Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/7/2024 22:42:12Επισκέπτες Online: 968


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Η απάντηση Ταχματζίδη για τον απολογισμό της διοίκησής του - Τι παρέλαβα και τι παρέδωσα
05-10-2023
Η απάντηση Ταχματζίδη για τον απολογισμό της διοίκησής του - Τι παρέλαβα και τι παρέδωσα
 
Τι απαντά σε όλους τον κατηγορούν για ανυπαρξία έργου

Διανύοντας πλέον τις τελευταίες ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές θα ήθελα να ευχηθώ σε όλες και όλους τους υποψηφίους που θέτουν την υποψηφιότητα τους στην κρίση των Δημοτών, καλή επιτυχία.

Εύχομαι η νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει, ανεμπόδιστα να εργαστεί για το κοινό καλό του τόπου που ζούμε και κινούμαστε.

Είναι βέβαιο ότι η νέα Δημοτική Αρχή, θα ξεκινήσει από άλλη βάση από αυτή που διήνυσε η δική μας διοίκηση.

Θυμίζω ότι εμείς στην πραγματικότητα δεν διοικήσαμε τέσσερα χρόνια αλλά δύο, αφού ζήσαμε για δυο χρόνια υπό το καθεστώς της πανδημίας με τις γνωστές συνέπειες που βιώσαμε όλοι μας. Επιπλέον η σημερινή διοίκηση με το καταστροφικό σύστημα της απλής αναλογικής ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο. 14 Δημοτικοί Σύμβουλοι αντί 25 που είχαν οι προηγούμενες διοικήσεις, προνόμιο που θα έχει η νέα διοίκηση. Μια ολιγομελής ομάδα για τις 47 κοινότητες και οικισμούς του δήμου με μειωμένη εκπροσώπηση και ευχέρεια επιλογών στις θέσεις ευθύνης. Με μέρος της αντιπολίτευσης να μην εμφανίζεται στα δημοτικά συμβούλια, είτε να καταψηφίζει για λόγους μικροπολιτικής οποιαδήποτε απόφαση. Αυτή ήταν η πραγματικότητα μέσα στην οποία λειτουργήσαμε.

Επιπλέον να θυμίσω ότι ο Δήμος Λαγκάδα, το 2019 ήταν ένας ανυπόληπτος οικονομικά Δήμος, ΧΡΕΗ ΠΑΝΤΟΥ. Αυτό το γνώριζαν και τα μικρά παιδιά.

Κάνεις προμηθευτής δεν ήθελε να συνεργαστεί με το Δήμο (ούτε καρφίτσα δεν ήθελαν να προμηθεύσουν το Δήμο) κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.

Στόχος μου και υπόσχεση από την αρχή της θητείας μας ήταν να τον καταστήσω ένα σοβαρό οικονομικά Δήμο. Νοικοκύρεμα παντού.

ΤΙ ΠΕΤΥΧΑ; Να είναι σήμερα ο Δήμος Λαγκαδά ένας σοβαρός οικονομικά Δήμος. Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι. Σεβάστηκα τα χρήματα των δημοτών περισσότερο και από τα δικά μου, ΔΕΝ ΖΗΜΙΩΣΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΟΥΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ, καμία δαπάνη για μικροπολιτική. Περιστολή δαπανών παντού και διαχείριση με ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

Εμάς σε όλη τη θητεία μας, μας κυνηγούσε το παρελθόν, είναι η απάντηση σε όσους μηδενίζουν την προσπάθεια που έγινε. Ας απαντήσουν γιατί ο δήμος πλήρωνε με χρήματα των δημοτών για χρόνια, τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα για 20 παροπλισμένα οχήματα.

Οι δικαστικές αποφάσεις για χρέη, βροχή. Χρέη παντού. Πάγια τακτική να χρεώνουν το Δήμο χωρίς να πληρώνουν κανένα.

Για όσους δεν είδαν μεγάλα έργα, απαντώ ότι όταν χρωστάς το ενδιαφέρον σου είναι να ξεχρεώσεις και όχι να συσσωρεύσεις και άλλα χρέη, τα οποία κάποια διοίκηση θα υποχρεωθεί να πληρώσει στο μέλλον. Επιπλέον τα μεγάλα έργα χρειάζονται ώριμες μελέτες και χρήματα και ΕΓΩ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΝΑ ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΛΛΟ. Χωρίς μελέτη και χρήματα δεν πας πουθενά.

ΕΜΕΙΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ για την επομένη διοίκηση 1) μελέτη για την αποπεράτωση του ΜΠΙΛΛΕΙΟΥ πολιτιστικού κέντρου 2) μελέτη για τη δημιουργία 2 κυκλικών κόμβων στη πόλη του Λαγκαδα,3) μελετη για το αποχετευτικό Ασσήρου - Καβαλαρίου - Λαγυνών και αναβάθμιση του βιολογικού Λαγκαδά, 4) μελέτη για την αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης του Λαγκαδά, 5) επικαιροποιηση της μελέτης του Ζαγκλιβερίου που ήταν ανεφάρμοστη στο σύνολο της, 6) ολοκλήρωση των διαδικασιών που λίμναζαν για 15 περίπου χρόνια, για την ανέγερση του 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά και το έργο οδεύει προς υλοποίηση, 7) μελέτη για το Ειδικό Σχολείο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΔΗΣ, 8) συστηματική καταγραφή της δημοτικής περιουσίας, 9) επικαιροποίηση της μελέτης δικτύων και βιολογικού Αγ. Βασιλείου.

Ο δήμος Λαγκάδα είναι ένας φτωχός Δήμος με ελάχιστα έσοδα και για το λόγο αυτό ΣΤΟΧΕΥΣΑΜΕ στα πάσης φύσης χρηματοδοτικά προγράμματα. Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στο Δήμο μας δημιουργήσαμε ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ μέσα από το οποίο διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις της τάξης των 46 εκατ. ευρώ περίπου, μερικές από τις οποίες είναι σε εξέλιξη. Δεν αφήσαμε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ανεκμετάλλευτο (ΤΡΙΤΣΗΣ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ΙΝΤΕΡΕΓΚ κλπ).

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας έγιναν τα μεγαλύτερα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν ποτέ με τη συνδρομή της ΠΚΜ. Ουδέποτε άλλοτε έγινε τόσο εκτεταμένο έργο διάνοιξης χειμάρρων και ποταμών, όπως και καθαρισμός ανεξέλεγκτων χωματερών. Ουδέποτε άλλοτε έγινε τόσο μεγάλο έργο σε ότι αφορά την έκταση και τη συχνότητα για τη  συντήρηση του αγροτικής οδοποιίας. Ουδέποτε άλλοτε έγινε τόσο σημαντικό έργο συντήρησης σε όλες σχεδόν τις σχολικές μονάδες. Επί των ημερών μας επεκτάθηκε το δίκτυο φυσικού αερίου στο Λαγκαδά και τη Χρυσαυγή.

Ενισχύσαμε το στόλο οχημάτων - μηχανημάτων έργου στο τομέα καθαριότητας - καθημερινότητας (απορριμματοφόρα, φορτηγά, μικρά φορτηγά, σάρωθρο, καδοπλυντήριο, πολυμηχάνημα έργου, όχημα μεταφοράς μηχ/των, αλατοδιανομείς κλπ) για να είναι ο δήμος αυτάρκης.

Έξι υπόγειοι κάδοι στην πόλη του Λαγκαδά.

Ανακατασκευή «γέφυρας» Ασσήρου με ολοκληρωμένη μελέτη για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. Ένα έργο για το οποίο λοιδορήθηκε η διοίκηση για την καθυστερημένη υλοποίηση. Τους επικριτές μας δεν απασχόλησε ποτέ ότι πρόκειται για μια κατασκευή που έγινε χωρίς καμία μελέτη αλλά δαπανήθηκαν ξανά και ξανά χρήματα. Πιστεύει όμως κανείς ότι ο Δήμος είχε τα κονδύλια (τα οποία αναζητήσαμε από άλλες πηγές) ή ότι τέτοια έργα γίνονται χωρίς μελέτη και διαγωνισμό? Μόνο όσοι δεν γνωρίζουν από δημόσια έργα κρίνουν με ευκολία.

Ασφαλτοστρώσεις σε διάφορα σημεία του δήμου και στην πόλη του Λαγκαδά, έργο που δεν υλοποιήθηκε ακόμη λόγω των ενστάσεων των υποψηφίων αναδόχων, διαδικασία όμως που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αντικατάσταση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED, έργο που θα εξοικονομήσει για το Δήμο 840 χιλ. ευρω περίπου, ποσό που θα αποπληρώνει το δάνειο και θα αποδίδει 430 χιλ.ευρω περίπου στο ταμείο του Δήμου ετησίως.

Είμαστε από τους πρώτους δήμους της χώρας που έχουμε έτοιμη την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ που όταν χρηματοδοτηθεί το έργο, ο Δήμος μας θα έχει ΕΣΟΔΑ 3,3 εκατ. ευρώ περίπου.

Στο επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν 7 καινούργιες στάσεις σε διάφορα σημεία του δήμου.

Κατασκευή 2 οστεοφυλάκιων.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Βρεφονηπιακός σταθμός στα Λαγυνά. Ειδικό σχολειό ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΔΗΣ. Τοποθέτηση 5 ραμπών ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες. Λειτουργία γραφείου ΕΦΚΑ στη πόλη του Λαγκαδά μετά από χρόνια. Πρότυπη παιδική χαρά στο ΜΠΙΛΛΕΙΟ και 42 νέες ή ανακατασκευασμένες παιδικές χαρές σε κοινότητες του δήμου.

ΛΟΥΤΡΑ. Δεν θα μιλούσαμε σήμερα  για Λουτρά Λαγκαδά αν ο Ταχματζίδης δεν κατέβαλε τεράστια προσπάθεια με μηδενικό κόστος για την επιχ/ση, ώστε να αποκτήσουν επιτέλους μετά 5 ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ περίπου άδεια λειτουργίας. Να μην ξεχνούν μερικοί ότι με την ανάληψη των καθηκόντων μας από τα πρώτα έγγραφα που λάβαμε ήταν η ΣΦΡΑΓΙΣΗ των Λουτρών.

Κάποιοι μιλούν για τα χρέη των Λουτρών. Εμείς όχι μόνο δεν δημιουργήσαμε χρέη αλλά αποπληρώσαμε και υποχρεώσεις από το παρελθόν (113 χιλ. ευρώ στη ΔΟΥ και 70 χιλ. ΕΦΚΑ, καθώς και προμηθευτές και δικαστές αποφάσεις), με την επιχείρηση κλειστή λόγω πανδημίας για ένα σχεδόν χρόνο και υπολειτουργίας της στη συνέχεια λόγω των περιοριστικών μέτρων.

ΔΗΚΕΛ. 21 άτομα προσωπικό για έργο που θα μπορούσε να γίνει με πολύ λιγότερους. Είναι γνωστό ότι δεν υπήρχαν καρέκλες για να καθίσουν οι υπάλληλοι. Μετακινήσαμε σε άλλες υπηρεσίες 12 και θα μετακινούσαμε και άλλους αν δεν υπήρχαν περιορισμοί της νομοθεσίας. ΧΡΕΗ όταν αναλάβαμε 550 χιλ. ευρώ και 4 μήνες απλήρωτοι οι υπάλληλοι. Σήμερα το χρέος είναι ΜΗΔΕΝ και υπάρχει ένα μικρό αποθεματικό. Οι υπάλληλοι πληρώνονται κανονικά όπως θα έπρεπε βέβαια. Αυτοί που δημιούργησαν τα χρέη και τη χρησιμοποίησαν ως παραμάγαζο έχουν ονοματεπώνυμο και είναι πάλι υποψήφιοι. Είναι αυτοί που θα φέρουν την ανάπτυξη. Άλλωστε τις λαγάνες που άφησαν απλήρωτες, τις πληρώσαμε πριν λίγους μήνες.

ΜΠΙΛΛΕΙΟ. Πρώτο σε προτεραιότητα μαζί με την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του Λαγκαδά στο πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ. Μερικοί επιχειρούν να καταλογίσουν σε έμενα τη μη λειτουργία του, λες και το έργο έγινε χθες. Τόσοι και τόσοι Δήμαρχοι πέρασαν από την κατασκευή του. Εγώ (ο μη Λαγκαδιανός για κάποιους), έδωσα προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του έργου αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του.

ΥΚΠΑΑΠ. Αναλάβαμε χρέη 450.000 ευρω και απλήρωτους υπάλληλους για 4 μήνες. Σήμερα το χρέος είναι περίπου 40.000 και οι υπάλληλοι πληρώνονται κανονικά από τον πρώτο χρόνο. Αυτοί που ευθύνονται για τα χρέη είναι και πάλι υποψήφιοι.

ΔΕΥΑΛ. Το μαύρο πρόβατο του Δήμου. Επί συνόλου 23.000 περίπου καταναλωτών, ενημερωμένες καρτέλες μόνο 4,5 χιλ., οι υπόλοιπες μόνο ονοματεπώνυμο, ούτε πατρώνυμο ούτε ΑΦΜ. Σήμερα 22.000 καταναλωτές με πλήρηστοιχειά. ΠΡΟΣΛΗΨΗ 7 υπαλλήλων ΟΔΗΓΩΝ ενώ η επιχείρηση είχε ήδη 5 (σύνολο 12) για να οδηγούν ΕΝΑ αυτοκίνητο, αλλά ΚΑΝΕΝΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ή ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ, ειδικότητες απαραίτητες για την επιχ/ση. Τα συμπεράσματα δικά σας. Οι υπεύθυνοι είναι και πάλι υποψήφιοι και θα φέρουν την ανάπτυξη.

Ο ΚΑΚΟΣ Ταχματζίδης προχώρησε στην αύξηση της τιμής του νερού αν και στην προηγούμενη διοίκηση ζητήθηκε δυο φορές από την επιχ/ση, λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας (υπολογίστηκε όμως το πολιτικό κόστος) και της πολύ χαμηλής τιμής του νερού. Αναγνωρίζω ότι το τέλος όμβριων ήταν ένα άστοχο τέλος. Το υψηλό κόστος λειτουργιάς όμως λόγω των συχνών βλαβών του δικτύου και ιδιαίτερα της πόλης του Λαγκαδά μας υποχρέωσε να πάρουμε την  επώδυνη απόφαση. Αυτοί που υπόσχονται ότι θα μειώσουν την τιμή του νερού, εύχομαι να το πραγματοποιήσουν.

Ακούω υποψηφίους να υπόσχονται την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Λαγκαδά. Φαίνεται ότι ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ότι υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη από τη διοίκηση Ταχματζίδη και το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ.

Επιπλέον από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΛ πληρώθηκαν 3 εκατ. ευρώ περίπου για την εξόφληση παλαιών χρεών, προμηθευτών και δικαστικών αποφάσεων μέχρι τον Ιούλιο 2023, ενώ πετύχαμε την αποπληρωμή της ΔΕΗ ύψους 4,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Κλείνοντας θα πω ότι η δική μας διοίκηση είχε ένα άχαρο ρόλο, γιατί σε κάθε βήμα, μας κυνηγούσε το παρελθόν. Λειτουργήσαμε με το υστέρημα και όχι με το περίσσευμα και για δυο χρόνια με πανδημία, κατά τη διάρκεια της οποίας, υπολειτουργούσαν τα πάντα…

Εμείς ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ να έχουμε τα 3 εκατ. ευρώ ετησίως από το ΦΟΔΣΑ για να τα διαθέσουμε σε έργα, κάτι που είχαν οι προηγούμενες διοικήσεις.

Αποφάσισα να μην είμαι και πάλι υποψήφιος για το Δήμο για προσωπικούς λόγους. Aλλωστε δεν θα μπορούσα να σταθώ εμπόδιο στην ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και ΑΝΑΠΤΥΞΗ του ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΑΚΡΙΤΑ ΚΑΠΟΙΟΙ και οι όποιοι ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ και είναι γνωστοί για το μηδενικό τους έργο.

ΕΓΩ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΩ.

Η ενασχόληση μου με τα κοινά δεν είχε στόχο την καρέκλα, αλλά την προσφορά. Δεν απέκτησα ονοματεπώνυμο ως Δήμαρχος, γιατί το είχα πολύ πριν.

Εύχομαι η επομένη διοίκηση να πετύχει πολλά περισσότερα, γιατί πραγματικά θα ξεκινήσει από άλλη βάση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium