Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/4/2024 16:52:08

Επισκέπτες Online: 1028


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Υ.Κ.Π.Α.Α.Π. Κ. ΣΤΕΛΙΟΥ ΔΕΡΓΙΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
09-09-2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Υ.Κ.Π.Α.Α.Π. Κ. ΣΤΕΛΙΟΥ ΔΕΡΓΙΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Απάντηση σε όλα τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα για την αύξηση των τροφείων των παιδικών σταθμών του Δήμου Λαγκαδά, δίνει ο πρόεδρος της Υ.Κ.Π.Α.Α.Π. Δήμου Λαγκαδά κ. Στέλιος Δεργιανλής μέσω του
lagadas.net.

 
Συνέντευξη στον Πασχάλη Μητρακούδη
 
Κ. Δεργιανλή, υπάρχουν κάποιες διαμαρτυρίες δημοτών μας που αναφέρουν ότι φέτος υπάρχει μεγάλη αύξηση των τροφείων των παιδικών σταθμών του Δήμου Λαγκαδά. Πόσο ήταν το ύψος των τροφείων πέρσι και πόσο έχουν διαμορφωθεί φέτος;
 
«Όλοι αναφέρονται στην αύξηση των τροφείων, κανείς όμως δεν αναφέρεται γι’ αυτούς που δεν πληρώνουν. Υπάρχουν τρεις παιδικοί σταθμοί στο Δήμο Λαγκαδά -Κολχικού, Καβαλαρίου και Λαγυνών- που έχουν μηδενικά τροφεία, καθώς επιχορηγούνται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Στους παιδικούς σταθμούς της Ασσήρου και της Κριθιάς το κόστος είναι 30€ το μήνα.
Υπάρχει η φημολογία ότι στους παιδικούς σταθμούς του Λαγκαδά είχαμε αύξηση 125%. Δεν αναφέρθηκε κανείς όμως στο γεγονός ότι φέτος οι άποροι και τα ορφανά δεν πληρώνουν τίποτα. Πέρσι τα τροφεία ήταν 50€ για όλες τις εισοδηματικές τάξεις, με μια μικρή έκπτωση στους απόρους και τα ορφανά. Για μένα αυτό είναι αδιανόητο. Πρέπει να υπάρχει μια κλιμάκωση. Οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι, μονογονεϊκες οικογένειες και οικογένειες που έχουν Α.Μ.Ε.Α πληρώνουν τα μισά, δηλαδή 30€ (με εισόδημα έως 15.000€), 40€ (με εισόδημα 15.000-25.000€), 50€ (με εισόδημα 25.000-35.000€), και μέχρι 60€ ευρώ το ανώτερο (εισόδημα από 35.000€ και άνω). Οι υπόλοιποι πληρώνουν από 60€ έως 120€. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να προφυλάξουμε τις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις.
Οι μη δημότες πληρώνουν τα διπλάσια τροφεία, γιατί δεν μπορούν να ζουν και να δραστηριοποιούνται εδώ και να είναι εγγεγραμμένοι αλλού. Το φαινόμενο αυτό είναι αδιανόητο. Ο καθένας πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο Δήμο που κατοικεί μόνιμα για να παίρνει και ο δήμος τα χρήματα που του αναλογούν βάσει πληθυσμού. Οι κάτοικοι του Δήμου έχουν την υποχρέωση να στηρίζουν τον τόπο τους για να πάει και ο τόπος μπροστά. Δεν μπορούν να πληρώνουμε εμείς και άλλοι να απολαμβάνουν τα αγαθά».
 
Σύμφωνα με τον πίνακα των τροφείων, υπάρχουν δίδακτρα που φτάνουν μέχρι και τα 240 το μήνα για μη δημότες Λαγκαδά με εισόδημα 35.000 και άνω. Δεν θεωρείτε ότι το ποσό είναι υπερβολικό, από τη στιγμή που υπάρχουν και ιδιωτικοί σταθμοί με δίδακτρα 250το μήνα και με περισσότερες παροχές από τους δημοτικούς;
 
«Εγώ προσωπικά δεν ξέρω κανένα ιδιωτικό παιδικό σταθμό με δίδακτρα 250€. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε εσείς, και όσον αφορά τις υπηρεσίες αμφιβάλλω για το αν ένας ιδιωτικός παιδικός σταθμός προσφέρει περισσότερα από έναν Δημοτικό παιδικό σταθμό.
Στους άλλους δήμους τα τροφεία είναι πολύ μεγαλύτερα, εκτός από τον Δήμο Συκεών, όπου τα τροφεία είναι περίπου όσα και τα δικά μας. Όλοι οι άλλοι παιδικοί σταθμοί έχουν περισσότερα τροφεία απ’ ότι έχουμε εμείς. Έχουμε πάρει στοιχεία από όλους τους Δήμους του νομού πριν αποφασίσουμε για τα τροφεία».
 
Πόσοι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί υπάρχουν συνολικά στο Δήμο μας; Υπάρχει ανάγκη για δημιουργία νέων;
 
«Είναι επτά, του Λαγκαδά, του Κολχικού, του Καβαλαρίου, των Λαγυνών, της Ασσήρου, της Κριθιάς και του Σοχού.
Ήδη έχουμε αποφασίσει να συστήσουμε άλλους τρεις παιδικούς σταθμούς. Ένας θα δημιουργηθεί στη δημοτική κοινότητα Ζαγκλιβερίου, συγκεκριμένα στο χωριό Καλαμωτό όπου εκεί υπάρχει κτήριο που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, ένας στο Βασιλούδι όπου και εκεί υπάρχει έτοιμο κτήριο και ένας στη Ξυλόπολη. Είναι τρεις γεωγραφικές κοινότητες στις οποίες δεν λειτουργούν παιδικοί σταθμοί, παρότι υπάρχει ανάγκη και πρέπει να το κάνουμε. Η απόφαση έχει παρθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά σταματήσαμε γιατί είχαμε πρόβλημα με το προσωπικό. Έχουμε ζητήσει 33 άτομα για να στελεχώσουμε τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Λαγκαδά, αλλά δεν ήρθε έγκριση για κανένα άτομο. Περιμέναμε μέχρι τελευταία στιγμή να έρθουν εγκρίσεις για να κάνουμε την προκήρυξη, αλλά τίποτα. Βέβαια η δική μου άποψη είναι ότι δεν μπορούν οι παιδικοί σταθμοί να λειτουργούν με εποχιακό προσωπικό, χρειάζεται μόνιμο προσωπικό. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Δυστυχώς με τα σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να αλλάξει, γιατί για κάθε πέντε αποχωρήσεις αναλογεί μόλις μία πρόσληψη. Με βάση αυτό, οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Λαγκαδά δεν θα έχουν κανέναν μόνιμο υπάλληλο. Και ενώ περιμέναμε άτομα για να στελεχώσουμε τους σταθμούς, μια βδομάδα πριν την έναρξη μας ήρθε εντολή να προσλάβουμε εποχιακό προσωπικό που οι συμβάσεις τους δεν θα υπερβαίνουν το δίμηνο».
 
Υπήρχε ενδιαφέρον από πολίτες έστω και για δίμηνες συμβάσεις;
 
«Καταρχάς απευθυνθήκαμε στα παιδιά που δουλεύανε παλιότερα στους παιδικούς σταθμούς και δεν θέλησε κανείς να έρθει. Αναγκαστήκαμε να το αναρτήσουμε στο διαδίκτυο για να μπορέσουμε να βρούμε άτομα. Τελικά υπήρξε ενδιαφέρον, αλλά οι ενδιαφερόμενοι δεν ήταν ενημερωμένοι για τα διαδικαστικά, δηλαδή ότι με τη δίμηνη σύμβαση χάνουν την κάρτα ανεργίας και το επίδομα ανεργίας.
Ένα άλλο θέμα είναι ότι ενώ μας επιτρέψανε να προσλάβουμε βρεφονηπιοκόμους και βοηθητικό προσωπικό, δεν μας επέτρεψαν να προσλάβουμε γιατρούς. Αυτή τη στιγμή οι παιδικοί σταθμοί μας λειτουργούν χωρίς γιατρούς. Εγώ είχα ζητήσει δύο παιδίατρους που θα καλύψουν όλους τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου σε καθημερινή βάση».
 
Εκτός από το πρόβλημα του προσωπικού, τι άλλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Λαγκαδά;
 
«Δεν υπάρχουν άλλα σοβαρά προβλήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί είναι η έλλειψη χώρων. Εμείς έχουμε τους κατάλληλους χώρους και μάλιστα στον παιδικό σταθμό του Λαγκαδά μπορούμε να φιλοξενήσουμε μέχρι 125 παιδιά και υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ακόμα μια αίθουσα 25 παιδιών και άρα φτάνουμε στα 150 παιδιά. Αυτή τη στιγμή καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα να μεταφέρουμε παιδιά στους παιδικούς σταθμούς Ασσήρου και Κριθιάς, όπου εκεί υπάρχει μικρή συμμετοχή παιδιών. Η μεταφορά γίνεται από μας με ειδικό λεωφορείο παρουσία συνοδού».
 
Οι αιτήσεις για τις συμμετοχές παιδιών στους παιδικούς σταθμούς του Λαγκαδά έχουν τελειώσει ή συνεχίζονται;
 
«Οι αιτήσεις κανονικά γίνονται τον Ιούνιο, εμείς όμως δεχόμαστε ακόμα. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ικανοποιήσουμε όλες τις αιτήσεις. Οι παιδικοί σταθμοί δέχονται τα παιδιά λίγα - λίγα και κάθε βδομάδα παίρνουν 10-15 παιδιά, ώστε να προσαρμοστούν. Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα πάρουμε γύρω στα 120 παιδιά στο Λαγκαδά. Οι υπόλοιποι παιδικοί σταθμοί δεν έχουν πρόβλημα. Υπάρχει ζήτηση για τους παιδικούς σταθμούς Κολχικού, Καβαλαρίου και Λαγυνών, αλλά εκεί τις προσλήψεις δεν τις κάνουμε εμείς, γίνονται από την ΕΕΤΑ. Φέτος έχουμε πλήρη απορρόφηση παιδιών και υπάρχουν και πολλά επιλαχόντα, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που δεν συμπλήρωναν».
 
Οι παιδικοί σταθμοί Λαγκαδά, Ασσήρου, Κριθιάς και Σοχού γιατί δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ;
 
«Αυτοί είναι οι πρώην κρατικοί παιδικοί σταθμοί, οι οποίοι παίρνουν μια χρηματοδότηση απ’ τους ΚΑΠ, η οποία είναι πάρα πολύ μικρή. Για παράδειγμα, ο παιδικός σταθμός του Λαγκαδά χρηματοδοτείται με 16.000 ευρώ το μήνα και μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού είναι 37.000 ευρώ. Ένας παιδικός σταθμός έχει τεράστια έξοδα. Αυτά που προσφέρει ο παιδικός σταθμός του Λαγκαδά δεν προσφέρονται σε κανέναν ιδιωτικό σταθμό και στην ποσότητα και στην ποιότητα. Προσπαθούμε τις ίδιες υπηρεσίες να προσφέρουμε και στους άλλους παιδικούς σταθμούς».
 
Φέτος προέκυψε και το θέμα με τον μεγάλο αριθμό παιδιών στα νηπιαγωγεία του Λαγκαδά.
 
«Φέτος έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα με τα νηπιαγωγεία του Λαγκαδά. Τα παιδιά είναι πάρα πολλά και δεν γίνονται δεκτά όλα, αλλά γίνεται κλήρωση. Έτσι σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε στον παιδικό του Λαγκαδά ένα ξεχωριστό τμήμα νηπιαγωγείου όπου θα ενταχθούν όλα τα παιδιά άνω των 4,5 ετών που δεν έγιναν δεκτά στα νηπιαγωγεία του Λαγκαδά. Αυτά τα παιδιά θα είναι χωριστά από τα παιδιά του παιδικού σταθμού και θα διδάσκονται την ύλη που διδάσκουν στα νηπιαγωγεία. Ήδη υπάρχουν οι απαιτούμενοι νηπιαγωγοί για να στελεχώσουν αυτό το τμήμα
Έτσι δημιουργείται πρόβλημα αύξησης των παιδιών στον παιδικό του Λαγκαδά, όπου οι αιτήσεις φέτος ξεπέρασαν τις 180-190, τη στιγμή που παλιότερα δεν φιλοξενούσε πάνω από 100-110 παιδιά. Βέβαια πολλά από αυτά τα παιδιά δεν θα έπρεπε να φοιτούν στον παιδικό σταθμό, γιατί προϋπόθεση είναι οι γονείς τους να εργάζονται. Εμείς όμως δεχόμαστε όλα τα παιδιά, έτσι ώστε να τους δώσουμε την ευκαιρία να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και να μάθουν πράγματα. Δεν θέλουμε να αφήσουμε κανένα παιδί απ’ έξω».Στη φωτογραφία ο κ. Δεργιανλής με τα παιδιά του, Βασίλη και Φωτεινή, που τον επισκέφθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium