Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/6/2024 10:06:26Επισκέπτες Online: 642


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ο Δήμος Λαγκαδά τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
21-05-2024
Ο Δήμος Λαγκαδά τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
 

Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τίμησε ο Δήμος Λαγκαδά. Η εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ένωση Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων, ο Ποντιακός Σύλλογος Κολχικού “Aγιος Ευγένειος Τραπεζούντας”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερακαρούς “Τα Γεράκια”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλουδίου “Αγία Παρασκευή”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέντε Βρυσών και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αρετής “Διογένης ο Σινωπεύς”, εξελίχθηκε σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής με την Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, ενώ ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Το απόγευμα της Κυριακής, στην Κεντρική Πλατεία Λαγκαδά η ομιλία της Τεκτονίδου Κυριακής για τα ιστορικά διδάγματα της Επετείου Μνήμης αλλά και τα γεγονότα που οδήγησαν στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ήταν συγκλονιστική.

Παρούσα στις εκδηλώσεις ήταν η Δήμαρχος Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου, η οποία στον χαιρετισμό της ανέφερε τα εξής:

«Πέρασαν 105 χρόνια από τότε που οι Νεότουρκοι επιχείρησαν να αφανίσουν τον Ποντιακό Ελληνισμό, με πρωτοφανή βαρβαρότητα και ακόμη πιο σοκαριστική μεθοδικότητα και σχεδιασμό.

105 χρόνια μετά, είναι ξεκάθαρο ότι απέτυχαν να “σβήσουν” την ποντιακή ψυχή και την ιστορική μνήμη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, που παραμένει πιο ζωντανή και επίκαιρη από ποτέ.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα είναι εθνικό και ιστορικό μας χρέος. Οφείλουμε, ως έθνος, να μην ξεχάσουμε. Να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ηθική και όχι μόνο δικαίωση.

Το οφείλουμε στους 353.000 νεκρούς και στους χιλιάδες πρόσφυγες του Πόντου. Το οφείλουμε στην ίδια την Ιστορία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την ιστορία τους και η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων.

Οι Έλληνες του Πόντου κατάφεραν για αιώνες να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα, να μεγαλουργήσουν όπου και αν έζησαν, στον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Στο Δήμο Λαγκαδά έχουμε το μεγάλο προνόμιο, ένα σημαντικό κομμάτι του τοπικού πληθυσμού να αποτελείται από Έλληνες του Πόντου. Είστε εσείς που ήρθατε με τις οικογένειές σας και επιδράσατε δημιουργικά σε αυτό τον τόπο, με την εργατικότητα, την προσήλωσή σας σε αρχές και αξίες, την διατήρηση των παραδόσεων.

Θέλω να συγχαρώ τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, όχι μόνο για την σημερινή εκδήλωση αλλά για κάθε δράση τους που υπενθυμίζει και υπογραμμίζει την ανάγκη για την δικαίωση.

Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τη φωνή μας με τη δική σας και να σας διαβεβαιώσουμε ότι όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Διότι μόνο έτσι θα αναπαυθούν οι ψυχές των αθώων θυμάτων

Ας σκύψουμε, λοιπόν, το κεφάλι, με σεβασμό στη μνήμη όσων ποτέ δεν το έσκυψαν υποταγμένοι… »

Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας τελέστηκε σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Λαγκαδά.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium