Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/7/2024 04:24:14Επισκέπτες Online: 629


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


«Ξηλώνεται» ο αμίαντος στο δίκτυο ύδρευσης στην πόλη του Λαγκαδά - Καθαρό νερό αποκτούν 8.000 νοικοκυριά
09-07-2024
«Ξηλώνεται» ο αμίαντος στο δίκτυο ύδρευσης στην πόλη του Λαγκαδά - Καθαρό νερό αποκτούν 8.000 νοικοκυριά
 

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αντικατάσταση του δικτύου μετά το πράσινο φως που άναψε το υπουργείο Εσωτερικών, εγκρίνοντας το έργο προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης»

Πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό θα αποκτήσουν περίπου 8.000 νοικοκυριά, αλλά και επιχειρήσεις στην πόλη και σε τρεις οικισμούς του δήμου Λαγκαδά, καθώς, μετά από αγώνα της δημοτικής αρχής εγκρίθηκε με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών το έργο, προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ που αφορά στην αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου και αγωγού προσαγωγής εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Λαγκαδά.

Το έργο, που εντάχθηκε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων, καθώς το υφιστάμενο δίκτυο, μέσω του οποίου υδροδοτούνται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή περιέχει αμίαντο, καθιστώντας το νερό ακατάλληλο. Παράλληλα, ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα για την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης είναι η μεγάλη διαρροή που σημειώνεται, εξαιτίας της παλαιότητάς του δικτύου.

Όπως ανέφερε η δήμαρχος Λαγκαδά Νίκη Ανδρεάδου το έργο προτεραιοποιήθηκε από δημοτική αρχή, ενώ αποτελούσε προεκλογική δέσμευσή της, δεδομένου ότι τα έργα ύδρευσης είναι απολύτως αναγκαία στην περιοχή και μεγάλες οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων. «Το αίτημα για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου ήταν χαμηλής προτεραιότητας από τις προηγούμενες διοικήσεις του δήμου» επισημαίνει η δήμαρχος, η οποία εξηγεί ότι μετά από πολλές πιέσεις που ασκήθηκαν στην ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ ο υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος υπέγραψε τελικά τη ένταξη του έργου στο «Α. Τρίτσης» από όπου και θα χρηματοδοτηθεί. «Καταφέραμε, αφού υποβάλλαμε πλήρη φάκελο, το έργο να ιεραρχηθεί ως πρώτης προτεραιότητας και εν τέλει να διασφαλίσουμε αναγκαία κονδύλια» σημείωσε η κ. Ανδρέαδου.

Τα οφέλη του νέου έργου

Εξάλλου, όπως είχε τονίζει στο makthes.gr ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Λαγκαδά Ανέστης Πετρίδης η κατασκευή του κεντρικού εξωτερικού αγωγού ύδρευσης της πόλης του Λαγκαδά είναι απόλυτης προτεραιότητας για τους κατοίκους που χρόνια τώρα ταλαιπωρούνται και ανησυχούν από τον αμίαντο που υπάρχει στις σωληνώσεις, αλλά και από τις μεγάλες διαρροές που σημειώνονται.

«Το νερό δεν είναι ακατάλληλο, αλλά το δίκτυο περιέχει αμίαντο και λόγω της παλαιότητας του έχει διαρροές» σημείωσε για να προσθέσει ότι με το νέο δίκτυο που θα κατασκευαστεί θα καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που κυρίως το καλοκαίρι, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υδροδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά στην αντικατάσταση του αγωγού μεταφοράς νερού από το κεντρικό αντλιοστάσιο του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης του Λαγκαδά προς την κεντρική δεξαμενή, καθώς και τηναντικατάσταση του κεντρικού αγωγού τροφοδοσίας του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, με την υλοποίηση του έργου, τα οφέλη είναι τα εξής:

-Η πόλη του Λαγκαδά θα αποκτήσει επαρκείς ποσότητες πόσιμου νερού σε όλη τη διάρκεια του έτους κι έτσι θα περιοριστούν οι διακοπές υδροδότησης στο ελάχιστο και μόνον σε περιπτώσεις βλαβών.

-Οι διαρροές μεγάλων ποσοτήτων νερού από το απαρχαιωμένο δίκτυο θα αποτελέσουν παρελθόν οριστικά, με αποτέλεσμα μεγάλη εξοικονόμηση πόρων και ποσοτήτων πόσιμου νερού, για τη ΔΕΥΑ Λαγκαδά και συνεπώς για όλους τους δημότες μέσω των λογαριασμών ύδρευσης. Επίσης, εξοικονόμηση θα προκύψει κι από τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας για την άντληση ποσοτήτων νερού, οι οποίες χάνονταν σε διαρροές, αλλά πληρώνονταν από τη ΔΕΥΑ και τους πολίτες.

-Το πόσιμο νερό του Λαγκαδά θα γίνει ποιοτικό και ασφαλές, απαλλαγμένο από τους σωλήνες αμιάντου, μέσω των οποίων έφτανε στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της πόλης. Συνεπώς, προστατεύεται ακόμα περισσότερο η δημόσια υγεία και όλος ο Λαγκαδάς θα έχει πρόσβαση σε ασφαλές, ποιοτικό πόσιμο νερό.

  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium