Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/4/2024 06:32:01





















Επισκέπτες Online: 991


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΑΤΟΠΕΔΟ ΜΠΑΡΕΤΗ
03-10-2011
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΑΤΟΠΕΔΟ ΜΠΑΡΕΤΗ

Του Τρύφωνα Τσομπάνη


Μια και γίνεται λόγος τελευταία για το πρώην στρατόπεδο ΜΠΑΡΕΤΗ που παραχωρήθηκε στο Δήμο, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και εξ αιτίας των σκέψεων και προτάσεων για την αξιοποίηση του χώρου, σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του κ. Χρήστου Φυλάκη, «Αναμνήσεις από τον Λαγκαδά», (και μια φωτογραφία από το αρχείο μας), όπου με πολύ ωραίο τρόπο ο κυρ - Χρήστος θυμάται τον συγκεκριμένο χώρο πως ήταν προ του 1940, πριν από 70 περίπου χρόνια, απολαύστε το λοιπόν:

Τα γλέντια και η ψυχαγωγία στον Λαγκαδά


Ίσως το ωραιότερο κομμάτι της ζωής ενός ανθρώπου είναι ο τρόπος της διασκέδασής του, γι αυτό κι εγώ σκέφτηκα να καταγράψω ότι θυμάμαι από τα παλιά εκείνα καλά χρόνια, τις αναμνήσεις μου από τα γλέντια και τον τρόπο διασκέδασης των Λαγκαδιανών, γιατί είναι αλήθεια ότι πολύ τους άρεσαν τα γλέντια και η ψυχαγωγία.

Προπολεμικά η ψυχαγωγία γινόταν κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο στο εξοχικό κέντρο "Πλατάνια", που βρισκόταν στο σημερινό στρατόπεδο Μπαρέτη. Ήταν ένα μέρος γεμάτο μεγάλα πλατάνια, με πολύ παχύ ίσκιο που δεν έβλεπες ήλιο το καλοκαίρι, σκεφτείτε τι δροσιά που είχε η περιοχή. Από το μέρος που είναι σήμερα η κεντρική πύλη του στρατοπέδου, είχε έναν δρόμο περίπου 30 μέτρων για να σε οδηγήσει σε μια πλατεία περιποιημένη, γεμάτη λουλούδια και χρώμα, είχε ένα μικρό οίκημα που στέγαζε τον καταστηματάρχη και τα απαραίτητα του κέντρου, που λειτουργούσε και σαν ταβέρνα και αναψυκτήριο με πολλά καθίσματα και τραπέζια. Το ‘’εξοχικό’’, όπως το έλεγαν άνοιγε την πρωτομαγιά και έκλεινε τον Οκτώβριο μήνα. Την δε Πρωτομαγιά γινόταν κυριολεκτικά ο χαμός, όλος ο Λαγκαδάς στο εξοχικό. Τις καθημερινές είχε μικρή κίνηση αλλά τις Κυριακές, είχε δεν είχε οικονομική άνεση ο κόσμος μια βόλτα θα την έκανε από το εξοχικό. Τις περισσότερες φορές γινόταν γλέντια από μεγάλες παρέες, αφού το μαγαζί έφερνε ορχήστρες, τραγουδίστριες, καραγκιόζη, παλαιστές όπου πάλευαν, επαγγελματίες παλαιστές και έβγαζαν κανένα μεροκάματο, στα κέντρα και στα πανηγύρια για το προς το ζην. Έφερνε ακόμα και θέατρο, από περιπλανώμενους θιάσους, ήταν λοιπόν ένα από τα καλύτερα κέντρα ψυχαγωγίας. Ανήκε στον Δήμο και το νοίκιαζε σε επαγγελματίες κάθε χρόνο με διαγωνισμό.

Το 1939 το πήρε ο στρατός και χτίστηκαν οι στρατώνες για κέντρο επιστρατεύσεως και χρησιμοποιήθηκε αμέσως στον Αλβανικό πόλεμο του 1940. Απέναντι από το εξοχικό, που είναι το Ηρώον, ήταν ένα καταπληκτικό πάρκο, σωστή ζωγραφιά, που ευχαριστιόσουν να κάνεις περίπατο, ο δε δρόμος προς την θρυλική γέφυρα που την ανατίναξαν οι Γερμανοί το 44, ήταν γεμάτος κόσμο που έκανε την βόλτα του. Τότε η νεολαία του Λαγκαδά έκανε την βόλτα της από την γέφυρα μέχρι το Α΄ Δημοτικό σχολείο, και πάλι μεταβολή και πίσω. Εκεί γινόταν το «νυφοπάζαρο», εκεί γνωριζόταν οι νέοι με τις κοπέλες τους.
Από το βιβλίο του κ. Χρήστου Φυλάκη, Αναμνήσεις από τον Λαγκαδά, εκδόσεις Π.Ο.Μυγδονία.
 
Αυτά μέχρι το 1939. Ελπίζουμε η νέα περίοδος του χώρου και η αξιοποίησή του, να αφήσει τις ίδιες ή και ωραιότερες αναμνήσεις. Το ευχόμαστε από καρδιάς.
                                                                                                    



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium