Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/5/2024 20:22:20Επισκέπτες Online: 830


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Οι αγροτικές περιοχές που μπαίνουν σε «καθεστώς προστασίας» από την κλιματική κρίση - Κίνδυνος και για περιοχή Λαγκαδά
03-04-2024
Οι αγροτικές περιοχές που μπαίνουν σε «καθεστώς προστασίας» από την κλιματική κρίση - Κίνδυνος και για περιοχή Λαγκαδά
 

Σε ημερίδα παρουσιάστηκαν και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

Πάνω από είκοσι περιοχές δήμων της Θεσσαλονίκης βάζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε «καθεστώς» προστασίας από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, λαμβάνοντας παράλληλα όλα τα αναγκαία μέτρα, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΠΚΜ.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε σήμερα σε ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια σε συνεργασία με την ΕΝΠΕ, την ΚΕΔΕ και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, όπου τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι η γεωργία βρίσκεται στην κορυφή των τομεακών προτεραιοτήτων για την ΠΚΜ, ενώ στις προτεραιότητες της περιλαμβάνονται ακόμη τα δάση και οι αναδασωτέες εκτάσεις, η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα, τα αποθέματα υδατικών πόρων, τα πλημμυρικά φαινόμενα, οι παράκτιες χρήσεις, ο χιονοδρομικός τουρισμός, ο θερινός τουρισμός, οι υποδομές ενέργειες, οι επίγειες μεταφορές οι λιμενικές υποδομές, η υγεία και το δομημένο περιβάλλον.

Ως προς τις περιοχές που ιεραρχούνται για τη λήψη μέτρων στη γεωργία με στόχο την προσαρμογή στην κλιματική κρίση είναι κυρίως γεωργικές εκτάσεις και βρίσκονται στις Δημοτικές Ενότητες Εγνατίας, Εχεδώρου, Αξιού, Χαλάστρας, Θερμαϊκού, Επανομής, Μηχανιώνας, Θέρμης, Βασιλικών, Μίκρας, Λαγκαδά, Ασσήρου, Βερτίσκου, Καλλινδοίων, Κορώνειας, Λαχανά, Σοχού, Πανοράματος, Χορτιάτη, Αγίου Αθανασίου, Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Από την Ημαθία στις περιοχές πρώτης προτεραιότητας περιλαμβάνονται η Μελίκη και το Πλατύ, από το Κιλκίς οι ενότητες Γαλλικού, Δοϊράνης, Κορυσσών, Μουριών και Χέρσου.

Από την Πιερία, η Κατερίνη, ο Κορινός, η Παραλία Λιτοχώρου, και οι ενότητες Ανατολικού Ολύμπου, Δίου, Αιγινίου, Κολινδρού, Μεθώνης και Πύδνας

Από τις Σέρρες οι ενότητες Άνω Βροντούς, Καπετάν Μητρουσίου, Λευκώνα, Σκουτάρεως, Ροδολίβους, Αμφίπολης, Κόρμιστας, Πρώτης, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Στρυμώνα, Ηρακλείας, Σκοτούσσης, Στρυμονικού, Νέας Ζίχνης, Αλιστράτης, Σιδηροκάστρου, Αγκίστρου, Αχλαδοχωρίου, Κερκίνης, Πετριτσίου και Προμαχώνα

Από την Χαλκιδική οι ενότητες Πολυγύρου, Ανθεμούντα, Ορμύλιας, Σταγείρων, Ακάνθου, Παναγίας, Κασσάνδρας, Παλλήνης, Μουδανίων, Καλλικράτειας, Τρίγλιας και Σιθωνίας.

Τα μέτρα που προτείνονται

Αναφορικά με τα μέτρα που προτείνονται για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αυτά αφορούν στην παρακολούθηση κρίσιμων παταμέτρων για την εκτίμηση των απειλών της τη γεωργία, η καταγραφή σε ετήσια βάση του βαθμού ερημοποίησης των εδαφών, η ενίσχυση του συστήματος καταγραφής της εμφάνισης ζωονόσων, η αειφορική διαχείριση των υδάτινων πόρων και οι αλλαγές στο βιολογικό υλικό και τις καλλιεργητικές τεχνικές.

Για τα πλημμυρικά φαινόμενα, προτείνονται η εκπόνηση μελετών για την προστασία των πλέον ευπαθών περιοχών, η αποκατάσταση κοιτών και ποταμών και υδροτόπων, η ανάπτυξη τηλεμετρικού δικτύου για τη μέτρηση των βροχοπτώσεων και η προστασία των εδαφών από διάβρωση.

Όπως τονίστηκε στην ημερίδα, συνολικά στο πλαίσιο του σχεδίου προτείνονται 197 μέτρα κόστους 228 εκατομμυρίων ευρώ.

Τζιτζικώστας: Χρειάζονται ευρωπαϊκοί πόροι για να μη γίνουμε νέα Θεσσαλία

Μιλώντας από το βήμα της ημερίδας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την υποχρηματοδότηση των έργων και δράσεων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, είτε σε επίπεδο πρόληψης, είτε σε επίπεδο αντιμετώπισης των συνεπειών της.

Είπε ότι πρέπει άμεσα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για έργα μεγάλης κλίμακας, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα. «Οι πόροι που είναι σήμερα διαθέσιμοι δεν αρκούν για τις μεγάλες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν κυρίως στις πόλεις, καθώς οι υποδομές για την αντιπλημμυρική προστασία δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα. Οι αντιπλημμυρικές υποδομές που διαθέτουμε ανταποκρίνονται στα κλιματικά δεδομένα του 1950 και 1960. Χρειάζεται να γίνουν νέα, πολύ μεγάλης κλίμακας έργα, για τα οποία σήμερα οι Περιφέρειες, οι Δήμοι αλλά και η ίδια η κεντρική Πολιτεία δεν διαθέτει την αναγκαία χρηματοδότηση. Χρειάζονται ευρωπαϊκοί πόροι, που θα διασφαλίσει και θα αποδώσει για αυτό το σκοπό η Ευρώπη. Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα, άμεσα, αν δεν θέλουμε νέους Βόλους, νέες Θεσσαλίες».

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ακόμη ότι απαιτείται άμεση δράση από όλους για να περιοριστούν και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

«Εδώ δεν χωρούν ούτε μισόλογα, ούτε αναβολές, ούτε υπεκφυγές. Η κλιματική κρίση είναι πραγματικότητα και είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Και ο χρόνος που έχουμε για να αλλάξουμε πορεία είναι πλέον οριακός».

Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο

Τον χαιρετισμό του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου, μετέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, σημειώνοντας ότι η ΚΕΔΕ προχωρά στη σύνταξη εγχειριδίου για τους δήμους ενώ προσπαθεί να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με καλές πρακτικές. Ο Γενικός Διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Δημόπουλος, σημείωσε ότι στο πλαίσιο του έργου Life και σε συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης προχωρά η δημιουργία κλιματικά ανθεκτικών πράσινων δημόσιων χώρων και εγκαθιστάται σύστημα Internet of Things που θα αποθηκεύει μετρήσεις από αισθητήρες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας τόνισε ότι η Περιφέρεια δημιουργεί περιβαλλοντικό παρατηρητήριο και γνωστοποίησε ότι «ήδη είναι σε εξέλιξη η μόνιμη εγκατάσταση εκατοντάδων αισθητήρων μετεωρολογικών σταθμών και τηλεμετρικών συστημάτων σε δημόσια κτίρια, γέφυρες, ποταμούς, λιμενοβραχίονες και σε υποοδομές βιολογικών καθαρισμών σε όλη την Κεντρική Μακεδονία ώστε να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση των κλιματικών και περιβαλλοντικών δεικτών».

Για δαιδαλώδεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθυστερήσεις και μεγάλο πλέγμα αρμοδιοτήτων στην υλοποίηση των έργων, μίλησε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας και ανέφερε ότι ότι το master plan του Υπουργείου Υποδομών για τα έργα που πρόκειται να γίνουν στην διευρυμένη μείζονα Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει 123 έργα σε 11 δήμους.

www.makthes.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium