Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/6/2024 07:40:31Επισκέπτες Online: 502


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ανοιξε ο δρόμος για τις δύο Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων σε Αγιο Αντώνιο και Μαυρορράχη
03-06-2024
Ανοιξε ο δρόμος για τις δύο Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων σε Αγιο Αντώνιο και Μαυρορράχη
 

Προς την τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την κατασκευή των δύο Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) σε ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη. Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η ΜΕΑ ανατολικού τομέα η οποία εδώ και μερικές ημέρες έχει προσωρινό ανάδοχο. Αντιθέτως, η ΜΕΑ δυτικού τομέα η οποία είχε κολλήσει εξαιτίας προσφυγών προς το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο τις απέρριψε, εισήλθε στη Β' φάση του διαγωνισμού ο οποίος, εάν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο αναμένεται να έχει ανάδοχο γύρω στο φθινόπωρο.

Στον Αγιο Αντώνιο

Η ΜΕΑ ανατολικού τομέα η οποία πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου της δημοτικής ενότητας Βασιλικών του δήμου Θέρμης έχει πλέον προσωρινό ανάδοχο. Η σχετική απόφαση ελήφθη στις 23 Μαΐου από την Εκτελεστική Επιτροπή του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Για το έργο του οποίου ο προϋπολογισμός, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης και του ΦΠΑ ανέρχεται σε περίπου 242 εκατ. ευρώ, κατατέθηκαν δύο προσφορές, ήδη από τον Ιούλιο του 2023. Η αποσφράγισή τους ωστόσο, έγινε πριν από μερικές ημέρες.

Προσωρινός ανάδοχος ανακηρύχθηκε η σύμπραξη εταιριών ΤΕΡΝΑ – ΗΛΙΟΧΩΡΑ, η οποία προσέφερε μέσο ποσοστό έκπτωσης 3,63% για το πρώτο σκέλος του έργου που αφορά στη μελέτη – κατασκευή του και ποσοστό έκπτωσης 10,62% για το δεύτερο σκέλος που αφορά στη λειτουργία του. Αυτό της έδωσε συνολική βαθμολογία 47.9106.

Η δεύτερη προσφορά κατατέθηκε από την κοινοπραξία Ηλέκτωρ (όμιλος Ελλάκτωρ) της οποίας η προσφορά προέβλεπε ποσοστό έκπτωσης 0,30% και για τα δύο σκέλη του έργου που της έδωσε συνολική βαθμολογία 46.25. Κατόπιν αυτών η Ε.Ε. του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας έκανε δεκτή την προσφορά των εταιριών ΤΕΡΝΑ – ΗΛΙΟΧΩΡΑ που ανακηρύσσεται προσωρινός ανάδοχος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ ΚΜ Μιχάλη Γεράνη μέσα στις προσεχείς ημέρες θα κληθεί ο προσωρινός ανάδοχος να καταθέσει τα δικαιολογητικά κατακύρωσης και εν συνεχεία το προσχέδιο σύμβασης θα σταλεί για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται προς το τέλος του χρόνου. Οι εργασίες κατασκευής προσδιορίζονται μέσα στο Α' τρίμηνο του 2025 με χρόνο ολοκλήρωσης δύο έτη.

Η ταυτότητα του έργου

Η ΜΕΑ Αγίου Αντωνίου η οποία θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο θα επεξεργάζεται 150.200 tn/a, εκ των οποίων 128.200 tn/a σύμμεικτων αποβλήτων και 22.000 tn/a προδιαλεγμένων αποβλήτων.

Η μονάδα θα εξυπηρετεί τους δήμους, Θέρμης, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, το 40% του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και τους δήμους της Π.Ε. Χαλκιδικής και ειδικότερα τους δήμους Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Πολυγύρου.

Η ΜΕΑ δυτικού τομέα

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε τον Απρίλιο, με την οποία απορρίφθηκαν ουσιαστικά οι προσφυγές που είχαν κατατεθεί από δύο, από τους συνολικά πέντε ενδιαφερόμενους για το έργο, ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή της ΜΕΑ δυτικού τομέα η οποία πρόκειται να κατασκευαστεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Μετά την απόφαση του ΣτΕ, επανεκκίνησε ο διαγωνισμός ο οποίος εισήλθε στη Β' φάση και σύμφωνα με τον κ. Γεράνη η κατάθεση προσφορών, έπειτα από μια μικρή παράταση που δόθηκε, πρόκειται να γίνει την 1η Ιουλίου, από 17 Ιουνίου που είχε οριστεί αρχικά.

Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού για το έργο προϋπολογισμού περίπου 250 εκατ. ευρώ είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον πέντε σχήματα και συγκεκριμένα: Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ, Κ/Ξ ΑΒΑΞ-MORE (Motor Oil Renewable Energy)-Θαλής, την Κ/Ξ Μυτιληναίος – Μεσόγειος, IΝΤΡΑΚΑΤ, Κ/Ξ ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Μένει να φανεί πόσα από αυτά τα σχήματα θα καταθέσουν τελικά προσφορά. Μετά την υποβολή των προσφορών θα γίνει η αξιολόγηση του τεχνικού και οικονομικού τμήματος του κάθε φακέλου και θα ακολουθήσει η ανακήρυξη του προσωρινού Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης ο οποίος θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας.

Η ΜΕΑ δυτικού τομέα θα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα, δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων κοντά στο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης.

Θα εξυπηρετεί εννέα δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς. Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ κ. Γεράνη και αυτή η μονάδα, όπως και εκείνη της ανατολικής Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα αρχίσει να κατασκευάζεται μέσα στους πρώτους μήνες του 2025.

www.makthes.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium