Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/6/2024 21:19:42Επισκέπτες Online: 820


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ
08-10-2011
ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

Αντίθετο στην απόφαση της Υ.Κ.Π.Α.Α.Π. Δήμου Λαγκαδά για διαχωρισμό δημοτών και ετεροδημοτών του δήμου Λαγκαδά όσον αφορά το ύψος των τροφείων των παιδικών σταθμών του δήμου Λαγκαδά τάχθηκε το δημοτικό συμβούλιο Λαγκαδά.


Του Πασχάλη Μητρακούδη

Κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Λαγκαδά αποφάσισε να ακυρωθεί το σκέλος της απόφασης του Νομικού Προσώπου (Υ.Κ.Π.Α.Α.Π.) του Δήμου Λαγκαδά που αφορά τη διάκριση σε δημότες και ετεροδημότες του Δήμου Λαγκαδά, όσον αφορά το ύψος των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λαγκαδά. Συγκεκριμένα, με τις υπ.αριθμ. αποφάσεις 13/2011 και 91/2011 του Νομικού Προσώπου Δήμου Λαγκαδά ορίστηκε η καταβολή διπλάσιων τροφείων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Λαγκαδά για τους ετεροδημότες (όσοι δηλαδή κατοικούν στο δήμο Λαγκαδά, αλλά είναι εγγεγραμμένοι στα μητρών άλλων δήμων).


Το ίντερνετ ανοίγει θέματα
Το θέμα της άνισης μεταχείρισης δημοτών και μη δημοτών του δήμου Λαγκαδά ξεκίνησε μετά από επώνυμη διαμαρτυρία κατοίκου του Λαγκαδά που δημοσίευσε το lagadas.net, (μπορείτε να τη διαβάσετε στο τέλος του κειμένου). Η διαμαρτυρία αυτή γνωστοποιήθηκε και στον συμπαραστάτη του δημότη κ. Γεώργιο Ασδρέ, που διερεύνησε αναλυτικά το θέμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει διάταξη που να αναφέρει ότι οι μη δημότες υποχρεούνται στην καταβολή διπλάσιου ποσού τροφείων, αλλά ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, προτείνοντας με αυτό τον τρόπο την τροποποίηση της απόφασης (διαβάστε την πρόταση του Συμπαραστάτη στο τέλος του κειμένου).


Η διαμάχη στο δημοτικό συμβούλιο
Διαμάχη μεταξύ του κ. Δεργιανλή (προέδρου της Υ.Κ.Π.Α.Α.Π.) και του κ. Ασδρε υπήρξε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο επί του επίμαχου θέματος. Ο κ. Δεργιανλής σχετικά με το θέμα ανέφερε: «Υπάρχουν πολίτες που κατοικούν στο δήμο Λαγκαδά εδώ και 20-30 χρόνια και είναι δημότες άλλου δήμου. Αυτό είναι απαράδεκτο. Οσον αφορά τον κ. Ασδρέ δεν είναι νομικός, ας συμβουλευτεί έναν δικηγόρο και θα έπρεπε να είχε στείλει το έγγραφο στην υπηρεσία μας και όχι στο δήμο. Μ’ αυτό τον τρόπο προσβάλλει το συμβούλιο που πήρε αυτή την απόφαση. Δεν ενημέρωσε πρώτα εμάς, αυτές είναι λαϊκίστικες ενέργειες…». Ο κ. Ασδρες ανταπάντησε «δεν είμαι νομικός, αλλά ότι γράφω κάπου το στηρίζω. Δεν έχω υποχρέωση να απευθύνομαι σε σας, αλλά στον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο. Εξάλλου σας είχα επισκεφθεί προηγουμένως και μου απαντήσατε «εσύ κάνε πρόταση κι εγώ δεν θα αλλάξω τίποτα». Ο κ. Δεργιανλής συνέχισε, λέγοντας: «Είστε εισαγγελέας; Ποιος είστε, ο Παπαδόπουλος; Κατασυκοφάντησες ένα ολόκληρο συμβούλιο και ασχολείσαι 2 μήνες με το συγκεκριμένο θέμα». Ο δήμαρχος σχολίασε πως δικαιώθηκε για την επιλογή του να προτείνει ως συμπαραστάτη του δημότη τον κ. Ασδρέ που τον θεωρεί άξιο για τη θέση αυτή, ενώ για το θέμα δημοτών και μη δημοτών ανέφερε πως «δεν είναι δυνατόν αλλού να τρως, αλλού να πίνεις κι αλλού…».


Οι άλλες απόψεις
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι απόψεις και άλλων δημοτικών συμβούλων για το θέμα αυτό. Ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Χαριτωνίδης, ανέφερε: «Να απαλειφθεί η διάκριση. Να μην επιφορτίζονται οι γονείς με νέες δαπάνες, γιατί κι εγώ ήμουν ευεργετημένος από έναν άλλο δήμο». Θέση πήραν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αστέριος Κομμάτας, Φίλιππος Γεωργουδάκης, Γιώργος Καρακινάρης και Δημήτρης Ράβναλης, που αναφέρθηκαν σε διακρίσεις δημοτών και ανισότητες. 


Η ευνοϊκή διάκριση υπέρ των υπαλλήλων του δήμου Λαγκαδά
Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μάρκος Δανάς αναφέρθηκε και στο θέμα της μείωσης των τροφείων κατά 50% στους υπαλλήλους του Δήμου Λαγκαδά (εργαζόμενοι σε ΟΤΑ, Ν.Π.Δ.Δ., επιχειρήσεις και λοιπές υπηρεσίες). «Γιατί να επωφελούνται οι υπάλληλοι του δήμου Λαγκαδά; Είναι προκλητικό για την κοινωνία» ανάφερε και ο κ. Δεργιανλής απάντησε: «Διαμαρτυρήθηκαν, διότι παλιότερα δεν πλήρωναν καθόλου τροφεία. Τυπικά έχετε δίκιο, αλλά είναι δικοί μας υπάλληλοι».


Η τελική πρόταση
Το δημοτικό συμβούλιο Λαγκαδά ενέκρινε τελικά τις δύο αποφάσεις (13 και 91/2011) του Νομικού Προσώπου του Δήμου Λαγκαδά, με την προϋπόθεση όμως της κατάργησης της διάκρισης μεταξύ δημοτών και ετεροδημοτών, όπως και της ευνοϊκής μεταχείρισης στους υπαλλήλους του Δήμου Λαγκαδά, που σήμερα καταβάλλουν το 50% των τροφείων έναντι των δημοτών.
Έτσι, το ύψος των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Λαγκαδά τελικώς διαμορφώνεται ως εξής:
Για εισόδημα από 0€ έως 15.000€ ετησίως, ποσό τροφείων 60€ μηνιαίως (για όλους)
Για εισόδημα από 15.000€ έως 25.000€ ετησίως, ποσό τροφείων 80€ μηνιαίως
Για εισόδημα από 25.000€ έως 35.000€ ετησίως, ποσό τροφείων 100€ μηνιαίως
Για εισόδημα από 35.000€ και άνω ετησίως, ποσό τροφείων 120€ μηνιαίως
Για οικογένεια που έχει 2ο παιδί και άνω στον παιδικό σταθμό, έκπτωση 50%.
Για ορφανά παιδιά και από τους δύο γονείς, καθώς και για άπορες οικογένειες, η φοίτηση τους είναι εντελώς δωρεάν
Γονείς οι οποίοι είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ και μονογονεϊκές οικογένειες, έκπτωση 50%.
Για οικογένεια που έχει 2ο παιδί και άνω στον παιδικό σταθμό, έκπτωση 50%.
Για κάθε οικογένεια στην οποία υπάρχει άτομο ΑΜΕΑ, έκπτωση 50%.
Για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Ασσηρου, Κριθιάς και Σοχού το ποσό των τροφείων ορίζεται στα 30€ μηνιαίως.
 
Η καταβολή των τροφείων είναι υποχρεωτική, ακόμη κι αν το νήπιο απουσιάζει κάποιες μέρες το μήνα από τον παιδικό σταθμό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ lagadas.net:
  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium