Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/5/2024 09:22:57Επισκέπτες Online: 552


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Τρία χρόνια  λοιπόν...
13-11-2023
Τρία χρόνια λοιπόν...
 

Ναι, πέρασαν κι όλας τρία χρόνια από την εκδημία  του μητροπολίτη μας Ιωάννη, που το άγγελμα της κοιμήσεώς του έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην επαρχία μας. Ο Θεός μας τον έστειλε, ο Θεός μας τον πήρε. Ηχούν ακόμα στ’ αυτιά μας τα λόγια του αρχιεπισκόπου Αθηνών την ημέρα της χειροτονίας του: «Από σήμερα δεν θα λέγεσαι π. Ιωάννης Τασσιάς, αλλά ο Λαγκαδά Ιωάννης». Και κράτησε μέσα στην καρδιά του αυτό το λόγο και είδε την επαρχία μας σαν τον δικό του τόπο, σαν την δική του πατρίδα. Είχα την χαρά και την ευλογία να γνωρίζω το π. Ιωάννη από τα φοιτητικά μας χρόνια, τόσο στην Ε. Παιδαγωγική Ακαδημία, όσο και στη Θεολογική Σχολή. Δυναμικός, ξεχωριστός, δραστήριος ως πρόεδρος του συλλόγου των φοιτητών της Ακαδημίας, κλασικός και πρόθυμος ομιλητής σε όλες τις εκδηλώσεις της Σχολής. Αποφοιτήσαμε μαζί και την ίδια ημέρα ορκιστήκαμε ως πτυχιούχοι της Θεολογικής Σχολής. Από λαϊκός ακόμα, έδειχνε τον ζήλο του στα θεολογικά γράμματα και τα εκκλησιαστικά ζητήματα. Λίγο πριν την αποφοίτησή μας χειροτονήθηκε διάκονος και υπηρέτησε σε μεγάλους ναούς της Θεσσαλονίκης όπου ξεδίπλωσε τα προσόντα του και ανέπτυξε τη δραστηριότητά του κυρίως σε τομείς κοινωνικής προσφοράς, τόσο στην ενορία όσο και στην ΚΑΤΑΦΥΓΗ του Αγίου Δημητρίου, με προσφορά φροντιστηρίων σε μαθητές, μαθήματα αγιογραφίας, μαθήματα βυζαντινής Μουσικής. Ως Ηγούμενος στην Μονή της Αγίας Θεοδώρας, ανέδειξε τη Μονή σε Κέντρο Αγιολογικών Μελετών, με μαθήματα παλαιογραφίας και σειρά σεμιναρίων. Ως πρωτοσύγκελος στη Θεσσαλονίκη είχε την ευθύνη της διοικήσεως, με τις ευλογίες του γέροντά του μακαριστού μητροπολίτη Παντελεήμονος Χρυσοφάκη. Και μετά… Μητροπολίτης Λαγκαδά!!! Πήρε μέρος στο σχέδιο της πρόνοιας του Θεού για τον τόπο μας.

Δέκα χρόνια γεμάτα δράση. Λειτουργικές εμπειρίες, αγιολογικές ημερίδες, επιστημονικά συνέδρια, επιμορφωτικές ανάσες για τον κλήρο μας, κοινωνικά φροντιστήρια, κοινωνικό παντοπωλείο, συσσίτιο απόρων, αναστήλωση 12 μεταβυζαντινών ναών που κατέστησαν επισκέψιμα μνημεία, δημιουργία εκκλησιαστικού μουσείου στο Λαγκαδά και τον Σωχό, ανακατασκευή του επισκοπείου με νέα λογική, αξιοποίηση του παλιού επισκοπείου της Λητής, κατασκηνωτικό Κέντρο Νεολαίας στο Σωχό, Λαογραφικό μουσείο στο Λαγκαδά, Πολυδύναμο Κέντρο ΑΓΙΑ ΚΥΡΑΝΝΑ στο Λαγκαδά, σύνδεση με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για μεταπτυχιακές σπουδές των κληρικών μας, διασύνδεση με τουριστικές επιχειρήσεις για τον Θρησκευτικό τουρισμό στην επαρχία μας, φεστιβάλ νεολαίας, προβολή των νεομαρτύρων της επαρχίας μας και τιμητικές εκδηλώσεις κατ΄ έτος στη μνήμη τους.

Μια δεκαετία, γόνιμη και πλούσια σε δράση και έργα, που άφησε πίσω του ως ιερή παρακαταθήκη για όλους μας. Τρία χρόνια μετά και η μνήμη του ακόμα θερμαίνει τις καρδιές όσων τον γνώρισαν και τον έζησαν, όσων γνώρισαν την φιλανθρωπία του, όσων τον χάρηκαν ως λειτουργό μπροστά στο θυσιαστήριο να ψάλλει με όλη του την ψυχή τα μεγαλεία του Θεού. Το καντήλι στον τάφο του παραμένει πάντα αναμμένο από την αγάπη των πνευματικών του παιδιών και μια αγκαλιά λουλούδια πάντα θα στολίζει την εικόνα του, «εις μνημόσυνον αιώνιον»!!!

Να μας θυμάσαι Δεσπότη και Πατέρα μας και να μας μνημονεύεις στις ουράνιες λειτουργίες, όπως και εμείς θα σε μνημονεύουμε «υπέρ πάντων των υπέρ ημών γεγενημένων»!

Τρύφων Τσομπάνης

Αν.Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium