Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/4/2024 08:29:50

Επισκέπτες Online: 782


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Aνοιξε ο χορός των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη λόγω... σκουπιδιών
18-12-2023
Aνοιξε ο χορός των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη λόγω... σκουπιδιών
 

Νέα «χαράτσια» που αφορούν τα σκουπίδια της χώρας βάζουν φωτιά στους δήμους. Το Τέλος Ταφής απορριμμάτων που καλούνται να καταβάλλουν αναδρομικά για το 2022, το 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024 και οι αυξήσεις στα τέλη διαχείρισης απορριμμάτων στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας τινάζουν τους προϋπολογισμούς των δήμων της περιοχής, αφού είτε θα πρέπει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να στερηθούν άλλων ανταποδοτικών έργων που σχεδίαζαν να υλοποιήσουν, είτε να μετακυλήσουν τα νέα αυτά βάρη τα οποία επιβλήθηκαν με απόφαση της πολιτείας στους δημότες μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού. 

Ήδη στους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης ορισμένες από τις σημερινές διοικήσεις αποφάσισαν, είτε αποφασίζουν εντός των επομένων ημερών, αυξήσεις των δημοτικών τελών και άλλες τα κρατούν «παγωμένα» σε μία προσπάθεια να μην επιβαρύνουν περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ήδη τα φέρνουν δύσκολα πέρα εξαιτίας της ακρίβειας. Γνωρίζουν βέβαια πως η διατήρηση των δημοτικών τελών στα σημερινά επίπεδα θα έχουν αρνητικό αποτύπωμα σε άλλα έργα ή δράσεις που προγραμμάτιζαν. Σε μειώσεις τελών πάντως δεν προτίθεται να προχωρήσεις κανείς εν ενεργεία δήμαρχος.

Θεσσαλονίκη

Τα πρόσθετα αυτά βάρη (Τέλη Ταφής αποβλήτων), στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης υπολογίζονται σε πάνω από 8.200.000 ευρώ. Αν προσθέσει κανείς σε αυτά και τις αυξήσεις των μισθών των δημοτικών υπαλλήλων το συνολικό επιπλέον ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί ξεπερνά τα 14.000.000 ευρώ. 

Ο δήμος Θεσσαλονίκης μπροστά στον οικονομικό... γκρεμό κατέθεσε αίτημα προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο για έκτακτη οικονομική ενίσχυση κάλυψης των νέων οικονομικών βαρών.

Το ποσό που διεκδικεί ο δήμος Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 8.500.000 ευρώ διαφορετικά εάν το αίτημα απορριφθεί τότε θα πρέπει να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη 30%-35%. «Αυτή η ενίσχυση κρίνεται απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη μεταφοράς αυτού του κόστους στους δημότες Θεσσαλονίκης, με την επιβολή αύξησης δημοτικών τελών, της τάξεως του 30%-35%, που σύμφωνα με τις υπηρεσίες του δήμου, θα απαιτηθούν για να μπορέσει ο δήμος να ανταποκριθεί στα νέα βάρη και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του» αναφέρεται στην σχετική επιστολή που υπογράφουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σωκράτης Δημητριάδης.

Σε περίπτωση που το αίτημα απορριφθεί από την κυβέρνηση τότε η αύξηση των δημοτικών τελών για να μπορέσει να... λειτουργήσει υποτυπωδώς ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι μονόδρομος. Πληροφορίες της «ΜτΚ» αναφέρουν ότι πρόθεση της διοίκησης του δήμου είναι να προχωρήσει σε αύξηση των τελών για το 2024 η οποία θα κυμαίνεται από 25%-35%. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσει να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός για το 2024. Βέβαια, ακόμα κι αν η διοίκηση εισηγηθεί την αύξηση των δημοτικών τελών (υπενθυμίζεται πως τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε μείωσή τους) ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και οι συνεργάτες του έχουν ένα ακόμα εμπόδιο να ξεπεράσουν: την ψήφισή τους. 

Για να εγκριθεί η εισήγηση απαιτείται η θετική ψήφος 25 δημοτικών συμβούλων, κάτι που δεν είναι βέβαιο πως μπορεί να συμβεί αφού ακόμα και οι δημοτικοί σύμβουλοι που στηρίζουν την διοίκηση Ζέρβα και αποχωρούν από τα έδρανα αφού δεν επανεξελέγησαν δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ οποιασδήποτε αύξησης. Σε μία τέτοια περίπτωση κι αν ο προϋπολογισμός δεν συνταχθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 (βασική προϋπόθεση η ψήφιση των ανταποδοτικών τελών για το 2024) ο νόμος προβλέπει τον καθορισμό των τελών και την σύνταξη του προϋπολογισμού από την επόμενη διοίκηση, δηλαδή αυτή του Στέλιου Αγγελούδη. 

Σημειώνεται πως ο πρώτος γενικός συντελεστής για τις κατοικίες στο δήμο Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 1,24 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ ο γενικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις σε 3,13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Καλαμαριά

Στο δήμο Καλαμαριάς, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Διοίκησης, Προγραμματισμού και Εξυπηρέτησης Πολιτών, Ευάγγελο Τσακμακίδη το συνολικό ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί για το Τέλος Ταφής ανέρχεται σε 700.000 ευρώ το έτος περίπου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσακμακίδης πρόθεση της απερχόμενης διοίκησης του Γιάννη Δαρδαμανέλη είναι να διατηρήσει σταθερά τα δημοτικά τέλη για το 2024 και να μην προχωρήσει σε αυξήσεις. Βέβαια, επισημαίνει ο κ. Τσακμακίδης πως η επιβολή του τέλους και μάλιστα με αναδρομική ισχύ θα έχει ως αποτέλεσμα να «χαθούν κάποια έργα ή δράσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα μελλοντικά». 

Σημειώνεται πως τα δημοτικά τέλη για το 2023 στο δήμο Καλαμαριάς ανέρχονται σε 1,24 ευρώ το τετραγωνικό για κατοικίες και 2,80 ευρώ το τετραγωνικό για επιχειρήσεις.

Πυλαία-Χορτιάτη

Πλην του Τέλους Ταφής αποβλήτων οι δήμοι θα επιβαρυνθούν και από τις αυξήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση να δοθούν στους δημόσιους υπαλλήλους. Είναι χαρακτηριστικό πως το επιπλέον αυτό κόστος που προκύπτει από το νέο «χαράτσι» αλλά και τις αυξήσεις των μισθών των δημοτικών υπαλλήλων στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη εκτιμάται πως θα ανέλθει σε περίπου 2.500.000 ευρώ επιπλέον. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη για το 2024 αποφασίστηκε τα δημοτικά τέλη να μείνουν «παγωμένα» στις τιμές που είναι σήμερα. Ο κ. Καϊτεζίδης υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η διοίκησή του τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε μείωση των δημοτικών τελών όχι μία αλλά δύο φορές και κάνει λόγο για μία «σαρωτική και μεγάλη επιβάρυνση» την οποία με δυσκολίες θα απορροφήσει ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη. 

Τα δημοτικά τέλη για τις οικίες στην Πυλαία ανέρχονται σε 1,49 ευρώ/τ.μ. και 1,92 ευρώ για τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες, ενώ για τις επιχειρήσεις οι τιμές διαμορφώνονται σε 3,49 ευρώ/τ.μ. και 4,18 ευρώ/τ.μ., αντίστοιχα.

Βόλβη

Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια στο δήμο Βόλβης το 2024 θα υπάρξει μεσοσταθμική αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού της τάξης του 10%.

 Όπως υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας μόνο για το Τέλος διαχείρισης απορριμμάτων στον ΦοΔΣΑ ο δήμος θα επιβαρυνθεί με 515.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς να έχει ακόμα σαφή εικόνα για το συνολικό ποσό που θα καταβάλλει ο δήμος για το Τέλος Ταφής των απορριμμάτων για τα έτη 2022, 2023 και το πρώτο εξάμηνο 2024. Σημειώνεται πως στον δήμο Βόλβης οι συντελεστές για τις κατοικίες είναι από 1,15 έως 1,67 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για τα καταστήματα από 1,15 έως 3,20 ευρώ/τ.μ.

Θέρμη

Στον δήμο Θέρμης, σύμφωνα με όσα δηλώνει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος της περιοχής Θεόδωρος Παπαδόπουλος το επιπλέον κόστος που θα επιβαρύνει τον δήμο μόνο για τη διαχείριση και την ταφή των απορριμμάτων θα αγγίξει περίπου το 25%. Για τον δήμο Θέρμης το επιπλέον κόστος ανέρχεται σε περίπου 1.200.000 ευρώ, με τον δήμαρχο Θέρμης και τους στενούς του συνεργάτες να εξετάζουν όλα τα σενάρια προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους και να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες «που λόγω της ακρίβειας δεν αντέχουν άλλο» όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος. 

Ο ίδιος πάντως προσανατολίζεται σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών σε κατοικίες και καταστήματα για το 2024, η οποία όπως τονίζει δεν θα ξεπεράσει το 15%. Σημειώνεται, πως ο γενικός συντελεστής υπολογισμού των τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού για τις κατοικίες στον δήμο Θέρμης το 2023 ανέρχεται στο 1,10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις για ακίνητα με εμβαδόν έως 6.000 τ.μ. ο γενικός συντελεστής παραμένει είναι 1,95 ευρώ/τ.μ. και για ακίνητα με εμβαδόν άνω των 6.000 τ.μ. και για το εμβαδόν πάνω από αυτό το όριο, ο συντελεστής ανέρχεται σε ένα ευρώ το τ.μ.

Θερμαϊκός

Στον δήμο Θερμαϊκού η απερχόμενη διοίκηση του Γιώργου Τσαμασλή αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών για το 2024, ενώ όπως επισημαίνει ο ίδιος ο σημερινός δήμαρχος κατά τη διάρκεια της τετραετίας του τα τέλη μειώθηκαν κατά 24%. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμασλή ο δήμος «διαθέτει αποθεματικό που πλησιάζει το ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως κάτι που σημαίνει ότι το ποσό είναι αρκετό για να καλύψει τα επιπλέον κόστη που προκύπτουν από τις αυξήσεις ΦοΔΣΑ αλλά και το τέλος ταφής» εξηγεί ο κ. Τσαμασλής προσθέτοντας πως ο δήμος του βρίσκεται στην πρώτη θέση σε επίπεδα ανακύκλωσης στην Κεντρική Μακεδονία «άρα δεν επιβαρυνόμαστε αρκετά». 

«Δεν δημιουργήσαμε ελλείμματα, αφήνουμε και ταμειακό υπόλοιπο 15.000.000 ευρώ και με την σωστή διαχείριση των οικονομικών υπήρχαν και υπάρχουν περιθώρια ώστε να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα τα δημοτικά τέλη» εξηγεί ο κ. Τσαμασλής. Σημειώνεται, πως στον δήμο Θερμαϊκού τα δημοτικά τέλη ανέρχονται για κατοικίες σε 1,46 ευρώ/τ.μ. και 2,61 ευρώ/τ.μ. για επιχειρήσεις.

Αμπελόκηποι - Μενεμένη

Μηδενικές αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη Φωτισμού και Καθαριότητας για το 2024 αποφάσισε ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Με βάση την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες ανέρχονται σε 1,44 ευρώ ανά τ.μ. και για στεγασμένους επαγγελματικούς χώρους-καταστήματα σε 3 ευρώ ανά τ.μ. «Είμαστε ο δήμος με τα πιο φθηνά δημοτικά τέλη. Ήδη το 2011 μειώσαμε τα δημοτικά τέλη στη Μενεμένης 18% στα σπίτια και 20% στα καταστήματα. 

Η συνολική μείωση των δημοτικών τελών από το 2011 μέχρι σήμερα ανήλθε σε 37,66% για τις κατοικίες και σε 39,66% για τα καταστήματα στη Μενεμένη και σε 19,66% στους Αμπελόκηπους. Στην απόφασή μας αυτή προχωρήσαμε, σεβόμενοι την οικονομική κρίση και την κρίση στην αγορά, την αυξημένη ανεργία και το κόστος ζωής» τονίζει ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου. 

Αναφορικά με το Τέλος Ταφής ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης υπολογίζεται ότι θα καταβάλει ως ετήσια εισφορά περί τα 265.000 ευρώ, ενώ για τρία το κόστος αναμένεται να ανέλθει σε πάνω από 700.000 ευρώ.

Νεάπολη - Συκιές

Το πάγωμα, για μία ακόμη χρονιά, των δημοτικών τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού για το 2024 αποφάσισε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. 

Τα δημοτικά τέλη παραμένουν αμετάβλητα από το 2019, μετά τη μείωσή τους το 2018. Συγκεκριμένα, τα ανταποδοτικά τέλη για το νέο έτος 2024 για τις μεν κατοικίες παραμένουν στο 1,24 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για τα καταστήματα στα 3,12 ευρώ/τ.μ. Την ίδια ώρα βαρύ «φόρο» θα πληρώσει και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών για το Τέλος Ταφής απορριμμάτων, καθώς σύμφωνα με το δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, συνολικά το κόστος θα ανέλθει σε 1.500.000 ευρώ.

Παύλος Μελάς

Σταθερά παραμένουν τα δημοτικά τέλη του 2024 και στον δήμο Παύλου Μελά, με απόφαση που εισηγείται η απερχόμενη δημοτική αρχή. Ο συντελεστής για κατοικίες είναι στα 1,20 ευρώ ανά τ.μ. και αφορά σε οικίες-κοινόχρηστα πολυκατοικιών, κλειστούς χώρους στάθμευσης. 

Ο ειδικός συντελεστής για ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κατοικία και βρίσκονται στην περιοχή που δήμου με ελλιπείς παροχές είναι στα 0,87 λεπτά του ευρώ ανά τ.μ. (μειωμένος κατά 27,81% του γενικού). Για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας το τέλος παραμένει στα 3,20 ευρώ ανά τ.μ. και αφορά σε καταστήματα, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, γραφεία, ιατρεία, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εμπορικά κοινόχρηστα κ.λπ. 

Όπως τονίζει ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης «αρνούμαστε να μετακυλήσουμε το κόστος για το Τέλος Ταφής στους πολίτες και διατηρούμε τα δημοτικά μας τέλη για το 2024 στα ίδια επίπεδα με αυτά που ισχύουν τα τελευταία χρόνια». Το κόστος που βαρύνει τον δήμο για το Τέλος Ταφής απορριμμάτων υπολογίζεται στα 800.000 ευρώ ετησίως, ενώ για τα τρία χρόνια το συνολικό ποσό θα φτάσει περίπου 2.400.000 ευρώ.

Κορδελιό - Εύοσμος

Διχογνωμία ακόμη και μέσα στην ίδια την παράταξη της απερχόμενης δημοτικής αρχής έφεραν τα δημοτικά τέλη για το 2024, καθώς από τη μία ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Αμανατίδης εισηγήθηκε στη δημοτική ομάδα αύξηση 5%, και από την άλλη η Οικονομική υπηρεσία προτείνει αύξηση των ανταποδοτικών τελών στο 25%. 

Εντέλει τα μέλη της απελθούσας διοίκησης απέρριψαν και τις δύο προτάσεις, ζητώντας να κατατεθεί πρόταση για μηδενικές αυξήσεις. Αποτέλεσμα ήταν να αναβληθεί για δύο συνεχόμενες φορές η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την ψήφιση των ανταποδοτικών τελών για το νέο έτος, ενώ όπως είπε ο κ. Αμανατίδης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα τέλη θα παραμείνουν αμετάβλητα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο ο λόγος που πρότεινε τη μικρή αύξηση είναι το τεράστιο κόστος που προκύπτει για τον δήμο, τόσο με τις εισφορές και την αύξηση της μισθοδοσίας του προσωπικού, όσο και με το Τέλος Ταφής που για τα έτη 2022, 2023 και 2024 υπολογίζεται σε 2.500.000 ευρώ. Πάντως, οι συντελεστές για τα τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού που ισχύουν για το 2023 και τα οποία παρέμειναν στα επίπεδα του 2022 είναι οι εξής: για τις κατοικίες ανέρχονται σε 1,10 ευρώ ανά τ.μ. και για ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικοί χώροι σε 2,32 ευρώ ανά τ.μ.

Ωραιόκαστρο

Αμετάβλητα παραμένουν τα δημοτικά τέλη για το 2024 και στον δήμο Ωραιοκάστρου. Σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο γενικός συντελεστής δημοτικών τελών για οικίες είναι 1,00 ευρώ ανά τ.μ. Επίσης, μηδενικές είναι οι αυξήσεις για επαγγελματικούς χώρους. 

Το τέλος παραμένει στα 1,95 ευρώ ανά /τ.μ. ενώ παραμένει η μείωση για μεγάλα εμβαδά γενικής χρήσης ως εξής: για στεγασμένους χώρους εμβαδού 1.001-3.000 τ.μ.: μείωση 11,50%, για στεγασμένους χώρους εμβαδού 3.001- 6.000 τμ.: μείωση 11,57% και για στεγασμένους χώρους εμβαδού άνω των 6.000 τ.μ. στο 1,15 ευρώ ανά τ.μ. Ίδιο παραμένει και το τέλος για χώρους αγροτικής εκμετάλλευσης (π.χ. βουστάσια, πτηνοτροφεία, αγροτικές αποθήκες) κύριας επαγγελματικής χρήσης και εφόσον αποδεικνύεται η νόμιμη λειτουργία τους με συντελεστής 0,10 λεπτά του ευρώ ανά τ.μ. 

Όσον αφορά το Τέλος Ταφής ο δήμος Ωραιοκάστρου καλείται να καταβάλει εισφορά ύψους 600.000 ευρώ ετησίως, ενώ συνολικά για τα έτη 2022, 2023 και 2024 το ποσό θα φτάσει το 1.500.000 ευρώ.

Χαλκηδόνα

Μη αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών Φωτισμού και Καθαριότητας για το νέο έτος αποφάσισε με τη σειρά του ο δήμος Χαλκηδόνος. Για κατοικίες εντός και εκτός σχεδίου σε όλους τους οικισμούς, καθώς επίσης και για ξενοδοχεία ο συντελεστής καθαριότητας και φωτισμού ορίζεται στα 1,22 ευρώ ανά τ.μ. Για επαγγελματικούς χώρους εντός και εκτός σχεδίου σε όλους τους οικισμούς στα 1,50 ευρώ ανά τ.μ.

Για μη στεγασμένους χώρους για την άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας εντός και εκτός σχεδίου σε όλους τους οικισμούς καθώς επίσης και για τους ακάλυπτους ηλεκτροδοτούμενους χώρους οι οποίοι χρησιμοποιούνται για επαγγελματικής δραστηριότητας (μάντρες, βιομηχανίες, αντιπροσωπίες αυτοκινήτων, χώροι αποθήκευσης κ.λπ.) το τέλος παραμένει στα 0,80 ευρώ ανά τ.μ. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σταύρο Αναγνωστόπουλο, παρά τις μηδενικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, μεγάλο είναι το κόστος για το Τέλος Ταφής των απορριμμάτων που υπολογίζεται σε 250.000 ετησίως. Συνολικά για τρία χρόνια η εισφορά του δήμου θα ανέλθει σε 750.000, που αναλογεί στο 10% των εσόδων του από τα ανταποδοτικά τέλη.

Δέλτα

Σταθερά παραμένουν τα δημοτικά τέλη για το 2024 και στον δήμο Δέλτα, τόσο για νοικοκυριά, όσο και για επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών Χρύσα Γεωργιάδου, πρόθεση της επερχόμενης διοίκησης του δήμου είναι να διατηρήσει τις χαμηλές χρεώσεις τόσο στα οικιακά όσο και τα επαγγελματικά οικήματα, παρότι, όπως είπε ο δήμος θα χάσει περίπου 2.000.000 ευρώ από τα ετήσια έσοδά του, καθώς η ΕΤΒΑ που διαχειρίζεται το Βιομηχανικό Πάρκο αποφάσισε να αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη. 

Ο συντελεστής καθαριότητας και φωτισμού για κατοικίες εντός και εκτός σχεδίου σε όλους τους οικισμούς καθώς επίσης και για ξενοδοχεία παραμένει στα 0,75 ευρώ ανά τ.μ. Για επαγγελματικούς χώρους εντός και εκτός σχεδίου σε όλους τους οικισμούς στα 1,80 ευρώ ανά τ.μ. 

Για μη στεγασμένους χώρους μέχρι εμβαδού 1.000 τ.μ. για οικονομική δραστηριότητα, εντός και εκτός σχεδίου, σε όλους τους οικισμούς, καθώς επίσης και για τους ακάλυπτους ηλεκτροδοτούμενους χώρους οι οποίοι χρησιμοποιούνται για επαγγελματική δραστηριότητα 1,00 ευρώ ανά τ.μ. Αναφορικά με το Τέλος Ταφής απορριμμάτων, με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι η εισφορά του δήμου Δέλτα ετησίως θα ξεπεράσει τα 400.000 ευρώ, ενώ συνολικά για τρία έτη θα καταβληθούν 1.200.000 ευρώ.

Λαγκαδάς

Μικρές μειώσεις στα δημοτικά τέλη Φωτισμού και Καθαριότητας για το 2024 και μάλιστα σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων αποφάσισε ο δήμος Λαγκαδά Ο συντελεστής για κατοικίες εντός και εκτός σχεδίου στους οικισμούς, καθώς επίσης και για ξενοδοχεία είναι για το Λαγκαδά 1,32 ευρώ ανά τ.μ. έναντι του 1,42 ευρώ που ισχύει για το 2023. Για τον Σοχό 1,00 ευρώ ανά τ.μ., έναντι του 1,1 ευρώ του 2023. 

Για τους άλλους οικισμούς το τέλος μειώνεται στα 0,90 λεπτά του ευρώ, από 1 ευρώ που ισχύει για το 2023. Ο συντελεστής για επαγγελματικούς χώρους, εντός και εκτός σχεδίου, στους οικισμούς μειώνεται για το Λαγκαδά στο 2,02 ευρώ ανά τ.μ., από 2,12 ευρώ που ισχύει για το 2023. Για τους άλλους οικισμούς στο 1,65 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 1,75 ευρώ που είχε καθοριστεί το 2023. 

Ο συντελεστής για μη στεγασμένους χώρους οικονομικής δραστηριότητας, εντός και εκτός σχεδίου σε όλους τους οικισμούς καθώς επίσης και για τους ακάλυπτους ηλεκτροδοτούμενους χώρους οι οποίοι χρησιμοποιούνται για άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας μειώνεται στα 0,60 λεπτά του ευρώ ανά τ.μ. Το κόστος για το Τέλος Ταφής στον δήμο Λαγκαδά ανέρχεται, σύμφωνα με τη νέα δήμαρχο Νίκη Ανδρεάδου, στα 303.000 ευρώ ετησίως, που σημαίνει ότι για τα έτη 2022, 2023 και 2024 με βάση τα έως τώρα δεδομένα το συνολικό ποσό θα φτάσει τα 900.000 ευρώ.

Δημοτικά τέλη 2023 δήμων νομού Θεσσαλονίκης

«Κόβει» κάθε συζήτηση το υπουργείο Εσωτερικών

Πάντως, σε ερώτηση της «ΜτΚ» πηγές της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με αφορμή το αίτημα που πρόσφατα κατέθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης σχολίαζαν πως «δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τέτοιου είδους επιχορηγήσεις». Και συμπλήρωναν «με αυτή τη λογική θα μηδένιζαν τα τέλη όλοι οι δήμοι της χώρας. Τα ανταποδοτικά πρέπει να ισοσκελίζονται» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

www.makthes.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium