Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/6/2024 14:30:23Επισκέπτες Online: 489


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ξεκινούν τα Αναστενάρια Λαγκαδά 21-23 Μαϊου
20-05-2024
Ξεκινούν τα Αναστενάρια Λαγκαδά 21-23 Μαϊου
 

Το μεγάλο πανηγύρι των Αναστενάρηδων θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην πόλη μας

Ένα από τα πιο σημαντικά λατρευτικά έθιμα που τελούνται στην Ελλάδα, που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά που έφεραν οι Ανατολικοθρακιώτες πρόσφυγες στην Ελλάδα, θα τελεστεί και φέτος από τις 21 έως και τις 23 Μαΐου στην πόλη του Λαγκαδά.

Το μοναδικό αυτό έθιμο θα πραγματοποιηθεί στα δύο κονάκια που λειτουργούν στο Λαγκαδά: στο κονάκι της Θρακικής Εστίας Λαγκαδά (πάροδος Β. Παπαγεωργίου) και στο κονάκι του Συλλόγου "Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά" της οικογένειας Σωτηρίου Γκαϊτατζή (Σαρρή 13, οικισμός Παπακυριαζή). Στο κονάκι της Θρακικής Εστίας Λαγκαδά οι αναστενάρηδες πυροβατούν στις 21 και 23 Μαΐου, ενώ στο κονάκι Γκαϊτατζή η πυροβασία γίνεται και τις 3 ημέρες (21-23 Μαΐου). Και στα δύο κονάκια, η τελετουργία ξεκινά το απόγευμα, ενώ η πυροβασία τελείται τις βραδινές ώρες. Την Πέμπτη 23 Μαΐου γύρω από τη φωτιά θα παρουσιάσει παραδοσιακούς θρακιώτικους χορούς ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Λαγκαδά.
Τρεις φορές το χρόνο

Το έθιμο, εκτός από την περίοδο αυτή, πραγματοποιείται επίσης στις 18 και 20 Ιανουαρίου (χειμερινά Αναστενάρια προς τιμήν των Αγίων Αθανασίου και Ευθυμίου) και στις 27 Ιουλίου τα καλοκαιρινά Αναστενάρια, προς τιμήν του Αγίου Παντελεήμονος.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι από το χωριό Κωστί στη σημερινή Βουλγαρία άκουσαν τις φωνές των αγίων μέσα από τις εικόνες και έτρεξαν να τις σώσουν μπαίνοντας μέσα στη φωτιά που έκαιγε την εκκλησία, χωρίς όμως να πάθουν το παραμικρό. Αυτό φυσικά αποδόθηκε σε θαύμα και κάπως έτσι ξεκίνησε να τελούνται τα αναστενάρια.

Το έθιμο συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών από Ελλάδα και εξωτερικό που έρχονται να παρακολουθήσουν από κοντά το μοναδικό φαινόμενο της πυροβασίας πάνω σε πυρακτωμένα κάρβουνα και να γνωρίσουν το έθιμο και την ιστορία του. Οι αναστενάρηδες, κρατώντας τις εικόνες των αγίων, τραγουδούν και χορεύουν ξυπόλητοι πάνω στα πυρωμένα κάρβουνα συνοδεία θρακικής λύρας και νταουλιού, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα σε όσους το παρακολουθήσουν.

Ο Λαγκαδάς διατηρεί σήμερα δύο ενεργές κοινότητες αναστενάρηδων, τη Θρακική Εστία Λαγκαδά και τον σύλλογο «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» με περίπου 30 αναστενάρηδες. Θεωρείται το μεγαλύτερο κέντρο αναστενάρηδων της Ελλάδας, με το έθιμο να πραγματοποιείται επίσης στην Αγία Ελένη Σερρών, στη Μαυρολέκη Δράμας και στη Μελίκη Ημαθίας.


Σχετικά:

Tα «Αναστενάρια» του Λαγκαδά σε αφιέρωμα των «New York Times»

Ενα βράδυ με τους Αναστενάρηδες του Λαγκαδά 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium