Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/7/2024 05:38:11Επισκέπτες Online: 444


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Αντικαθίσταται ο αγωγός ύδρευσης του Λαγκαδά - Παρεμβάσεις σε όλο το δίκτυο
28-06-2024
Αντικαθίσταται ο αγωγός ύδρευσης του Λαγκαδά - Παρεμβάσεις σε όλο το δίκτυο
 

Εγκρίθηκε από την επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών κονδύλι ύψους 4 εκ. ευρώ για την αντικατάσταση του δικτύου ανόδου που είναι από αμίαντο

Το πιο σημαντικό βήμα για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος υδροδότησης της πόλης του Λαγκαδά έκανε η διοίκηση του δήμου.

Με συντονισμένες ενέργειες πέτυχε την έγκριση από την επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών του ποσού των 4 εκ. ευρώ που απαιτείται για την αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, το οποίο αποτελείται από σωλήνες αμιάντου που συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ παρουσιάζει βλάβες και εκτεταμένες διαρροές λόγω παλαιότητας. Πρόκειται για το ένα από τα συνολικά δύο υποέργα που προγραμματίσει η δημοτική αρχή για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος της υδροδότησης της έδρας του δήμου, με το δεύτερο να αφορά το δίκτυο εντός της πόλης.

Όπως εξήγησε στη Voria.gr η δήμαρχος Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου, το έργο περιλαμβάνεται στη μελέτη που υπέβαλε ο δήμος στο υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. «Πρόκειται για τον αγωγό στον οποίο πηγαίνει το νερό που αντλείται στο υδραγωγείο και από εκεί διανέμεται, ο οποίος παρουσιάζει συχνά μεγάλες βλάβες, με αποτέλεσμα να έχουμε απώλειες νερού και φυσικά διακοπές στην υδροδότηση μέχρι να αποκατασταθεί. Πλέον περιμένουμε και τις τυπικές υπογραφές και να μπούμε στη διαδικασία του διαγωνισμού. Παράλληλα, έχουμε εισηγηθεί και την έγκριση του δεύτερου τμήματος, που αφορά αντικαταστάσεις των αγωγών εντός της πόλης του Λαγκαδά, οι οποίοι δεν δίνουν τόσες βλάβες, όμως είναι ζήτημα υγείας, γιατί είναι επίσης αμιάντου. Για το δεύτερο αυτό υποέργο έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ως προς την έγκριση της χρηματοδότησης που είναι αντίστοιχου ύψους», ανέφερε η δήμαρχος.

Έλεγχοι και παρεμβάσεις σε όλο το δίκτυο

Ο δήμος έχει αρχίσει πρόγραμμα αποκατάστασης του δικτύου που υδροδοτεί τους οικισμούς του, το οποίο παρουσιάζει πολλαπλές βλάβες. Μάλιστα, έχει επιλέξει να εκτελεί τις σχετικές εργασίες τις νυχτερινές ώρες, από τις 11 το βράδυ μέχρι και τις 6 το πρωί, έτσι ώστε να μην γίνονται διακοπές νερού στη διάρκεια της ημέρας. 

«Υπάρχουν αρκετοί οικισμοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω βλαβών. Προσπαθούμε να λύνουμε τα προβλήματα οριστικά και όχι με μπαλώματα», τόνισε η δήμαρχος, αναφέροντας ενδεικτικά το παράδειγμα της κοινότητας Κριθιάς, η οποία κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζει πρόβλημα. «Στην Κριθιά πήγαν τρία διαφορετικά συνεργεία για να κάνουν στεγανοποιήσεις δεξαμενών, να αντικαταστήσουν σωληνώσεις και να ελέγξουν τις αντλίες, για να αποκατασταθεί μία βλάβη. Η βλάβη αυτή είχε εντοπιστεί πριν από τρία χρόνια, αλλά έγινε ένα μπάλωμα και το νερό έφευγε σε ρυάκια. Είπαμε ότι τα συνεργεία δεν θα φύγουν, αν δεν την αποκαταστήσουν πλήρως. Το αποτέλεσμα είναι η Κριθιά και όλη η δημοτική ενότητα Ασσήρου να έχει πλέον νερό και θέλω να πιστεύω ότι το πρόβλημα λύθηκε δια παντός», σημείωσε.

Παρεμβάσεις σχεδιάζονται και για τους οικισμούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ποιότητα του νερού, όπως το Κολχικό, όπου εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα φθορίου και στο Πολυδένδρι, στο οποίο ανιχνεύτηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σιδήρου. Για την οριστική λύση του ζητήματος στις περιοχές αυτές η διοίκηση του δήμου προσανατολίζεται στη δημιουργία διυλιστηρίων για αποφθορίωση και αποσιδήρωση του νερού.

Ταυτόχρονα, όπως επισήμανε η κ. Ανδρεάδου, οι υπηρεσίες εντείνουν τους επιτόπιους ελέγχους, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για νεροκλοπή. «Θα κάνουμε αυτοψία για να διαπιστώσουμε αν και ποιοι έχουν κάνει by pass, παρακάμπτουν τα ρολόγια και παίρνουν τα νερά για άρδευση. Γιατί είναι αδύνατον να κάνεις νέες γεωτρήσεις και να μην φαίνεται ότι καταναλίσκεται το νερό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πέρα από τη διάνοιξη νέων γεωτρήσεων, γίνεται συντήρηση και καθαρισμός των υφιστάμενων, ώστε να πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας.

 www.voria.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium