Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/6/2024 08:01:08Επισκέπτες Online: 517


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
07-10-2011
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Επίσκεψη σε εργοστάσια διαλογής και επεξεργασίας των απορριμμάτων περιλάμβανε το πρόσφατο ταξίδι του κ. Αναστασιάδη στο Βερολίνο.


Ο δήμαρχος, μιλώντας στην προχθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο, που σκοπό είχε την ενημέρωση του πάνω σε θέματα ανακύκλωσης των απορριμμάτων.
«Στη Γερμανία είναι εντελώς διαφορετική η κατάσταση απ’ ότι κάνουμε εμείς εδώ. Η ανακύκλωση ξεκινάει μέσα από τα σπίτια με κάδους που έχει προσωπικά το κάθε νοικοκυριό. Κυριολεκτικά αυτοί δεν πετάνε τίποτα, ενώ όταν τους αναφέραμε εμείς ότι στην Ελλάδα τα σκουπίδια μας τα θάβουμε, τραβούσαν τα μαλλιά τους (…) Υπήρχαν ξεχωριστοί κάδοι για το καφέ, το πράσινο και το διάφανο γυαλί, για χαρτί, σίδηρο, μπαταρίες, λάστιχο, ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι και κάδο για ακτινογραφίες, απ’ όπου παράγεται ασήμι» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.


Ενέργεια από τα σκουπίδια!


Ο συγκεκριμένος τύπος πέλετ κατασκευάστηκε από σκουπίδια!


Η έκπληξη του δημάρχου όμως ήρθε, όταν είδε πως ακόμη και τα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα αξιοποιούνται, καθώς με αυτόν τον τρόπο κατασκευάζονται πέλετ από πεπιεσμένα σκουπίδια, που χρησιμοποιούνται για τις ενεργειακές ανάγκες των εργοστασίων. «Συγκεκριμένα, το 45% των σκουπιδιών αξιοποιείται ως πέλετ, το 55% ανακυκλώνεται και ένα πολύ μικρό ποσοστό που περιλαμβάνει άμμο, χώμα, γυαλί και τσιμέντο, χρησιμοποιείται ως υλικό για την αγροτική οδοποιία. Ακόμη και τα κλαδιά των δέντρων αξιοποιούνται, καθώς τα κάνουν κομποστοποίηση, παράγοντας με αυτό τον τρόπο βιοαέριο για την κίνηση των απορριμματοφόρων» ανέφερε ο δήμαρχος.   Μαζί με τις γνώσεις που έλαβε από το ταξίδι του στο Βερολίνο,
ο δήμαρχος έφερε και μία ανακυκλωμένη τσάντα κατασκευασμένη από πλαστικά μπουκάλια.


Ο κ. Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο εργοστάσιο καύσης που πρόκειται να κατασκευαστεί στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, αναφέροντας: «Είμαστε αντίθετοι στο εργοστάσιο καύσης και θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Δεν περιμένουμε τους «Φίλους της Γης» για να κάνουμε κάτι. Κάποιοι ειρωνεύτηκαν το ταξίδι μου στη Γερμανία, εγώ όμως θέλω να έχω άποψη για το θέμα και πήγα με προσωπικά μου έξοδα στη Γερμανία για να δω διαφορετικούς τρόπους επεξεργασίας των απορριμμάτων».
 
Πασχάλης Μητρακούδης 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium