Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/2/2023 11:24:06

 Επισκέπτες Online: 500


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ
12-09-2011
ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ

Ρεπορτάζ: Πασχάλης Μητρακούδης

Χωρίς βιβλία, αλλά με φωτοτυπίες και dvd θα ξεκινήσουν φέτος τα μαθήματα στα σχολεία όλης της χώρας. Το πρώτο κουδούνι θα βρει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα.


Φωτοτυπίες και στα σχολεία του Δήμου Λαγκαδά

Φωτοτυπίες των σχολικών συγγραμμάτων θα παραλάβουν και οι μαθητές των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων του Δήμου Λαγκαδά. «Σήμερα μετά τον αγιασμό όλοι μαθητές των δημοτικών του Δήμου Λαγκαδά θα παραλάβουν ένα μέρος των βασικότερων βιβλίων σε φωτοτυπίες, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει παραδοθεί το 80-90% των βιβλίων σε φωτοτυπίες» ανέφερε στο lagadas.net ο Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Λαγκαδά Αγγελος Πελίτης.

Ηδη τα φωτοτυπικά κέντρα έχουν πιάσει φωτιά ώστε να παραλάβουν όσο το δυνατόν εγκαίρως τις φωτοτυπίες των σχολικών συγγραμμάτων οι μαθητές, που θα περιλαμβάνουν τα πρώτα δύο έως τρία κεφάλαια του κάθε βιβλίου, καθώς σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας μέχρι τέλη Οκτωβρίου θα έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Οσον αφορά τα γυμνάσια και λύκεια του Δήμου Λαγκαδά, η Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Λαγκαδα Ελισσάβετ Κοτσώνη διευκρίνισε, μιλώντας στο lagadas.net: «Δεν θα προχωρήσουμε άμεσα σε αναπαραγωγή των βιβλίων. Έχουμε ενημερωθεί πως αρκετοί μαθητές έχουν εξασφαλίσει τα βιβλία της χρονιάς από παλιότερους μαθητές, ενώ σε όλους τους μαθητές θα δοθούν dvd με όλο το υλικό των σχολικών βιβλίων. Η αναπαραγωγή των βιβλίων θα ξεκινήσει Τετάρτη με Πέμπτη, αφού πρώτα μάθουμε τον ακριβή αριθμό αντιτύπων που χρειαζόμαστε, ώστε να μην τυπωθούν περιττές φωτοτυπίες».

Η κ. Κοτσώνη διευκρίνισε πως το κόστος των φωτοτυπιών είναι πολύ μεγαλύτερο από την έκδοση ενός βιβλίου, καθώς το κόστος του σχολικού εγχειριδίου κυμαίνεται περίπου στα 0,80 ευρώ, όσο δηλαδή 30 σελίδες φωτοτυπίες (2,5 λεπτά του ευρώ η σελίδα).  Σημαντικό είναι πάντως πως οι γονείς δεν θα επιβαρυνθούν το κόστος των φωτοτυπιών, αλλά οι σχολικές επιτροπές του Δήμου Λαγκαδά που έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη «πονοκέφαλο» σε συνάρτηση με τις μειωμένες επιχορηγήσεις.  

Πέραν του προβλήματος με τα βιβλία, ο κ. Πελίτης ανέφερε πως «η νέα σχολική χρονιά θα μας βρει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αν εξαιρέσουμε τις μειωμένες επιχορηγήσεις προς τις σχολικές επιτροπές, μόλις 45.000 ευρώ για 15 δήμους. Γι’ αυτό και σε συνάντηση με τους διευθυντές του Δημοτικών Σχολείων δήμου Λαγκαδά τονίσαμε πως θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες όπου γίνεται, χωρίς όμως αυτό να υποβιβάσει την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Μια από τις προτάσεις μας αφορά τη μη θέρμανση αιθουσών όταν αυτές δεν χρησιμοποιούνται, την αντικατάσταση κοινών λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, την επανεξέταση προσφορών για τα service των φωτοτυπικών, της αγοράς προϊόντων καθαρισμού κ.α.».

Το lagadas.net προκειμένου να βοηθήσει τους μαθητές, παραθέτει μερικούς συνδέσμους για γονείς και μαθητές που ενδιαφέρονται να κατεβάσουν τα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή.


- Βιβλία τα οποία διατίθενται σε ψηφιακή μορφή για το Γενικό και το Επαγγελματικό Λύκειο μπορείτε να ανακτήσετε επιλέγοντας τον σύνδεσμο του αντίστοιχου μαθήματος από την αρχική ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Επίσης, βιβλία διατίθενται και από τον διαδικτυακό τόπο του Ψηφιακού Σχολείου
http://digitalschool-4.minedu.gov.gr/modules/auth/listfaculte.php
 
Κλειστά τρία σχολεία

Η νέα σχολική χρονιά θα βρει με κλειστές τις πόρτες τρία δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαγκαδά. Πρόκειται για τα σχολεία Λευκοχωρίου, Ανάληψης και Καλαμωτού, που από φέτος παύουν να λειτουργούν εξαιτίας των συγχωνεύσεων. Το κυριότερο στοιχεία της παύσης λειτουργίας τους ήταν η μικρή συμμετοχή παιδιών στα σχολεία αυτά (9 μαθητές στο Λευκοχώρι, 38 στην Ανάληψη και 32 στο Καλαμωτό). Οι μαθητές θα μεταφέρονται στα δημοτικά σχολεία της Ασσήρου, του Κολχικού και του Ζαγκλιβερίου αντίστοιχα.  


Με απεργίες απαντούν οι δάσκαλοι
Κλειστά θα είναι τα δημοτικά σχολεία στις 22 Σεπτεμβρίου, καθώς η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) προκήρυξε 24ωρη απεργία εξαιτίας των προβλημάτων στα σχολεία, αλλά και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΟΕ, οι δάσκαλοι διεκδικούν «άμεση κατάργηση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενιαίο μισθολόγιο που θα αναβαθμίζει οικονομικά τον εκπαιδευτικό και θα αντιμετωπίζει ισότιμα εργαζομένους των ίδιων προσόντων, καμιά μείωση μισθών, 1.400€ καθαρά στο νεοδιόριστο εκπαιδευτικό, δαπάνες για την Παιδεία στο 5% του Α. Ε. Π., άμεση χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό».


www.lagadas.net 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium