενοκομείο».Είναι καλό που δεν ζει πλέον γιατί φοβούμαι ότι μετά από 34 χρόνια πάλι την ίδια δήλωση θα έκανε. Ή μήπως διαφωνείτε;

Αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας σχετικά με το θέμα των ταυτοτήτων, την όλη ψυχολογική βία που ασκείται σε ανθρώπους ανήμπορους να ξεχωρίσουν το μαύρο από το άσπρο, μόνο θλίψη προκαλούν και απογοήτευση για την χώρα που υποτίθεται δίδαξε λογική και φιλοσοφία στον κόσμο.

Βλέπουμε ουρές έξω από αστυνομικά τμήματα ανθρώπων -θύματα θρησκευτικού τσαρλατανισμού- να συνθλίβονται για να πάρουν μια ταυτότητα που πριν χρόνια πολεμούσαν και αρνούνταν να την παραλάβουν γιατί δεν έγραφε το θρήσκευμα, και αναλώνονταν και τότε σε συλλαλητήρια και γραφικές φωνασκίες, συνεντεύξεις και αντιπαλότητες, διαχωρισμός σε πιστούς και μη πιστούς, και συνθήματα ότι η μη αναγραφή του θρησκεύματος θα αμαύρωνε το μέλλον μας. Λες και η χριστιανική μας πίστη είναι υπόθεση που μπορεί να πιστοποιήσει ο ενωμοτάρχης του χωριού μας και όχι η δική μας ζωή και η υπακοή μας στην Εκκλησία.Τι άλλαξε από τότε; Δεν διαψεύστηκαν οικτρά οι τότε ψευδοπροφήτες!!! Βεβαίως σ΄αυτό βοήθησε και ο λαϊκισμός στελεχών της ιεραρχίας, δυστυχώς.

Αν οι τότε φωνασκούντες έκαναν τον κόπο να δουν λίγο την λογική και την ιστορία αλλά και τη χρήση της αστυνομικής ταυτότητας, θα έβλεπαν ότι ποτέ  από το 1925 που καθιερώθηκαν αλλά και αργότερα δεν υπήρχε αναγραφή του θρησκεύματος. Κατά τον πρώτο αιώνα της ύπαρξής του, το ελληνικό κράτος δεν εξέδιδε δελτία ταυτότητας. Για πρώτη φορά θεσπίστηκαν το 1925, επί υπουργού Εσωτερικών Κονδύλη, αποκλειστικά όμως για τους αλλοδαπούς άνω των 15 ετών που θα παρέμεναν στην Ελλάδα πάνω από 20 ημέρες. Αργότερα υιοθετήθηκε και από τον Ελ. Βενιζέλο, αλλά ενώ έγραφε «χρώμα μύστακος και οφθαλμών» θρήσκευμα δεν έγραφε!!!Το δελτίο εκδιδόταν από την οικεία αστυνομική αρχή, επείχε «θέσιν διαβατηρίου» και σε κάθε μετακίνηση του κατόχου του εντός της ελληνικής επικράτειας έπρεπε να θεωρείται «προ πάσης αναχωρήσεως και κατά πάσαν άφιξιν» (Ν. 3275, §1-2).

Επομένως για τους γνωρίζοντες ελάχιστα ελληνικά, βεβαιώνεται ότι η αστυνομική ταυτότητα είναι αστυνομική και όχι θρησκευτική ταυτότητα. Την θρησκευτική μας πίστη και ταυτότητα μπορεί να την πιστοποιήσει ο παπάς του χωριού μας με το πιστοποιητικό βαπτίσεως (όπως γίνεται σε όλες τις χώρες που ζουν ορθόδοξοι χριστιανοί) και βεβαίως ο χριστιανικός τρόπος ζωής που έχουμε επιλέξει.

Επειδή η εκκλησιαστική μας ζωή, χρόνια τώρα, ταλαιπωρείται από μια ιδιόμορφη αρρώστια του «γεροντισμού», όπου συχνά κάποιοι, που ενώ οι ίδιοι δεν υπόκεινται στην υπακοή κάποιου γέροντα, αυτοαποκαλούνται γέροντες, προκειμένου να διασκεδάσουν την μοναξιά της «πνευματικότητάς» τους, τύποι γραφικοί, μοναχοί-αμόναχοι, χωρίς ρίζα πνευματική, αναλαμβάνουν μέσα στην τυφλότητά τους να καθοδηγήσουν τον λαό, χωρίς να ξέρουν πού! Αγνοούν φυσικά και το σχετικό χωρίο της αγίας Γραφής που λέει: «αν ένας τυφλός οδηγεί άλλον τυφλό, και οι δύο θα πέσουν σε βόθρο»!!!

Οι συχνές επικλήσεις μάλιστα δήθεν προφητειών και απόψεων νεωτέρων αγίων, είναι εύκολος τρόπος να εμπλέξουν στις ψυχολογικές εμμονές τους απλούς ανθρώπους με ευλάβεια και φόβο. Όμως οι Πατέρες λένε πως ο χριστιανός δεν έχει φόβο, αλλά μόνο αγάπη και «η τελεία αγάπη διώχνει τον φόβο»!!! Ο μέγας Αντώνιος έλεγε «δεν φοβούμαι τον Θεό γιατί τον αγαπώ» και σίγουρα όποιος αγαπά τον Θεό δεν έχει να φοβάται ΤΙΠΟΤΑ!!!

Είναι γνωστό σε όλους, όσοι γνωρίσαμε τους αγίους του αιώνα μας, ότι μόνο την αγάπη στο Θεό δίδασκαν και τίποτα άλλο. Ακόμα και η χρήση του ονόματος του αγίου Παϊσίου για τις ταυτότητες και τα τσιπάκια, έγιναν σε άλλη εποχή για άλλους λόγους και βέβαια μετά από ερώτημα του αγίου Πορφυρίου στον άγιο Παϊσιο αν αυτά που έγραψε σε ένα φυλλάδιο για τις ταυτότητες το έκανε μετά από πληροφορία του Θεού, ο αγ.Παϊσιος απέσυρε το σχετικό φυλλάδιο, το οποίο σήμερα κάποιοι προβάλλουν για να αποκτήσουν οπαδούς, και ψηφοφόρους (αυτά είναι γνωστά στους σχετικούς).

Οι περί «γεωεντοπισμού» σκέψεις και απόψεις και περί απόρρητων προσωπικών δεδομένων, δεν έχουν θέση στην καρδιά και στη σκέψη των χριστιανών, αφού η εκκλησία έχει την πρακτική της εξομολόγησης και μάλιστα παλαιότερα δημόσιας, οπότε ο χριστιανός δεν είχε να κρύψει τίποτε ούτε από τον Θεό ούτε από τους ανθρώπους! Τα έβγαζε στη φόρα μόνος του τα κρίματά του!!! Όταν κυκλοφορείς με τρία κινητά στο χέρι, και φοβάσαι τον γεωεντοπισμό σου, τότε κάτι δεν πάει καλά με τη λογική σου!!!

Επίσης προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι όλοι αυτοί που ως τώρα έβριζαν την Αμερική και την Ευρώπη ότι διαφθείρουν τις αρχές μας, επικαλούνται τώρα κάποιες χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει ακόμη την ψηφιακή ταυτότητα!!!  Αυτό που πονάει ιδιαίτερα είναι ότι μερικοί υπό την μανδύα κάποιου ράσου, ή την επίκληση μια ιδιότητας Θεολογικής, εμφορούνται από τέτοιες ιδέες και προωθούν την θρησκευτικό λαϊκισμό  για λίγα λεπτά δημοσιότητας ή ψηφοθηρίας. Αυτό το «διαίρει και βασίλευε» ξέρετε ελπίζω ποιόν βολεύει!!! Αν θέλετε να του κάνετε το χατίρι, δική σας η απόφαση!

Ο χριστιανός περιμένει να δει πως θα τον συμβουλέψει η Μάννα του, η Εκκλησία, η οποία έχει τα στελέχη να μελετήσουν το θέμα και στα πλαίσια της πνευματικής ευθύνης και πατρότητας να συμβουλεύσει το λαό. Δεν είναι όλοι προδότες της ορθοδοξίας!!! Αμα βέβαια ανήκουμε σε μια οικογένεια και βρίζουμε καθημερινά τη Μάννα και τον Πατέρα μας, ε…τότε μάταια πιστεύουμε ότι είμαστε χριστιανοί.

Τρύφων Τσομπάνης

Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

ΥΓ. Ενημερωθείτε για τις θέσεις του αγίου Παϊσίου από έναν άνθρωπο που τον γνώριζε καλά, τον π.Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη, Υμνογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

https://www.youtube.com/watch?v=0czkJ5HhxGI
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium