Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 13:35:19



















Επισκέπτες Online: 1135


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ "ΚΑΡΦΩΝΟΥΝ" ΤΟΝ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ
01-06-2010
ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ "ΚΑΡΦΩΝΟΥΝ" ΤΟΝ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ


Εκθεση- κόλαφος για τη διοίκηση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, που ερεύνησαν τις πράξεις και παραλείψεις της διοίκησης του Παναγιώτη Ψωμιάδη σε ό,τι αφορά τη λίμνη Κορώνεια. Οι κυριότερες κατηγορίες των ελεγκτών αφορούν την «αναίτια καθυστέρηση καταλογισμού προστίμων» και τη «μείωση επιβληθέντων προστίμων».

Η έκθεση είχε ως αντικείμενο τις διαδικασίες ελέγχου των βιομηχανικών και βιοτεχνικών λυμάτων των παρακείμενων στη λίμνη Κορώνεια εγκαταστάσεων, τις διαδικασίες επιβολής διοικητικών κυρώσεων στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των οποίων οι ρυπογόνες ουσίες των λυμάτων τους είναι εκτός επιτρεπτών ορίων και τη νομιμότητα των σχετικών διοικητικών πράξεων και ενεργειών. Ελέγχθηκαν τρεις υπηρεσίες της νομαρχίας (Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Υγείας).

Η νομαρχία, σύμφωνα με τους ελεγκτές, καθυστερούσε αναίτια τον καταλογισμό προστίμων που είχαν επιβάλει οι ελεγκτές σε 17 βιομηχανίες, βιοτεχνίες και κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή της Κορώνειας, μείωνε τα επιβληθέντα πρόστιμα κατά 30% και μεταξύ 2004 - 2008 δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις στις ρυπαίνουσες επιχειρήσεις. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ΥΠΕΧΩΔΕ επέβαλαν σχεδόν άμεσα πρόστιμα ύψους 450.000 ευρώ σε πέντε επιχειρήσεις. Η νομαρχία όμως για συνολικά πρόστιμα 282.650 ευρώ που της εισηγήθηκαν οι ελεγκτές σε 17 επιχειρήσεις καθυστέρησε πάνω από ένα χρόνο, ενώ τα μείωσε και κατά 30%.

Οι επιθεωρητές καταλογίζουν στη διοίκηση της νομαρχίας τη μη συγκρότηση κλιμακίων ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος, 18μηνη καθυστέρηση στη συγκρότηση κλιμακίων από υπαλλήλους των αρμόδιων διευθύνσεων και πλημμελή άσκηση καθηκόντων των υπηρεσιών.

Συμπεράσματα

Στα συμπεράσματά τους οι ελεγκτές αναφέρουν:

1. Για τις κτηνοτροφικές μονάδες: συνεχείς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από τη νομαρχία, μη επιβολή προβλεπόμενων κυρώσεων, αναίτιες παρατάσεις και άδειες λειτουργίας χωρίς περιβαλλοντικούς όρους.

2. Βιομηχανίες - βιοτεχνίες: δεν υπήρξε συστηματικός έλεγχος των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα πολλές να λειτουργούν χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις. Δεν επιβάλλονταν οι διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο, απόφαση προσωρινής ή οριστικής παύσης λειτουργίας). Η διαδικασία επιβολής κυρώσεων ξεκίνησε μετά τον έλεγχο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Πλημμελείς έλεγχοι στα λύματα, μη επιβολή αντίστοιχων προστίμων και μειώσεις προστίμων.

3. Πρόστιμα: σημαντική καθυστέρηση (14 - 16 μήνες) στην επιβολή των προστίμων, τα οποία εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος. «Ο νομάρχης προέβη αυθαιρέτως, χωρίς καμιά ειδική αιτιολόγηση και παρά την ύπαρξη διαφορετικής άποψης των εισηγούμενων οργάνων, σε μείωση του προστίμου σε δέκα από τις 17 επιχειρήσεις (τέσσερις κτηνοτροφικές και έξι βιομηχανικές) κατά 24.660 ευρώ».

«Στο καρφί»

Οι ελεγκτές σημειώνουν ότι «οι υπηρεσίες της νομαρχίας εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, τουλάχιστον μέχρι το 2008, μην προβαίνοντας σε εκτεταμένους ελέγχους και μην επιβάλλοντας τα αντιστοίχως προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα (πρόστιμα κ.λπ.). Ο νομάρχης δε συγκρότησε τα προβλεπόμενα Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος. Προέβη στην έναρξη (Απρίλιος 2008) υλοποίησης των αρμοδιοτήτων του, όπως αυτές προβλέπονταν στα πλαίσια της σχετικής Προγραμματικής Σύμβαση με καθυστέρηση 18 μηνών. Μείωσε αναιτιολόγητα κατά 30% το ύψος του προστίμου που εισηγήθηκαν μετά από ελέγχους οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος (στο 60% περίπου του συνόλου των επιχειρήσεων για τις οποίες είχε αρμοδιότητα επιβολής προστίμου), ενώ επέβαλε τα ως άνω πρόστιμα με καθυστέρηση 14 έως 16 μηνών».

Η έκθεση καταλήγει σε προτάσεις των επιθεωρητών, όμως είναι χαρακτηριστική η τελευταία πρόταση των συμπερασμάτων: «Τα ανωτέρω οδηγούν στην εκτίμηση ότι, εάν -πέρα των τυχών επιπλέον ενεργειών- επιδεικνυόταν η αντίστοιχη, της απαιτούμενης προστασίας της περιοχής, επιμέλεια από τους αρμόδιους φορείς, οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις της λίμνης δε θα ήταν στα σημερινά επίπεδα».

Οικολόγοι

«Οι ευθύνες της νομαρχίας είναι εμφανείς στο έγκλημα που συντελέστηκε στην Κορώνεια. Οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η ΕΕ για τη συνέχιση της χρηματοδότησης δεν εκπληρώθηκαν. Ο κ. Ψωμιάδης θα παραδώσει τη λίμνη σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που την παρέλαβε», τόνισε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Ο νομάρχης

Ο κ. Ψωμιάδης επισήμανε στον «Α» τα εξής: «Κι εγώ μόλις ενημερώθηκα για το πόρισμα. Από τα 19 εργοστάσια, έμειναν στην περιοχή της Κορώνειας πλέον μόνον τα πέντε. Τα άλλα τα κλείσαμε και επιβάλαμε βαρύτατα πρόστιμα. Η διοίκηση της νομαρχίας λειτούργησε νόμιμα σε όλα τα επίπεδα. Εδωσα το πόρισμα στις υπηρεσίες μας για να το μελετήσουν. Δεσμευτήκαμε ότι θα γεμίσουμε νερό τη λίμνη και θα τη σώσουμε. Ηδη με νερό γέμισε. Τα έργα του σχεδίου σωτηρίας συνεχίζονται και μόλις ξεμπλοκάρουν και αυτά που είναι σταματημένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα τα ολοκληρώσουμε και η λίμνη θα αναγεννηθεί. Ας νοιάζονταν και άλλοι όσο εμείς για την Κορώνεια».

Του Τάσου Τασιούλα, από την εφημερίδα Αγγελιοφόρος, 1/6/2010



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium