Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/6/2024 20:53:13Επισκέπτες Online: 785


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΦοΔΣΑ: Στα μέσα Ιανουαρίου η εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ για τη μονάδα απορριμμάτων στη Μαυροράχη
14-11-2023
ΦοΔΣΑ: Στα μέσα Ιανουαρίου η εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ για τη μονάδα απορριμμάτων στη Μαυροράχη
 

Οι προσφυγές δυο εταιρειών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων μπλοκάρει την κατασκευή της μεγαλύτερης Μονάδας στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο ο ΦΟΔΣΑ θα αναμένει την απόφαση της δικαιοσύνης

Επί ποδός βρίσκεται η διοίκηση και το νομικό επιτελείο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας μετά το «φρένο» που έβαλαν οι προσφυγές στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, δυο εκ των πέντε εταιρειών που συμμετείχαν στη β΄ φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) που χωροθετείται στη Μαυροράχη του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Ο ΦοΔΣΑ απάντησε ήδη με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία θα εκδικαστεί στα μέσα Ιανουαρίου 2024, προκειμένου στη συνέχεια, με βάση και την απόφαση, να γίνει γνωστό πως θα προχωρήσει το μεγάλο έργο για την ορθή διαχείριση στερεών αποβλήτων εννιά δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.

Κληθείς να απαντήσει στο makthes.gr για το πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα, μετά το μπλοκάρισμα της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, που θα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης τόνισε ότι «εμείς προσφύγαμε ως οφείλαμε στο ΣτΕ για την ακύρωση των αποφάσεων της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ). Από κει και πέρα περιμένουμε την απόφαση της δικαιοσύνης στα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου, καθώς πήραμε ήδη ημερομηνία εκδίκασης της προσφυγής μας, και θα τη σεβαστούμε απολύτως».

«Δεν κάνουμε πολιτική με βάση το συμφέρον των εταιρειών»

Ο κ. Γεράνης παραδέχθηκε πως αυτή η εξέλιξη αναμένεται να συμβάλει σε μια νέα καθυστέρηση του έργου, ωστόσο όπως είπε, σε αυτή τη φάση «περιμένουμε γιατί θα πρέπει πρώτα να αποφανθεί η δικαιοσύνη». Εξάλλου, πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν ήταν εφικτό να μιλήσει κανείς με ακριβείς ημερομηνίες, καθώς ο διαγωνισμός ήταν σε εξέλιξη και τώρα «παγώνει» αναγκαστικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι προσφυγές των ομίλων Μυτιληναίος και Άκτωρ έγιναν δεκτές από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), για λόγους στρέβλωσης του ανταγωνισμού και αθέμιτου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η β' φάση του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου (είχε επικρατήσει η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΤΙΤΑΝ), καθώς και να παγώσει η έναρξη του έργου που προγραμματιζόταν στο τέλος 2023-αρχές 2024 μέσω ΣΔΙΤ.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ αναφέρθηκε και στις δύο αιτιάσεις, η μία ότι το ποσό του συνολικού προϋπολογισμού δεν είναι επαρκές και η άλλη ότι, επειδή ο ΦΟΔΣΑ αναθέτει την ευθύνη της διαχείρισης και διάθεσης του δευτερογενούς -απορριμματογενούς καυσίμου (όπως και όλων των δευτερογενώς παραγόμενων προϊόντων) στον ανάδοχο, ευνοείται ένα εκ των σχημάτων στο οποίο μετέχει μια τσιμεντοβιομηχανία.

«Ο διαγωνισμός ήταν ανοιχτός σε ενδιαφερόμενα σχήματα. Αναγκαστήκαμε όμως να προσφύγουμε γιατί δεν προκηρύσσουμε διαγωνισμούς για να ικανοποιήσουμε μερίδα εταιρειών, ούτε κάνουμε πολιτική με βάση το συμφέρον των εταιρειών. Δουλεύουμε με βάση το δημόσιο συμφέρον, αυτό που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, αλλά και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος» υπογράμμισε ο κ. Γεράνης.

Tι ζητά ο ΦΟΔΣΑ με την προσφυγή στο ΣτΕ

Την προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση των αποφάσεων της Αρχής (ΕΑΑΔΗΣΥ) αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας που προκήρυξε τον διαγωνισμό.

Η θέση του επί της ακυρώσεως είναι ότι:

*Ο προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή, είναι επαρκέστατος και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός, ότι οι 3 από τους 5 διαγωνιζόμενους δεν τον προσέβαλαν.

*Ότι επιβάλλεται για λόγους προστασίας του Περιβάλλοντος, αλλά και τεχνικοοικονομικά, ο ανάδοχος που θα αναδειχθεί, να αναλάβει την διαχείριση και την εκμετάλλευση όλων των δευτερογενών αποβλήτων, δυνατότητα που προβλέπετο ήδη στην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας (Α΄ Φάση του Διαγωνισμού, Μάιος 2021), στο Τεύχος Πρόσκλησης Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, προτού καθορισθούν τα σχήματα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Ο ΦΟΔΣΑ ξεκαθαρίζει επίσης ότι ο διαγωνισμός διεξάγεται με απόλυτη διαφάνεια, αμεροληψία και με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια.

 www.makthes.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium