Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/2/2024 15:36:47

Επισκέπτες Online: 669


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Τα νέα σχήματα διοίκησης σε 13 δήμους της Θεσσαλονίκης και τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν
28-11-2023
Τα νέα σχήματα διοίκησης σε 13 δήμους της Θεσσαλονίκης και τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν
 

Οι δήμαρχοι, παλιοί και νέοι, μετρούν αντίστροφα για τη νέα θητεία, ενώ καταρτίζουν λίστα με τα στελέχη στα οποία θα αναθέσουν χαρτοφυλάκια

Με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μοιάζει για νεοκλεγέντες και επανεκλεγέντες δημάρχους, κυρίως όμως για τους πρώτους, η διαδικασία επιλογής των προσώπων που θα αναλάβουν κρίσιμα χαρτοφυλάκια και θέσεις ευθύνης από τις αρχές Ιανουαρίου, οπότε αρχίζει η θητεία των νέων δημοτικών αρχών.

Το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο για τους νέους δημάρχους (πλην της Θεσσαλονίκης) Καλαμαριάς, Θερμαϊκού, Παύλου Μελά, Κορδελιού-Ευόσμου, Λαγκαδά και Δέλτα, καθώς καλούνται να κρατήσουν ισορροπίες μεταξύ των στελεχών τους που εκλέγονται για πρώτη φορά και παράλληλα να αξιοποιήσουν παλιά στελέχη που έχουν διαδρομή στην αυτοδιοίκηση και, θεωρητικά, έχουν τα προσόντα να αναλάβουν κρίσιμα πόστα.

Επιπλέον, για τους νέους -δεδομένης και της έλλειψης εμπειρίας- η κατάργηση των νομικών προσώπων στους δήμους θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και θα πρέπει να βρουν τρόπο να βάλουν σε τάξη τις υπηρεσίες και το προσωπικό που θα μεταφερθεί στους δήμους. Παράλληλα, θα πρέπει να υπολογίσουν και τα πρόσωπα που παύονται από τη θέση του προέδρου των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και τα οποία προφανώς θα διεκδικήσουν χαρτοφυλάκιο αντιδημάρχου.

Και για τους παλιούς δημάρχους, από την άλλη, η σύνθεση των νέων διοικήσεων δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση, καθώς σχεδόν σε όλους τους δήμους αυξάνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων, έμμισθων και άμισθων, που σημαίνει πως κάποια πρόσωπα που στο παρελθόν έμειναν στον… πάγκο και πλέον έχουν εκλεγεί με καλή σειρά, θα διεκδικήσουν μία θέση ευθύνης.

Δήμος Καλαμαριάς

Στο δήμο Καλαμαριάς νέα δήμαρχος από την 1η Ιανουαρίου θα είναι η Χρύσα Αράπογλου η οποία εξελέγη στο δεύτερο γύρο με ποσοστό 57,92%, εκλέγοντας 21 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 35. 

Την περίοδο αυτή η κ. Αράπογλου ενημερώνεται για την κατάσταση η οποία επικρατεί στο δήμο και παράλληλα προετοιμάζει και το σχήμα με το οποίο πρόκειται να διοικήσει. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι έξι αντιδήμαρχοι συν ένας άμισθος, συν ένας ακόμη, θέση η οποία θα θεσπιστεί σε αντικατάσταση του Νομικού Προσώπου που καταργείται. 

Όπως δηλώνει στη «ΜτΚ» η νεοεκλεγείσα δήμαρχος «η στελέχωση της νέας διοίκησης θα γίνει στη βάση κάποιων κριτηρίων όπως η προτίμηση των εκλογέων στα πρόσωπα τα οποία εξελέγησαν στο δημοτικό συμβούλιο, η δυνατότητα ανταπόκρισης στο αντικείμενο το οποίο θα κληθούν να υπηρετήσουν κ.ά. Θα αξιοποιηθούν ασφαλώς πρόσωπα τα οποία έχουν γνώση του δήμου, αλλά και αρκετοί νέοι που εκλέγονται για πρώτη φορά. 

Επίσης, εξυπακούεται ότι στη διάρκεια της πενταετίας θα γίνουν αλλαγές στο σχήμα διοίκησης ώστε να αξιοποιηθούν και άλλα στελέχη». Ερωτηθείσα για τα πρόσωπα που θα ορίσει για αντιδημάρχους η κ. Αράπογλου είπε πως δεν έχει καταλήξει ακόμη, με μόνη εξαίρεση τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου για την οποία θα προτείνει τον πρώτο σε ψήφους δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Τελίδη, ο οποίος είχε διατελέσει και παλαιότερα στο ίδιο αξίωμα.

Σε συζητήσεις που γίνονται πάντως στους πολιτικούς κύκλους της Καλαμαριάς σχετικά με το νέο σχήμα διοίκησης του δήμου ακούγονται ονόματα όπως του Θανάση Γιαννακού, ο οποίος ήταν αντιδήμαρχος του Γιάννη Δαρδαμανέλη αλλά παραιτήθηκε και αποχώρησε από την παράταξη και εν συνεχεία εξελέγη με τον συνδυασμό της κ. Αράπογλου. Ονόματα που συζητούνται είναι επίσης της Χρηστίνας Φοροπούλου, της Ολυμπίας Αντωνούδη, του Ζαχαρία Κώστα, της Ελπίδας Καλπίδου, της Ρίτσας Κιφωνίδου, της Μαίρης Τσιραμπίδου κ.ά. 

Η κ. Αράπογλου θα πρέπει να επιλέξει και το πρόσωπο το οποίο θα αντικαταστήσει την Ελένη Φύκα στη θέση του γενικού γραμματέα του δήμου.

Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη

Στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη επανεξελέγη δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης λαμβάνοντας 60,67%, εκλέγοντας 22 δημοτικούς συμβούλους στο 35μελές δημοτικό συμβούλιο. 

Ο δήμος διαθέτει έξι έμμισθους αντιδημάρχους και δύο άμισθους, ενώ από τη νέα χρονιά θα προστεθούν άλλοι δύο σε αντικατάσταση των Νομικών Προσώπων που καταργούνται με βάση το νέο νόμο. Όπως δήλωσε στη «ΜτΚ» ο κ. Καϊτεζίδης «τα ονόματα των αντιδημάρχων τα ανακοινώνω πάντοτε στις αρχές Γενάρη. 

Επίσης και σε αυτή τη θητεία θα ακολουθήσω την τακτική των συχνών εναλλαγών ώστε να αναλάβουν θέση ευθύνης όσοι μπορούν και θέλουν να προσφέρουν. Δόγμα μου είναι ότι η δημοτική ομάδα είναι σαν ομάδα σκυταλοδρομίας, ο καθένας και η καθεμία θα πρέπει να είναι έτοιμοι να παραλάβουν τη σκυτάλη από τον προηγούμενο, αλλά και να την παραδώσουν στον επόμενο». 

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη στα κριτήρια για την επιλογή των αντιδημάρχων δεν είναι ούτε η σειρά εκλογής τους στο δημοτικό συμβούλιο, ούτε η χωρική κατανομή. «Μετρούν η καλή συνεργασία με τον δήμαρχο αλλά και η καλή συνεργασία και επικοινωνία με τους πολίτες».

Ο κ. Καϊτεζίδης αναφέρει ότι θα συνεχίσει να διατηρεί δύο αντιδημαρχίες για την Καθαριότητα, μία για τις περιοχές Πυλαίας, Πανοράματος και μία δεύτερη για Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι και Φίλυρο. Επίσης, συνεχίζει με γενικό γραμματέα τον Γιώργο Ταχματζίδη.

Δήμος Θέρμης

Στο δήμο Θέρμης δήμαρχος επανεξελέγη από την πρώτη Κυριακή ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος με ποσοστό 70,82%, εκλέγοντας 25 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 35. Ο δήμος διαθέτει οκτώ αντιδημαρχίες οι οποίες ενδέχεται να αυξηθούν κατά μία στην περίπτωση που καταργηθεί το Νομικό Πρόσωπο, αν και ο δήμος έχει ζητήσει τη διατήρησή του. 

Κατά την πάγια τακτική του ο δήμαρχος ανακοινώνει τα ονόματα των νέων αντιδημάρχων στις αρχές Ιανουαρίου, μετά τις δημαιρεσίες. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι σκοπεύει να επιφέρει αλλαγές στο αντικείμενο κάποιων αντιδημαρχιών προκειμένου να υπάρχει προσαρμογή στις νέες συνθήκες, περιβαλλοντικές, κοινωνικές κ.ο.κ.

Δήμος Δέλτα

Στο δήμο Δέλτα δήμαρχος εξελέγη τη δεύτερη Κυριακή η Γερακίνα Μπισμπινά με ποσοστό 50,19%, εξασφαλίζοντας 17 έδρες σε σύνολο 29 μελών του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η δήμαρχος έχει κλειδώσει στο 90% τη λίστα με τα ονόματα, ενώ μένει να καταλήξει τις επόμενες μέρες στο πρόσωπο για τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών πρόκειται να αναλάβει ο Θωμάς Μουρμούρας, από την Δ.Ε Χαλάστρας, των Τεχνικών Υπηρεσιών ο Δημήτρης Καμανάς, της Καθαριότητας ο Θανάσης Παππάς, στελέχη που έχουν εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, καθώς είχαν διατελέσει αντιδήμαρχοι κατά το παρελθόν (επί δημαρχίας Μ. Φωτόπουλου και Γ. Γλώσσση), ενώ στην Κοινωνική Πολιτική αναμένεται να τοποθετηθεί η Σοφία Μαυρίδου από τη Δ.Ε Σίνδου. 

Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας πρόκειται να αναλάβει ο Κωνσταντίνος Βαρβίτης από τη Δ.Ε Αξιού, ενώ σε θέσεις ευθύνης ακούγεται ότι θα τοποθετηθούν και οι Φώτης Κιουτσιούκης και Δημήτρης Χαλκίδης από τη Δ.Ε. Καλοχωρίου. Στη θέση του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) θα παραμείνει ο Σπύρος Σταματάκης, ενώ τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται να καλύψει ένα από τα πρόσωπα που βρίσκονται στο τιμόνι των Νομικών Προσώπων του δήμου και τα οποία καταργούνται.

Δήμος Θερμαϊκού

Στο δήμο Θερμαϊκού δήμαρχος εξελέγη τη δεύτερη Κυριακή ο Θεόδωρος Τζέκος με ποσοστό 63,36%, εκλέγοντας 17 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 29. Σε δήλωσή του στη «ΜτΚ» ο κ. Τζέκος αναφέρει ότι «με ‘οδηγό’ μου την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι πολίτες και τηρώντας τις υποσχέσεις που είχα δώσει προεκλογικά, βαδίζω με πρόγραμμα στην επόμενη ημέρα του δήμου Θερμαϊκού. 

Από την πρώτη στιγμή έκανα λόγο για ένα νέο μοντέλο διοίκησης, το οποίο θα είναι πιο αποτελεσματικό αλλά κυρίως πιο άμεσο για τους κατοίκους του δήμου. Στόχος μας τα καθημερινά προβλήματα που ανακύπτουν στις δημοτικές ενότητες να μην χάνονται στους ‘διαδρόμους’ των διαφόρων δημοτικών υπηρεσιών αλλά να επιλύονται άμεσα. Το παλαιό συγκεντρωτικό σύστημα, όπου όλα και όλοι αναφέρονται στην έδρα του δήμου, δεν είναι αποτελεσματικό. 

Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε το θεσμό των τοπικών αντιδημάρχων, οι οποίοι θα έχουν υπό την ευθύνη τους συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και κυρίως άμεσα προβλήματα, που θα ανακύπτουν στις περιοχές της αρμοδιότητάς τους, όπως για παράδειγμα ζητήματα πρασίνου, καθημερινότητας ή καθαριότητας. 

Οι τοπικοί αντιδήμαρχοι είναι τρεις και καλύπτουν τις δημοτικές ενότητες Θερμαϊκού, Επανομής και Μηχανιώνας. Ικανά στελέχη του συνδυασμού, άνθρωποι με βαθιά γνώση των συγκεκριμένων περιοχών και των αναγκών τους».

Στο πλαίσιο αυτό ο Γιώργος Χαρμάνας, νεοεκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και συνταξιούχος αστυνομικός, θα είναι αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής της δημοτικής Ενότητας Θερμαϊκού. Ο Στέλιος Κασσάρας, νεοεκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και Συνταγματάρχης εν αποστρατεία, αναλαμβάνει αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής της δημοτικής Ενότητας Επανομής. Ο Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτης, νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος και ελεύθερος επαγγελματίας με δραστηριότητα στον κλάδο της εστίασης, αναλαμβάνει αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής της δημοτικής Ενότητας Μηχανιώνας.

Οι υπόλοιπες αντιδημαρχίες θα έχουν την βάση τους στην έδρα του δήμου και «απαλλαγμένες» από τα απλά ζητήματα καθημερινότητας θα μπορούν να επικεντρωθούν σε άλλα εξίσου σοβαρά ζητήματα. 

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, που είναι δημοτικός σύμβουλος και Μηχανολόγος-Μηχανικός και ο Φώτης Μπαξεβάνης, νεοεκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και Πολιτικός Μηχανικός MSc, αναλαμβάνουν την Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών, Ακίνητης Περιουσίας, Πολιτικής Προστασίας και την Αντιδημαρχία Πολεοδομίας, Προγραμματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αντίστοιχα. 

Ο Δημήτρης Γρουσουζάκος, νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος και απόστρατος Ταξίαρχος του Στρατού Ξηράς, θα αναλάβει την αντιδημαρχία Οικονομικών, Διοικητικών και ΚΕΠ. Η Μορφούλα Καραγιάννη, που είναι δημοτικός σύμβουλος και συνταξιούχος εκπαιδευτικός, θα έχει τα «ηνία» της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας και ο Γιώργος Σαλπιγγίδης, νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος και απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, θα είναι ο νέος αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού.

Αμπελόκηποι - Μενεμένη

Σε συνεχές ανακάτεμα της τράπουλας προχωρά αυτό το διάστημα ο επανεκλεγείς -και μάλιστα με συντριπτικά ποσοστά- δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου, σε μία προσπάθεια να καταλήξει στα πρόσωπα της νέας του διοίκησης. Μεταξύ των 29 δημοτικών συμβούλων της παράταξης καλείται να επιλέξει 10 στελέχη για τις ισάριθμες θέσεις ευθύνης -εκ των οποίων οι οκτώ είναι έμμισθες και οι δύο άμισθες.

Ο κ. Κυρίζογλου δηλώνει ότι σε αυτή τη φάση δεν έχει «κλειδώσει» τα ονόματα του νέου σχήματος και ότι η λίστα του δεν είναι συμπληρωμένη, αλλά αυτό θα γίνει σε κάθε περίπτωση ως τις 16 Δεκεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου. Δηλώνει δε ότι θα σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα και την εκλογή πολλών και ικανών στελεχών -11 εκ των οποίων είναι καινούρια πρόσωπα. «Κατά τη διάρκεια της θητείας θα αξιοποιηθούν όλοι, γιατί πρέπει να δοκιμαστούν», σχολίασε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το μόνο πρόσωπο το οποίο δεν φαίνεται να μετακινείται είναι ο νυν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αλέξανδρος Κουσενίδης, ο οποίος ακούγεται ότι θα συνεχίσει και στη νέα θητεία.

Στους διαδρόμους του δημαρχείου ωστόσο ακούγονται ονόματα όπως του Παύλου Κεσόγλου, που ήρθε πρώτος σε σταυρούς στη Δημοτική Ενότητα Αμπελοκήπων, ο Γιώργος Κουσίδης, ο Κοσμάς Γυμνόπουλος και ο Βασίλης Μανωλόπουλος από τη ΔΕ Μενεμένης που αποτελούν παλιά και έμπειρα στελέχη.

Νεάπολη - Συκιές

Παρότι είναι από τους παλαιότερους και πιο δοκιμασμένους δημάρχους, ο επανεκλεγείς δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης δεν ανοίγει εύκολα τα χαρτιά του αναφορικά με το νέο σχήμα διοίκησης για τη νέα του θητεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε θα ορκιστεί το νέο δημοτικό συμβούλιο, θα έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις για τους 11 συνολικά αντιδημάρχους (οκτώ έμμισθους και τρεις άμισθους) και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση το παζλ είναι δύσκολο: Η παράταξή του έλαβε 28 έδρες, που σημαίνει ότι ο δήμαρχος θα κληθεί να κατανείμει χαρτοφυλάκια αφενός σε πρόσωπα που έχουν εμπειρία και αφετέρου σε νέα, που βρίσκονται μεταξύ των πρώτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχήμα διοίκησης θα μετέχουν οι Δημήτρης Απατσίδης και Αριστείδης Γαλανός, οι δύο πρόεδροι των Νομικών Προσώπων του δήμου τα οποία έχουν θετικό πρόσημο και έχουν «τρέξει» έργα και προγράμματα. 

Στο ίδιο σχήμα είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθεί ο Γιώργος Καστανίδης από τη Δημοτική Ενότητα Αγίου Παύλου -από την οποία όμως προέρχεται και ο πρώην δήμαρχος Νίκος Βαρσάμης, που όλα τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν σε θέση ευθύνης.

Επίσης, ακούγονται έντονα τα ονόματα του Στέλιου Γκατζέ, που είναι ένα δοκιμασμένο στέλεχος της παράταξης, και του Τάσου Τσακιρίδη. Στη θέση προέδρου του δημοτικού συμβουλίου είναι πολύ πιθανό να παραμείνει η νυν πρόεδρος του οργάνου Κατερίνα Τσουκαλά, που ήρθε πρώτη σε ψήφους στη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης.

Παύλος Μελάς

Ιδιαίτερα δύσκολο είναι το παζλ που θα πρέπει να συμπληρώσει άμεσα, ίσως και πριν από την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου Παύλου Μελά στις 17 Δεκεμβρίου, ο νέος δήμαρχος Δημήτρης Ασλανίδης. Θα μοιράσει την τράπουλα μεταξύ των 23 εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, επιλέγοντας για τις θέσεις ευθύνης 12 άτομα, εννέα σε έμμισθες θέσεις και τρία σε άμισθες. 

Ο ίδιος επισημαίνει ότι θα σεβαστεί απολύτως την εμπειρία παλιών στελεχών που πορεύτηκαν μαζί του, αλλά θα αξιοποιήσει και νέα πρόσωπα στέλνοντας σαφές μήνυμα αλλαγής στον δήμο. Μάλιστα σκέφτεται να αναθέσει χαρτοφυλάκια σε νέα στελέχη, λέγοντας πως είναι μία καλή ευκαιρία να μπουν από νωρίς στα… βαθιά.

Σε αυτή τη φάση ο δήμαρχος, παρότι δεν αναφέρθηκε σε ονόματα για ευνόητους λόγους, έχει ήδη κλειδώσει 10 πρόσωπα συν τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Λέει επίσης πως ακόμη αναζητά τον «τσάρο» της Οικονομίας, ένα εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, ενώ για τον πρόεδρο αναφέρει ότι αυτός που έχει επιλεγεί, μπορεί και να το γνωρίζει.

Πάντως τα ονόματα που ακούγονται έντονα και αναμένεται να αξιοποιηθούν είναι η Συλβάνα Καρασαββίδου, ο Δημήτρης Αθάνατος που το 2019 είχε εκλεγεί με την απερχόμενη διοίκηση του Δημήτρη Δεμουρτζίδη, ο Παντελής Αδαμούδης και ο Νίκος Παυλίδης, που είχε εκλεγεί στις προηγούμενες εκλογές με την παράταξη της Σίσσης Φραγκοπούλου.

Κορδελιό - Εύοσμος

Βουτιά στα «βαθιά νερά» καλείται να κάνει ο νέος δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Λευτέρης Αλεξανδρίδης, ο οποίος παραλαμβάνει ένα αχανές τοπίο, το οποίο θέλει να βάλει σε τάξη με έμπειρους συνεργάτες. 

Σε αυτή τη φάση η σύνθεση της νέας διοίκησής του είναι σπαζοκεφαλιά, καθώς θα πρέπει να γίνουν όλα από την αρχή και θα πρέπει να μοιράσει χαρτοφυλάκια σε 13 πρόσωπα -έμμισθες και άμισθες θέσεις- από το σύνολο 23 που εξελέγησαν στις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο ίδιος πάντως αρνείται να ανοίξει τα χαρτιά του, λέγοντας λακωνικά πως «όλα θα γίνουν στην ώρα τους».

Το δημοτικό συμβούλιο θα ορκιστεί στις 15 Δεκεμβρίου και ως τότε ο κ. Αλεξανδρίδης θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» τα ονόματα του νέου σχήματος, καθώς στις αρχές Ιανουαρίου θα διεξαχθούν οι δημαιρεσίες για την εκλογή νέων οργάνων. 

Στο πλαίσιο αυτό θα κληθεί να επιλέξει και τον νέο πρόεδρο του οργάνου. Μέχρις στιγμής πάντως ακούγεται το όνομα του Θοδωρή Κατσούκα, ο οποίος ήταν προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας. 

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμαρχος εξετάζει την αξιοποίηση των πρώτων από κάθε δημοτική ενότητα, όπως τον Ανέστη Κεχαγιά και τον Γιώργο Μαξούρα (ο τελευταίος είχε εκλεγεί με τον πρώην δήμαρχο Π. Σούλα) από τον Εύοσμο, αλλά και τους Στάθη Καϊτεζίδη, πρώην δήμαρχο Κορδελιού, ένα παλιό και έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος, και τον Ιωάννη Γούσιο.

Ωραιόκαστρο

Σε ένα «πάντρεμα» παλιών και δοκιμασμένων αλλά και νέων στελεχών της παράταξής του πρόκειται να προχωρήσει ο επανεκλεγείς δήμαρχος Παντελής Τσακίρης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη καταλήξει στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα διοίκηση από τον Ιανουάριο του 2024 -μεταξύ των οποίων αναμένεται ότι θα είναι η Χριστίνα Αλίρη, η οποία ακούγεται ότι θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της αντιδημαρχίας Οικονομικών, το οποίο σήμερα κατέχει ο Δημήτρης Καρασαββίδης.

Στο νέο σχήμα πρόκειται να αξιοποιηθεί η αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Σοφία Δημητριάδου, που είναι πιθανό να αναλάβει τον τομέα του Αθλητισμού και ο Ευάγγελος Καταρζτής, νυν αντιδήμαρχος Πολεοδομίας. Ακόμα, στους διαδρόμους του δημαρχείου συζητείται έντονα ότι τον τομέα του Πολιτισμού θα αναλάβει ο Χρήστος Σαραμούρτσης, την Παιδεία η Λία Δρόσου, ενώ είναι πιθανό το τιμόνι της κρίσιμης υπηρεσίας Κοινωνικής Πολιτικής να αναλάβει η Χριστίνα Ζάπρα.

Ακόμα, ακούγονται τα ονόματα του Κυριάκου Δούμπαλα από την Καλλιθέα και του Γιώργου Παρισόπουλου από τη Μυγδονία. Στη νέα θητεία μάλιστα ο δήμαρχος κ. Τσακίρης θα πρέπει να καταλήξει σε δύο ακόμη πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια των Διοικητικών Υπηρεσιών και των Τεχνικών Έργων. Όσο για τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, εκτιμάται ότι θα ανατεθεί στον Aγγελο Πανούση.

Λαγκαδάς

Δεδομένου ότι παραλαμβάνει έναν δήμο που υπολειτουργεί από έναν μεταβατικό δήμαρχο, η νέα δήμαρχος Νίκη Ανδρεάδου έχει δύσκολη αποστολή, αναφορικά με την επιλογή προσώπων στις θέσεις ευθύνης.

Η ίδια δηλώνει πως δεν έχει καταλήξει στο νέο σχήμα διοίκησης, αυτό ωστόσο θα γίνει μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου οπότε ορκίζεται το δημοτικό συμβούλιο. Θα χρειαστεί να «παντρέψει» παλιά και νέα στελέχη μεταξύ των 21 που εξελέγησαν για να αναθέσει χαρτοφυλάκια σε οκτώ πρόσωπα, έξι σε έμμισθες θέσεις και δύο σε άμισθες.

Προς στιγμήν στους διαδρόμους του δημαρχείου δεν ακούγονται συγκεκριμένα ονόματα, ωστόσο συζητείται έντονα ότι η κ. Ανδρεάδου αναμένεται να αξιοποιήσει μέρος των πρώτων σε σταυρούς, όπως ο Βασίλης Βαρβαλιός από την Δημοτική Ενότητα Λαγκαδά, ο Γιώργος Ροφαλίκος από την Aσσηρο, ενώ θα αξιοποιηθούν και στελέχη που εξελέγησαν απο τη Δ.Ε Σοχού.

Η δήμαρχος σημείωσε μάλιστα ότι προς στιγμήν έχει αξιολογήσει τα στελέχη με τα οποία θα διοικήσει στο 60%, ενώ θα αποφασίσει μεταξύ 2 - 3 προσώπων το νέο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου

Χαλκηδόνα

Ο επανεκλεγείς δήμαρχος Χαλκηδόνας Σταύρος Αναγνωστόπουλος κρατά κλειστά το χαρτιά του -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει ήδη καταλήξει σε κάποια ονόματα στα οποία θα αναθέσει χαρτοφυλάκια. Επιπλέον, σκέφτεται και τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, καθώς μετά την Πρωτοχρονιά ακολουθούν οι δημαιρεσίες.

Μεταξύ των 17 εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων θα πρέπει να καταλήξει στους νέους αντιδημάρχους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αναγνωστόπουλος αναμένεται να διατηρήσει μέρος του υφιστάμενου σχήματος διοίκησης, αλλά και να αξιοποιήσει και νέα πρόσωπα που εξελέγησαν για πρώτη φορά.

Ακούγεται ότι οι τρεις βασικοί αντιδήμαρχοι Ζήσης Βαϊνάς, Μαρία Κωστοπούλου (τομέας Παιδείας) και Μενέλαος Κορδονούρης που έχει το τιμόνι της Καθαριότητας, θα διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους -εκτός απροόπτου. Για τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νυν πρόεδρος Γαβριήλ Ταχτατζόγλου θα μείνει αμετακίνητος.

Βόλβη

Σε ανανέωση του υφιστάμενου σχήματος διοίκησης φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει ο επανεκλεγείς δήμαρχος Διαμαντής Λιάμας, ο οποίος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την ομάδα του κατά τη νέα θητεία.

Μεταξύ των 20 εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων ο δήμαρχος θα επιλέξει επτά στελέχη, στα οποία θα αναθέσει χαρτοφυλάκια, ενώ πέντε από αυτά είναι έμμισθα και δύο, άμισθα. Τελικές αποφάσεις πάντως αναμένεται να πάρει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, οπότε θα ορκιστεί το νέο δημοτικό συμβούλιο.

Στα ονόματα που ακούγεται ότι θα αναλάβουν κάποιο χαρτοφυλάκιο είναι οι Λάκης Ιορδανίδης από την Δημοτική Ενότητας Απολλωνίας, ένα παλιό και έμπειρο στέλεχος, Νίκος Πανταζίδης από τη ΔΕ Μαδύτου και Ιωάννης Κοροσίδης από την ΔΕ της Αρέθουσας.

www.makthes.gr  *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ στις 26.11.2023
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium